Pelet izazvao kaos na bh. tržištu: Cijene više od 500 KM, mnogi se vraćaju na drva

Korištenje peleta se smatra ekološki prihvatljivijim i jednostavnijim, ali onog trenutka kada su cijene naglo skočile, sve njegove prednosti su pale u vodu. Zakon ponude i potražnje nametnuo je novu cijenu popularnog energenta, izazvao sumnje u vještačku nestašicu na tržištu, a oni koji su vodili računa o zaštiti okoliša i nisu htjeli prljati ruke drvima i ugljem, sada imaju samo jedan cilj – ugrijati se ove zime, na bilo koji način.

Cijene peleta su više od 500 KM po toni, proizvođači tvrde da su se fokusirali samo na domaće tržište, trgovci da nisu digli cijene, a sve veći broj građana odlučuje se vratiti na ugalj i drva.

Kompanija Woodland iz Drvara 15. rujna je prestala izvoziti pelet kako bi zadovoljila potrebe domaćih kupaca. Međutim, susreću se s nizom problema.

“Problem nam stvara što drugi peletari obećavaju ljudima pelet i umjesto da ispoštuju dogovor, oni ga izvoze”, kazali su nam iz kompanije Woodland.

Situaciju su, tvrde, maksimalno iskoristili trgovci koji su kupili pelet po vansezonskim, nižim cijenama, a prodaju ga po znatno višim.

“Naručili su u srpnju i kolovozu i plaćaju po cijenama koje su tada bile aktualne, a prodaju ga po 400-500 KM. Trgovci i sada traže pelet, ali se trudimo da ga prodajemo samo krajnjim kupcima koji imaju male peći. Također, susrećemo se i s visokim cijenama sirovine, jer vlasnici pilana zbog visokih cijena u trgovinama misle da i proizvođači prodaju pelet po visokim cijenama. Kod nas je veleprodajna cijena peleta 330 KM plus PDV”, navodi Budimir.

Iz kompanije Hifa tvrde da nemaju zalihe peleta i da ga uvoze, a da je cijena po kojoj ga prodaju formirana isključivo na principima tržišne ekonomije.

“Svi ozbiljniji prometnici peletom su prisiljeni uvoziti pelet kako bi ispoštovali potpisane ugovore i snabdjeli svoje kupce. Smatramo da je takvo djelovanje dovelo do jačanja ponude i zaustavljanja daljnjeg rasta cijena peleta na bh. tržištu. Smatramo da bilo koja firma pojedinačno ili udruženo ne može napraviti nestašicu peleta i stvoriti vještačku krizu ovog energenta u BiH. Treba znati da je slična situacija i u susjednim državama, kao i u Zapadnoj Europi. Posrtanje pojedinih proizvođačkih giganta u EU je dovelo do problema na tamošnjem tržištu, uz neizbježne refleksije i na Balkan te se u zemljama regije odvija sličan scenarij kao u BiH. Dakle, moramo znati da peleta nema dovoljno ni u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i drugim zemljama”, tvrde iz kompanije Hifa.

Nema podataka od uvezenom peletu

Iz Woodlanda ističu da je povećanje cijena loša reklama te da bi novonastala situacija mogla dovesti do masovnog uvoza jeftinijeg i lošijeg peleta koji će se na domaćem tržištu prodavati po visokim cijenama. Vanjskotrgovinska komora BiH nema podatke o uvezenom peletu jer on, kako tvrde, spada u kategoriju otpadaka od drveta i nije ga moguće razdvojiti od iverala ili pilote.

“Problem je što nitko nije skladištio pelet, savjetovali smo kupcima da kupuju u svibnju, lipnju i srpnju, kada je i cijena povoljnija, ali svi čekaju zimu. Imali smo ponudu da uvezemo pelet iz Bugarske i Ukrajine, ali nismo htjeli riskirati. Ne znamo kakav je taj pelet i sami sebi bismo napravili štetu ukoliko je lošeg kvaliteta”, kažu iz Woodlanda.

Iz kompanije Senigor tvrde da ne zarađuju na peletu koji prodaju, odnosno da na toni uzimaju samo 20 KM kako bi djelomično pokrili troškove prijevoza.

“Trenutna cijena peleta u Senigoru iznosi 440 KM po toni s PDV-om i prijevozom na teritoriji Kantona Sarajevo. Međutim, imamo minimalne količine, pošto je ogromna potražnja. Nabavna cijena koju plaćamo proizvođačima je 420 KM i mi na tu cijenu dodajemo 20 KM. Nismo skladištili količine i sada nas je stvarno stid da kažemo kupcima da je cijena peleta 500-600 KM, a prije nekoliko mjeseci je bila 300 KM. Jedno vrijeme smo bojkotirali proizvođače kada su digli cijene, ali smo odlučili da je ipak korisnije da prodajemo po našoj nabavnoj cijeni uz malu korekciju za dodatni trošak transporta koji imamo da odvezemo na adresu naših kupaca”, kazao nam je izvršni direktor Senigora Alem Omerhodžić.

Bh. pelet zbog kvaliteta tražen na stranom tržištu

Tvrdi da trenutno prodaju samo pelet domaćih proizvođača jer se u većini slučajeva proizvodi ili sastoji od bukovog drveta, dok se strani pelet uglavnom pravi od manje kaloričnog drveta i samim tim je lošijeg kvaliteta.

