Ovo su najpoželjniji poslodavci u BiH

Kompanija Kolektiv d.o.o./portal Posao.ba je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu deveti put zaredom na svečanoj ceremoniji dodijelila priznanja kompanijama koje su izabrane za Najpoželjnije poslodavce u Bosni i Hercegovini u 2015. godini.

Od ukupno 17500 glasova prikupljenih dvomjesečnim istraživanjem percepcije bh. građananominovano je 690 kompanija. Na ceremoniji kojoj je prisustvovalo 150 gostiju, uvaženih veleposlanika, predstavnika vodećih kompanija, međunarodnih organizacija, političke i poslovne zajednice BiH uručena su priznanja kompanijama za koje su ispitanici naveli da bi najviše voljeli raditi, priopćeno je.

Osim predstavnika kompanije Kolektiv d.o.o., ovo prestižno priznanje poslodavcima su uručili Britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson, veleposlanik i specijalni predstavnik Europske Unije Lars-Gunnar Wigemark, te menadžeri projekta MarketMakers.

Al Jazeera Balkans najpoželjniji poslodavac u 2015. godini

Najpoželjniji poslodavac 2015. godine u Bosni i Hercegovini je kompanija Al Jazeera Balkans.

Na listi 10 najpoželjnijih poslodavaca drugo mjesto je zauzela kompanija dm drogerie markt, zatim ASA Group, potom Violeta, SBERBANK BH, Microsoft BiH, Coca-Cola HBC B-H, Raiffeisen Bank, zatim kompanija Authority Partners i UniCredit Bank.

Poslodavci koji su se plasirali od 11. do 40. mjesta svrstani su u kategorije čiji je kriterij za formiranje bila djelatnost kompanije. U okviru pojedinačnih kategorija su prvoplasirane kompanije sa najvećim brojem glasova, te su i one nagrađene ovim prestižnim priznanjem.

Tako je za najpoželjnijeg poslodavca u financijskom sektoru proglašena Bosna Bank International, za Fashion & Retail sektor kompanija DEICHMANN obuća.

Najpoželjniji poslodavac u FMCG sektoru je Philip Morris BH.U sektoru distribucije najpoželjniji poslodavac je Orbico, a u sektoru maloprodaje Konzum. U sektoru nafta i plinHIFA GROUP, a u proizvodno-prehrambenom sektoru MEGGLE.

Za Najpoželjnijeg poslodavca u sektoru proizvodnje proglašen je Bekto Precisa, u ICT sektoru Lanaco. U sektoru javnih poduzeća i ove godine je Najpoželjniji poslodavac BH Telecom.

Među kompanijama koje su se istakle u svom sektoru poslovanja i ove godine su nominovane za Najpoželjnije poslodavce su kompanija Klas d.d. Sarajevo i Sarajevski kiseljak u sektoru proizvodno-prehrambenom sektoru, u ICT sektoru NSoft i Atlantbh, te u financijskom sektoru Sparkasse Bank. U sektoru nafte i plina se plasirala kompanija HOLDINA, a u sektoru distribucije kompanija Nelt. UFashion & Retailsektoru su se plasirale za titulu Najpoželjnijeg poslodavca kompanije ALMA-RAS i kompanija New Yorker.

Imidž u poslovnom svijetu najznačajniji razlog atraktivnosti kompanija

Rezultati istraživanja su pokazali da je najznačajniji faktor pri odabiru Najpoželjnijih poslodavaca imidž kompanije u poslovnom svijetu, zatim dobar tretman zaposlenika i pozitivno radno okruženje. Također, bitni razlozi zbog kojih su poslodavci birani su status kojim se dobiva radom kod poslodavca, sigurnost zadržavanja posla i balans poslovnog i privatnog života.

U istraživanju su sudjelovali ispitanici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te je prosječna dob sudjelovali u od 26 do 30 godina. Najveći broj sudionicima visoku stručnu spremu i trenutno su zaposleni.

Istraživanje je još jednom pokazalo da kompanije koje su odabrane za najpoželjnije jesu one koje kontinuirano ulažu u svoj brand, svoj odnos prema zaposlenicima i klijentima, te time zaslužuju priznanje najboljih od najboljih, priopćili su organizatori.

najpozeljniji_poslodavac_1 najpozeljniji_poslodavac_2 najpozeljniji_poslodavac_3 najpozeljniji_poslodavac_4

Popis Najpoželjnijih poslodavaca i druge informacija o projektu su dostupne na www.poslodavac.ba.

7 komentara

 1. Kako moze violeta (firma bez ijednog zadovoljnog radnika) biti na 4. mjestu?

  Like(9)Dislike(0)
 2. Grafotisak???

  Like(7)Dislike(0)
 3. To je sve namestaljka….jebeni marketing

  Like(3)Dislike(1)
 4. A di je eronet ? Kako neko može željet u privatnoj firmi radit više nego u državnoj !?

  Like(6)Dislike(0)
 5. Sve strane firme i vlasnici s izuzetkom Violete.

  Like(2)Dislike(0)
 6. niđe veze

  Like(0)Dislike(0)
 7. Sve sto postoji u BiH prodati strancima,sve sto mrda I ne mrda
  zivo,mrtvo pa I goli kamen pa cete viditi kako se radi I napreduje.
  U politiku I upravljacki sector stranca I kandjiju u ruku pa na posa.
  Necemo vise muljanja I samo gledati da je se negdi uvaliti
  u drzavnu sluzbu I spavanac.
  Inace ako se sve ne promini vridni I sposobni ce napustiti
  drzavu a ostati ce samo nesposobni, ljencuge,dica udbasa I komunista.
  I ode sve kvragu.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.