Papa Franjo uništio međugorski turizam: Prije bi za jednu turu Talijana pripremili 8 autobusa, a sad smo sretni ako do pola napunimo jedan

Zvuči nemoguće, ali je istinito: trideset i šest godina nakon što je malo hercegovačko Međugorje upisano na kartu svjetskih hodočasničkih odredišta, koje je prosječno posjećivalo oko milijun katoličkih vjernika (i ostalih) godišnje, zabilježen je osjetan pad dolazaka, i to prije svega talijanskih hodočasnika, piše Slobodna Dalmacija

Talijani su, naime, bili među prvima koji su krenuli na mjesto navodnih Gospinih ukazanja i godinama najbrojniji hodočasnici. Sada se njihov broj i više nego prepolovio, a Gianni Mauro, vlasnik agencije “Mauro”, u talijanskim je medijima objavio zatvaranje svog biznisa koji je bio oslonjen na talijanske hodočasnike. Mauro navodi da je iz Italije godišnje u Međugorje stizalo i više od 200 tisuća hodočasnika, da bi se u ljeto 2016. godine taj broj smanjio na tek pedesetak osoba po trajektu! K tome, više ne vozi ni brodska linija kompanije Blue Line, ostali su Jadrolinija i SNAV, a vlasnik agencije za ovakav pad broja putnika pronalazi dva razloga: ekonomsku krizu u Italiji, ali i kritike koje je međugorskom fenomenu uputio papa Frane, u nekoliko navrata izjavivši da “Bogordica nije poštarica koja bi svakodnevno ostavljala poruke”.

Broj ‘običnih’ turista raste

U Milanu djeluje agencija “Solo Croazia” koja se više od dvadeset godina bavila i hodočasničkim turizmom prema Međugorju, a vlasnica Rea Karninčić potvrdila nam je da broj hodočasnika rapidno pada u zadnje dvije godine.

– Možda ćete najbolje shvatiti koliko je Talijana išlo prema Međugorju kad vam kažem podatak da bi se jadna hodočasnička grupa nekad rasporedila u osam punih autobusa s 55 mjesta, a sada ako se popuni i četrdesetak mjesta u jednom autobusu, možemo biti zadovoljni. Neusporedivo s nekadašnjim godinama. Moram napomenuti da su trajektima za Split putovali hodočasnici s juga Italije, a autobusima su dolazili oni sa sjevera, ali očit je pad jednih i drugih – objašnjava Karninčić, potvrđujući da su, osim krize (ovdje valja napomenuti da broj “običnih” talijanskih turista u Dalmaciji raste), i Papine kritike dovele do smanjenja organiziranih hodočašća.

– Papa Ivan Pavao II. činio se sklon Međugorju, papa Benedikt nije se izjašnjavao, ali papa Frane je izrazito kritičan, što djeluje na vjernike. I premda povrememeno uputi izjave koje bi se mogle odnositi na Međugorje, ipak bi bilo dobro da donese svoj službeni sud jer prošle su skoro dvije godine otkad je dobio izvješće međunarodne komisije teologa o Međugorju. Tako bi i organizatori i vjernici mogli lakše prosuditi što im je raditi – navodi Rea Karninčić.

Službenih podataka nema

Neslužbeno doznajemo da za razliku od talijanskih hodočasnika u Međugorju raste broj dolazaka iz Poljske. Nažalost, službenih podataka o broju hodočasnika koji dolaze u Međugorje nema, nevjerojatno je da se procjene objavljuju prema broju podijeljenih pričesti – što bi značilo da se jedan hodočasnik može u pet dana pričestiti pet puta pa se broji kao petero, a budući da ima puno onih koji se i ne pričeste – brojka od milijun godišnje mogla bi biti tu negdje… Procjene broja postelja kreću se oko 20 tisuća, veliki broj vrlo kvalitetnih pansiona i hotela uočljiv je na prvu, no nikako doći do podataka na papiru. A i kako kad se smatra da je 70 posto bespravno sagrađenih objekata!

Slobodna Dalmacija 

16 komentara

 1. Što ovi iz slobodne Dalmacije znaju o Međugorju,
  Vidjeti će mo za nekoliko godina.
  Ali možemo odmah za novu godinu nije se moglo ući u Crkvu.
  Italija ima ekonomske probleme,i to je jedan od peoblem loš kvalitet usluge u Pansionima je drugi problem.
  Pretjerane dađbine prema državi bez ikakvih poboljšanja kvaliteta.
  Kao prvo Papa nije protiv međugorja,oni neće odlučivati o Međugorju već puk.

  Like(11)Dislike(5)
 2. Papa Franjo, nije uništio nikoga, neka ga Bog čuva.
  Međugorje je uništilo samo sebe.
  Optuživanje Pape je pogrešno, licemjerno i nadasve bezobrazno.
  Papa je rekao ono što misli, ono što su provjerili i potvrdili njegovi
  stručni timovi ništa više ni manje.
  Zar Papa franjo nema pravo da nešta kaže u svoje ime i ime klera.
  Trebalo bi da govori protiv svojih uvjerenja i falsificirati dokaze i činjenice da bi spasio nečiji biznis.

