Pakao u Hamburgu

Čelnici Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda pozvali su u četvrtak Grupu čelnika 20 ekonomskih sila koji se sastaju u Hamburgu da poduzmu “odlučnu akciju na produbljavanju integracije globalne trgovine”.

Roberto Azevedo, Jim Yong Kim i Christine Lagarde navode u zajedničkom priopćenju da je previše starih prepreka zadržano i nove su stvorene u posljednjim godinama.

Navode kako “takva politika izaziva lančanu reakciju, jer druge zemlje usvajaju slične mjere koje imaju za posljedicu smanjenje ukupnog rasta, smanjenje prihoda i štete po radnike”.

Dodaju kako je jedan dio jačanja trgovine “uklanjanje trgovinskih barijera i smanjenje subvencija i ostalih mjera koje škode trgovini”.

Trgovina će vjerojatno biti najspornija tema na summitu G20 u jeku briga politikom “Amerika prije svega” predsjednika Donalda Trumpa, prenosi AP.

S druge strane, njemačka policija koristila je vodene topove i biber sprej kako bi rastjerala prosvjednike u Hamburgu nakon što je napadnuta bocama i kamenicama nekih prosvjednika koji su prosvjedovali protiv summita.

Policija navodi da je u više navrata tražila od najupornijih antikapitalističkih demonstranata da skinu svoje maske u četvrtak navečer, ali da nije bilo nikakve reakcije s druge strane. Oni su potom odlučili da se odvoje od grupe od nekoliko tisuća ostalih prosvjednika.

Prosvjednici s crnim kapuljačama preko glave napali su policijsko vozilo bocama i ciglama, razbijajući njegovo prozorsko staklo.

Nasilje je izbilo u blizini mjesta gdje su počele demonstracije na trgu koji se tijekom tjedna koristi kao riblja tržnica u Hamburgu.

Više od 100.000 demonstranata očekuje se u Hamburgu tijekom summita, koji će se održati u petak i subotu.

Demonstranti su nazvali svoje prosvjede “dobrodošli u pakao”, dok su vlasti upozorile na moguće nasilje, prenosi AP.

5 komentara

 1. Eto vam pa vi “poletite” u Njemačku,nekad je Njemačka bila nešto a sad je to SOTONSKA zemlja!

  Like(0)Dislike(1)
 2. Da li Vam je bitnije da li je u Prodexu sunka 6,55 ili sto se desava sa DGS-om ???
  Sami odlucite , ali ovaj portal je za KURAC !!! Sto Vam misle Izetbegovic , Dodig i Colic , to ce Vam biti servirano !!! Uzivajte i nadjebajite se oko cijene smilja !!! A glave su vAM NA PANJU KAO I 91. !!!!

  Like(1)Dislike(0)
 3. Šta si se uskokodakao više,izjasni se ako nešto znaš i točka a ne ovako mi djeluješ kao neki šizofreničar

  Like(0)Dislike(0)
 4. Anarhisti cijele Europe dosli prosvjedovati,to su najveci neradnici u kriminalci a navodno prosvjeduju za pravdu i dobro ljudi,a medju tim prosvjednicima su sve udruge i sekte koje financira Drzava i rusilacki interesni lobi.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Dosao nocas iz njemacke i nadam se ne vise ici tamo. Stanje je napeto ko babini tregeri .nikad doc koda sam u Australiju otisa

  Like(1)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.