Ovo je za BiH povijesni trenutak, da nas je prije godinu dana netko pitao, ovo bi bilo nezamislivo

Nakon što je BiH dobila službenu potvrdu s datumom predaje zahtjeva za članstvo u EU, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, je za Večernji list BiH prenio prve reakcije, otkrio što se radilo na ovom putu…

BiH je dobila datum predaje zahtjeva za članstvo u Europsku uniju. Vaše prve reakcije nakon saznanja i poruke iz Bruxellesa?
Prije svega, obradovalo me što smo jučer od ministarstva vanjskih poslova Nizozemske, kao zemlje predsjedateljice EU u ovih šest mjeseci, dobili termin za predaju zahtjeva za članstvo u EU, koliko god se puno rasprava o tome vodilo u posljednje vrijeme. Taj datum je 15. veljače 2016. Ono što me veseli je da se omogućilo da na jednoj visokoj razini u Bruxellesu bude predan zahtjev uz jedno opće odobravanje velike većine prijatelja iz EU koji prate naš europski put. Siguran sam kako ćemo taj zahtjev predati u nazočnosti visoke predstavnice Federice Mogherini i povjerenika Johannesa Hahna uz predstavnika Nizozemske, što je jedna posebna poruka. Sada je na nama pokazati opredijeljenost prema rješavanju mehanizma koordinacije i prilagodbe SSP-a. I na tome se radi. Sam datum jeste povijesni za BiH. Prije godinu dana da nas je netko pitao, ovo bi bilo nezamislivo, a s druge strane mi moramo biti jasni da time tek otvaramo naš pregovarački proces. Naša želja je da početkom 2017. budemo kandidati, imamo kandidatski status. Da bismo to uspjeli, pred BiH predstoji svaki mjesec mukotrpan rad na njezinu unutarnjem uređenju. Odgovore koje ćemo morati poslati EU na mnoštvo pitanja o funkcioniranju BiH kako bi se mogao otvoriti kandidatski status. Jako sam zadovoljan. Došli smo do jedne točke, rekao bih, gdje naš europski put nema povratka.

Je li bilo teško doći do ovog povijesnog datuma, s obzirom na sva događanja u BiH i sve prepreke na koje ste nailazili?
Bilo je puno onih koji su jasno govorili kako žele BiH u EU, a, s druge strane, apsolutno u to nisu vjerovali, a onda se i ponašali tako. Ti su uveliko odnemagali. A s, druge strane, bilo je nas koji smo radili na tome kako bi se ovakav jedan čin dogodio. Želim se zahvaliti svima u BiH, nositeljima vlasti koji su dali doprinos ovom putu, predstavnicima međunarodne zajednice, osobito visokoj predstavnici Mogherini i povjereniku za proširenje Hahnu, predstavnicima europske administracije u BiH, ali i svim zemljama članicama EU čiji su predstavnici u BiH, i kada su nas kritizirali da nismo spremni, činili to u najboljoj nakani kako bi nas motivirali da radimo više. Moramo razumjeti kako ovo nije posao EU, nego, prije svega, naš. Mi smo se opredijelili da želimo EU, da prihvaćamo njihove standarde. Svima onima koji su iz različitih demagogija ili ne znam kojih politika činili sve da se ovakav jedan korak ne dogodi, svima jedna jasna poruka – ovo je nezaustavljiv proces koji će, siguran sam, dati mnogo više motiva onima koji rade da još ubrzanije donosimo odluke kako bismo riješili ekonomska, socijalna i sva druga aktualna pitanja, ali i organizirali ustrojeno društvo, pravnu državu.

Što je BiH odnemagalo na ovom putu?
Uveliko nam je odnemagala i izbjeglička kriza. Razumljivo je onda da imate određeni broj zemalja EU koje ne žele razmišaljati o nekim novim kandidaturama. Ja mislim obrnuito, da je upravo ovo vrijeme naša prilika i to ćemo praktično i pokazati. Jer odmah nakon predaje ovog zahtjeva 15. veljače uvjeren sam kako će mnogi u BiH potpuno drukčije razmišljati o europskom putu i kako će se više uključiti da otklanjamo nedostatke koje danas imamo,kazao je Dragan Čović za Večernji list BiH.

2 komentara

  1. Da poznati scenarij Dart Vejder od njega bjeze pobunjenici na pusti udaljeni planet BiH 3 on je napusten i pust od prijasnjih ratova ali ipak po dolasku srecu tri tipa primitivnog zivota zovu se Sao Hao i Mao oni zive u mocvarama opustjelim od propasti privrede pljacka i losi ulaganja pridoslice koje trebaju njihov planet za odlaganje smeca lazu da ce i oni jednog dana bit clanovi ujedinjene evrope da bi to postigli osim laznih obecanja o oporavku prirode i zivota njih uvjeravaju da je na njihove upite nebitno sto nemaju zastavu ustav pravnu drzavu i dugove ipak nije bitno za eu I na izgradnji zvjezde smrti oni obecavaju velik broj zaposlenih nakon dva narastaja odlaze s planeta bih 3 nakon lazi dace povesti troicu od predstavnika naroda i doksu na nebu sjale zvjezde pogleda uprtih u nebo ostadose stajati rikab nagard gardolim ….. Zvjezdani ratovi

    Like(0)Dislike(0)
  2. Da nas je neko pitao 93,mi mu nebi vjerovali

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.