  Ma dajte. Ja sam vjernik i katolik i u Boga bezuvjetno vjerujem. Nikakvi dokazi ni ukazanja za to mi ne trebaju.
  U Boga vjerujem, a u Papu i katolički kler imam povjerenja. To je temelj naše vjere.
  U vjeri nema demokracije. Imate samo izbor. Ili ćete prihvatiti deset Božjih zapovjedi i postulat vjere ili idite svojim putem. Vjera nema sivih tonova, (vjerujem u ukazanja, vjerujem u svjetleći kip, vjerujem u kojekakve ikone i sl.).
  Jako puno nas TRAŽI ZLATNO TELE kojem bi se klanjalo.
  Svaki put kad ujutro ugledate sunce, zahvalite Bogu na daru života, tom čudesnom svjetlu i toplini. Zar vam samo to nije dokaz njegove ljubavi, dobrote, a da vam ne spomninjem monogobrojna čuda kojima ste svaki dan svjedoci.
  Neka je ugodan dan, i neka Bog čuva sve dobronamjerne ljude, bez ozira na koji mu se način molili, kako ga zazivali i kako mu se obraćali, jer Bog je samo jedan i na njega ne polažu pravo niti samo katolici, ili ti pravoslavci ili muslimani. On je Bog sviju nas i svima nama je dao način kako da mu se obraćamo, a svi načini imaju nešta zajedničko (molitva, ljubav, mir i vjera).

  Like(27)Dislike(0)
 3. U Međugorju je previše smještajnih kapaciteta. Kućerina nagruđanih bez reda i pravila.
  To će uništiti turizam u Međugorju.

  Kvalitetni smještajni kapaciteti će opstati.

  Like(5)Dislike(0)
 4. A i pratri su se “umorili” od mase “vjernika”

  Evo jedan primjer od prošle godine:
  Dođem ja na jutarnju misu u 6,30 misa od 7.
  Dolazi jedan ubrzani u silnoj trci pratar i pitam ga ja “da li se može negdje ispovjediti prije mise”
  Sav ubrzan i usplahiren 30-ogodišnjak veli meni sjedoj “gospođi u najboljim godinama”
  “Pa zar neznate čitat. Vidite da je ispovjed od 9 sati”
  Ko u “općini”. Uredovno vrijeme.

  Moram priznat da mi je takav pastoral bio novina. I nije mi se svidio.

  Like(3)Dislike(4)
 5. međugorje su uništili međugorci gradeći vile i prodajući sve i svašta sa napuhanim cijenama tako da vjera i turizam idu ruku pod ruku skupa što nema nigdje u svijetu.

  Like(5)Dislike(0)
 6. Ako si podbrdom moras reci da si u bijakovicima.kazu ovo nije medugorje. Cudan narod totalno da ne mozes povjerovat. Vode ti nebi dali ako nemaju koristi od tebe. Sve skupa veliko nista

  Like(4)Dislike(1)
 7. Vjera ih je spasila

  Like(1)Dislike(2)
 8. Čuli uništeno Međugorje, po čemu uništeno, što manje turista dolazi pa su manje zarade.. !?
  Onaj ko Međugorje gleda kroz broj gostiju i zaradu njemu može prijetit uništenje,to je ionako od đavla, a onome ko Međugorje gleda kao mjesto mira i molitve , obraćenja..njemu ne može to svetište uništiti ništa.

  Like(5)Dislike(0)
 9. Evo ne mogu se nacuditi raznim novinrima,i izokrenutim pricama,netocnim tvrdnjama.Sve to komentiraju osobe izdaleka koje ne poznaju i povrsno i olako nadodaju komentare.primjer.Prije rata najbrojniji hodocasnici su bili Amerikanci i Irci.Pa kako se prilike mjenjaju u svijetu to utjece i na hodocasca.Medugorje ne propada.Medugorje cvjeta od Gospinih pohoda.

  Like(1)Dislike(1)
 10. Neka je dabogda im lusti hoteli i pensioni bili prazni stalno uvjek im malo

  Like(0)Dislike(0)
 11. KOMUNISTIČKE SNAGE

  Samo malo sačekati i vidjeti ćemo
  Da će biti kao lourd i fatima.
  Ne odlučuje papa i biskup o međugorju već puk.
  Međugorje je preživilo komuniste što nije sveto.
  JADKE NOVINARI NIJE UOPĆE PITANJE O BROJU HODOČASNIKA VEĆ DA LI JE SVETO MISTO,
  Komunističke snage ne zaboravite biti će sveto bez obzira koliko je hodočasnika.

  Like(2)Dislike(0)
 12. http://www.radiovaticana.va pa vudite o čemu se radi.

  Like(0)Dislike(0)
 13. Jeda vise zaradit lopovi medjugorski. Sta ima veze ako nema hodocasnika. Usrali se,nema vise zagrabi. Sram vas sve bilo u medjugorju,krmenja jedna bezobrazna.

  Like(2)Dislike(0)
 14. Ma nemojte tako. Ako komšija ima vise kapacitete a ja ne mogu svojim novcem da se dovoljno sirim valjda je rjesenje kredit a kredit valja vracat. Pa vratite nam hodocasnike punih dzepova da opstanemo u nadmetanju.

  Like(0)Dislike(1)
 15. Gospođo Babaroga u najboljim godinama kako kažete očito niste bili u Međugorju jer je jutarnja misa u 7:30.I za vašu informaciju nigdje nije napisano i istaknuto da sv.ispovijed počinje u 9 sati.

  Like(1)Dislike(0)
 16. http://www.kath.net piše neto drugi

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.