“Međutim, zbog nedostatka količina i bezobrazne cijene bit ćemo primorani da uvezemo određenu količinu peleta po nižoj cijeni. Smatram da mnogi proizvođači kopaju sebi jamu s abnormalnim povećanjem cijena peleta pred sezonu, ne uzimajuću u obzir potencijalne dugoročne posljedice svojih poslovnih odluka. Zakon ponude i potražnje je osnovni razlog povećanja cijene peleta na lokalnom tržištu. Pelet proizveden u BiH je mnogo kvalitetniji od peleta koji se proizvodi u drugim europskim zemljama i zbog toga je naš pelet tražen na tržištu Italije, Austrije i drugih zemalja, a to su tržišta koja su spremna da plate pelet po mnogo višoj cijeni nego što su stanovnici BiH u mogućnosti”, ističe Omerhodžić.

Smatra da se u cijelu priču trebaju uključiti nadležne institucije, jer je na slobodnom tržištu teško uvesti bilo kakve restrikcije ili limitirati cijene.

“Vjerujem da je proizvodnja peleta ogromna prilika za BiH da razvije masovnu proizvodnju i osigura vlastitu metodu toplifikacije naših domova. Masovna proizvodnja peleta bi bila idealno rješenje za problem toplifikacije, kao i čišćenja mnogih degradiranih šuma. U tom smislu mislim da je potrebno da se resorna ministarstva zaduže za kreiranje plana i poticaja prema proizvođačima peleta”, navodi izvršni direktor Senigora.

Ipak, uprkos visokim cijenama zaključuje da je pelet, kao ekološki prihvatljiv proizvod, i dalje jedan od ekonomičnijih proizvoda za zagrijavanje domova, ako se uporedi s cijenom električne energije ili plina.

klix.ba

16 komentara

 1. Ovu nenormalnu cjenu su napravile velike ribe da bi zaradile lovu Ja sam kupio pelet u 5 mj i bio 260 km/t a sad 400 ista marka isto sve Sirovina ( piljevina ) jednaka cjena je bila i u 5 i sad zasto su onda digli cjenu nego da bi zaradili Ovakav slucaj je bio sa loz uljem i plinom kad se pocne masovno postavljat te peci onda su GAZDE digli cjenu Nitko ne gleda na dugorocno nego daj sad lovu a posle sta bude

  Like(3)Dislike(1)
 2. kako su zaigrali, slijedeće godine ni u petom mjesecu neće biti povoljno, bojim se

  Like(1)Dislike(0)
 3. Narode sto je vama, dajte sirotim gazdama da zarade bar nekoliko puta, jer sto ce oni jadni,imaju oni vece probleme od sve sirotinje- ne znaju u kojoj sobi ce spavati,u kojem automobilu se voziti, koju vilu jos kupiti, nije to lako idluciti, tesko se nadmetati medju tim gazdama,sirotinja to ne razumije,zato im dajte da zarade,to ce im vratiti osmijeh bar na sekundu!

  Like(3)Dislike(2)
 4. Jebeš pelet,svi se grijat na struju,a kad dođe račun ne plaćat.Tako je naj jeftinije,jer ta EP HZHB je naša,šta će njima pare,oni moraju biti u službi naroda i kad je teško,dosta je bilo lipih vrimena,ako nisu dosad se nakrali onda nek sve ide u k…. krasni.

  Like(1)Dislike(5)
 5. Sto ga niste kupili u 7 misecu, ko vam ne kriv kada na odgode kupujete

  Like(3)Dislike(2)
 6. kad vam dogodine ponude solarne panele ili grijanje na mjesečevu energiju, neke čarobne peći – da vam nije palo na pamet da to masovno ne pokupujete.
  Pa tri mu limuna znadete li vi imalo promislit.
  Zar vam svaka iole osmišljena propaganda mora izvuć novce iz džepa.

  Ja se pomalo brinem. Sve sam mislila ajd nasjeli jednom, pa ajde i drugi put, ali vi nasjedate stalno.

  Zašto ste mislili da će jedan tako savremen i jednostavan energent bit džabe?????

  Like(1)Dislike(3)
 7. Ko vam je kriv sto kupujete u desetom misecu jer ste pare od peleti u petom potrosili na ljetovanja sad se smrzajite

  Like(2)Dislike(0)
 8. Bit će peleta i po 150KM/t,neka malo kad ga se miši u skladištima “dostru” nudit će ga onda ispod nabavne!!

  Like(2)Dislike(0)
 9. Bog te čuo

  Like(0)Dislike(0)
 10. U Spačvi Vinkovci, znači u tvornici najeftiniji peleti su 1,8 kn/kg. A oni Premium su 2,2 kn/kg. Odbijte 8% razlike u PDV i to će bit realna cijena peleta.
  Zašto mislite da bi proizvođači u BiH išli sa puno nižom cijenom??? U Hrvatskoj je također potražnja za peletima nešto u porastu.

  Like(0)Dislike(1)
 11. Prikopcajte se prija sata i grite se ta voda vrti turbinu nije elektro

  Like(1)Dislike(1)
 12. Sadimo smilje jebes pelet.

  Like(2)Dislike(0)
 13. Svaka čast đango,jesu ovi s portala mislili skrenuti temu sa cmilja,ali nećete razbojnici,zašto ne istražujete gdje ljudi da prodaju ulje.Triba kupovat drva,kupus,krme,a nigdi para niodkud.

  Like(0)Dislike(0)
 14. Ja od smilja napravio pelet sebi….

  Like(0)Dislike(0)
 15. Dok god ima ovaca biti ce i vune.

  Like(0)Dislike(0)
 16. Uvezes iz hr i povratis porez i imas solidnu cjenu opet za pelet

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.