Ova godina bit će jedna od najtežih za poljoprivrednike

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini Miro Pejić rekao je za Fenu da smatra da će ovogodišnja proljetna sjetva biti znatno manja nego što je to realno i što bi trebalo da bude te da će 2015. zasigurno biti jedna od najtežih godina za poljoprivredne proizvođače.

– Općenito, stanje u bh. poljoprivredi je teško zbog prisustva uvoznih lobija, otežanog plasmana domaćih proizvoda, ali i zbog problema naplate potraživanja od države, kao i skupog sadnog materijala. Teško je govoriti o hektarima i ne možemo još precizno govoriti koliko će zemlje biti zasijano. Iako pomislimo da bi ova proljetna sjetva mogla proći u nešto povoljnijoj situaciji, s obzirom na pojeftinjenje goriva, kašnjenje države s isplatom poticaja dovest će do toga da ova sjetva bude teža od one prošlogodišnje. Ipak, kada se uzmu sve teškoće u obzir mislim da će ova godina biti jedna od najtežih za poljoprivrednike u proteklih 15-ak godina i s najmanje zasijanih površina- kazao je Pejić.

Cijeni da je veliki broj poljoprivrednika doveden u nezavidnu situaciju i da je u pitanju njihova održivost.

– Onaj tko je u prilici da sije radi pripreme za sjetvu, kultiviranje zemljišta nakon jesenjskog oranja i čeka se da se to dovede u sjetvenu fazu, a još je malo i vrijeme nestabilno, tako da bi se početkom travnja trebalo intenzivno krenuti sa sjetvom – naglasio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Kazao je da su u proljetnoj sjetvi zastupljenje sve kulture u biljnoj proizvodnji, a posebno žitarice.

1 komentar

  1. “Općenito, stanje u bh. poljoprivredi je teško zbog prisustva uvoznih lobija”

    Zakleo bi se je Miro Pejić Lijanovićev pulen, a isto bi se tako zakleo da Lijanović masovno uvozi jeftino meso iz Brazila i to uz neke “previde” carinske kontrole.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.