Papin izaslanik neće ulaziti u pitanja međugorskih ukazanja

Papa Franjo imenovao je varšavskog nadbiskupa Henryka Hosera svojim posebnim izaslanikom za Međugorje, no, on neće imati doktrinalnu, nego pastoralnu ulogu.

Kako je priopćio tiskovni ured Svete Stolice, nadbiskup Hoser neće se baviti istražnim radnjama i ulaziti u pitanja ukazanja, koja su u nadležnosti Kongregacije za nauk vjere, nego mu je cilj saznati kakve su pastoralne potrebe tisuća vjernika koji dolaze na hodočašća u Međugorje.

Vatikanski glasnogovornik George Burke kazao je da je slanje posebnog izaslanika odraz Franjine brige prema hodočasnicima, a Hoser bi svoje zaključke trebao Papi predati do ljeta.

Vatikansko doktrinalno istražno povjerenstvo o međugorskom fenomenu završilo je svoj rad prije nekoliko godina, ali Sveta Stolica njegove zaključke još nije objavila. Vatikan, međutim, ne može ignorirati kako je Međugorje veliko okupljalište vjernika.

Papa Franjo u međuvremenu je nekoliko puta ironično govorio o “neprestanim ukazanjima” pa je tako prošli tjedan pred čelnicima redovničkih zajednica, ne spominjući izrijekom Međugorje, kazao da Gospa nije šefica pošte koja svaki dan šalje pisma vjernicima i govori im što da čine.

“Moda Gospe superzvijezde, koja stavlja sebe u središte kao protagonisticu, nije katolička, kazao je papa.

Iz Hercegovačke franjevačke provincije pozdravili su imenovanje Hosera.

”U ime Hercegovačke franjevačke provincije, čijoj je pastoralnoj skrbi povjerena župa Međugorje, izražavam sinovsku zahvalnost Rimskome prvosvećeniku, Svetome Ocu Franji, na istinskoj pastirskoj brizi i pozornosti koja se očituje ovim imenovanjem.

U isto vrijeme, Njegovoj ekselenciji, nadbiskupu Hoseru, izražavam srdačnu dobrodošlicu. Ova Provincija i franjevci koji pastoralno djeluju u Međugorju, s poštovanjem i odanošću primaju imenovanoga posebnog izaslanika Svete Stolice, potvrđujući iskrenu i potpunu suradnju te svoje molitve za plodan i blagoslovljen rad u izvršenju povjerene zadaće”, priopćeno je iz Provincijalata Hercegovačke franjevačke provincije.

3 komentara

 1. Pa zasto dolazi ako nece ulazit u pitanje ukazanja….???Jer vjernici mole i dolaze,jer “vjeruju”da se Gospa ukazala/ukazuje bas u Medjugorju…Upravo pitanje “ukazanja”je kljucno…..

  Like(1)Dislike(0)
 2. Mislim da dolazi zbog novaca.
  Tu se vrti prevelika lova, a Vatikan misli da njih malo zapadne.
  Vjernik sam, ali mislim da nema smisla da dolazi, ako neće raditi na vjerodostojnosti tog svetog mjesta.

  Papa, po svojim izjavama, definitivno ne priznaje ukazanja. Ako ukazanja nema, onda ostaje Međugorje samo kao marijansko molitveno svetište, a sličnih ima mnogo diljem svijeta. Sve je to određena vrst politike, a politika mora donositi novac inače propada.
  Ako Papa tvrdi da je Međugorje zasnovano na laži, laž je grijeh, obmana masa je grijeh, zašto onda Međugorju dati bilo kakvo značenje…
  Puno je tu pitanja, a malo suvislih odgovora.
  Uz Božju pomoć i ovo će se riješiti.

  Like(0)Dislike(1)
 3. Šta vam je ovo je Čović i njegova ekipa.
  Znate da je on bio na čelu ukazivanja.
  HNS U Mostaru će se satati ljubic ćpvić
  Druže…….. sa tvoga puta ne skraćemo pokupiti što je više moguće od naroda.
  I onda će mo vidjeti što sa ovim kardinalćićem.
  HHHHHHAAAAAAA HHHHHHAAAAAAA ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.