Perković i Mustač osuđeni na doživotni zatvor!

Bivši pripadnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač u srijedu su na sudu u Muenchenu proglašeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine i osuđeni na doživotne zatvorske kazne.

Izricanje presude počelo je u 9 sati, ali bez pristustva medija koji su mogli snimiti samo početak.

To je druga presuda za ovo djelo počinjeno na njemačkom tlu 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu pored Münchena.

Godine 2008. na istom sudu hrvatski državljanin Krunoslav Prates osuđen je na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu.

Sud je tada ustvrdio da je Prates ključ garaže u kojoj je ubijen Đureković predao optuženom Perkoviću, koji je taj ključ prema presudi proslijedio dosad neutvrđenim počiniteljima.

Prates, koji je bio Perkovićev suradnik u Njemačkoj, također je pratio kretanje Đurekovića. Mustač je u to vrijeme bio pretpostavljeni Josipu Perkoviću u Službi državne sigurnosti.

Državno tužiteljstvo je u svojoj završnoj riječi prošlog tjedna kazneno djelo pomaganja u ubojstvu prekvalificiralo u sudjelovanje u ubojstvo s predumišljajem, za što je prema njemačkim zakonima predviđena doživotna kazna.

Tužiteljstvo smatra da je tijekom suđenja dokazano da je optuženi Josip Perković izravno djelovao u organizaciji ubojstva Stjepana Đurekovića.

Ono je u svojoj završnoj riječi također ostalo pri motivu ubojstva, a to je po tužiteljstvu uklanjanje Đurekovića kao svjedoka financijskih malverzacijau koje je u državnoj naftnoj kompaniji Ina bio upleten sin tadašnjeg visokopozicioniranog jugoslavenskog političara Mike Špiljka, Vanja. Đureković je do svog odlaska u Njemačku obnašao visoke menadžerske funkcije u Ini.

18 komentara

 1. bravo za Njemce,ta to u Hr. ne bi docekali nikada…konacno netko na kraj staje toj udbi,a milanovic i bajic bi sad trebali u misiju rupu kako su osramotili hr. !

  Like(7)Dislike(0)
 2. A drug Mesić što snjim injega triba osudit neki dan slavi dan ustanka sa ciganin

  Like(5)Dislike(0)
 3. Bravo, davno su tribali nema plati pa uzivaj tu ih triba da trunu, samo da pokupe i ostale kolege.

  Like(1)Dislike(0)
 4. Puno je sitnih kokosara u Grudama,koji joz lipo zive od izdajnickog zanata.
  Sto cemo sa onom bagrom sto su vodili gostione po grudskim I drinovackim carsijama a bili
  su sitna spijunska stoka.Sve za noge I ko Musolinija.

  Like(4)Dislike(0)
 5. Čekajte. Ti ljudi su bili desna ruka Franji Tuđmanu.
  Nemoguće da on nije znao za njihova zlodjela.
  Najgore je to što nisu samo oni u pitanju, već ih ima još mnogo, a i njihovih
  potomaka koji vladaju Hrvatskom.

  Otac sadašnjeg predsjednika HDZ.-a PLENKOVIĆA, bio je zadužen, poslije hrvatskog Proljeća sedamdesetih godina, za čšćenje “nepodobnog” kadra sa HRT-a . Postavljen ispred KPJ-u i UDBE.
  Mi ne želimo priznati, ali bivšim republikama nekadašnje Jugoslavije još uvjek vlada UDBA i njihovi potomci, a začahurili su se u nacionalnim strankama i ljevičarskim strankama ako su snažne kao SDP u hrvatskoj.
  Nisam siguran za Sloveniju.
  HDZ ili SDP svejedno. Dvije najveće stranke u Hrvatskoj drži UDBA ili njeni potomci. Pa dajte. Cijela tajna služba RH iz Bivše JUGO Hrvatske samo je presvukla uniforme. Zar nije čuno da svi vodeći Hrvati pomriješe od raka ili neke druge zloćudne bolesti, nedugo nakon uspostave RH. Jeste li sigurni da UDBA tu nema prste. Samo tako su mogli preuzeti vlast i preživjeti bez lustracije, osude komunističkih zločina i sl.
  Je li slučajno da je UDBA samo u Njemačkoj ubila više desetaka Hrvata, o kojima njemci imaju i papire i dokaze, a Hrvatska nikada nije zatražila nikakav dokument od njemaca, a kamoli da nekog procesuira. A zašto? Na vlasti su bili i HDZ i SDP, a njihovi vodeći članovi ili su bivši UDBINI članovi ili njihovi potomci.
  Pa neće valjda privesti sami sebe i suditi svojima. Iz toga je proizišao i toliki otpor izručenju ove dvojice Hrvatskih krvnika, ne samo zbog njih već i zbog toga što su znali da će Njemačka dokazati i puno toga više što će mnoge kompromitirati.
  Milanović je , ZAČUDO, dobro rekao.
  “Ako ih izručimo otvorili smo PANDORINU KUTIJU.”
  Iz Pandorine kutije uvjek izlazi veliko zlo.
  Ali ponekad se i pandorina kutija mora otvoriti da bi se čovjek suočio sa zlom i porazio ga.

  Like(9)Dislike(2)
 6. Počelo se klupko odmotavat

  Like(2)Dislike(0)
 7. DAJ DITE MATERI.Gospodo iz Bih sto je s ubojstvom Joze Leutara i Blaza Kraljevica.Hocemo mi da to rijesimo.

  Like(0)Dislike(0)
 8. Bravo oki i sad su glavne face po grudama udbasi i njihovi potomci kao da se nezna u malom mjestu ko kakvo ima porjeklo i odakle necija ” pamet”

  Like(5)Dislike(1)
 9. Sve udbase I njihovo sjeme sto prije iskorjeniti.

  Like(1)Dislike(0)
 10. Grude leglo komunista titini već skoro 70 godina !

  Ajmo dajte prezimena komunjara iz gruda !!!

  Šta vas je stid ???

  Kojeg se kurca bojite ???

  Pravda počinje istinom i transparentnosti u javnosti !
  Ne sutra, nego SAD !

  Like(2)Dislike(0)
 11. Grude leglo komunista titini već skoro 70 godina !

  Netriba hrabrim građanima tajni sud..sve se to preko medija radija i tv zna izjaviti i staviti na stup srama..bolje i brže presude nema !

  Like(1)Dislike(0)
 12. neka niko nedira boziji narod hrvate

  I dozivotna kazna im je malo

  Like(1)Dislike(0)
 13. Jadni, bas mi ih je zao. Tako fini ljudi, puni dobrote, suosjecajnosti, postenja, moralni., a vidi sta ih snadje

  Like(0)Dislike(1)
 14. Ma vidi sta se desi,eto sta se desi i u grudama umri prije koji dan jedan dobro pozicioniran steta da ovo nije vidio,a ima ih jos dobrinjak.Znali su u pocetku rata sve dojavit na drugu stranu.Da su u ratu pobjedili ovde bi bilo gore nego srebrenica.Vidi se sve vodece drzavne firme i njihovi vlastodrsci.Cak su svoje sinove i ceri zenili iz takvih kuca.Steta sto nema golog otoka pa da im se vrati istom mjerom!

  Like(3)Dislike(0)
 15. Dragi moj OKI uzeo si Milanovićevu tezu ili ste možda isti. Predsjednik Tuđman je jasno i nedvosmisleno rekao da će ići i s “crnim vragom” ako treba da bi stvorio Hrvatsku državu, nezavisnu, slobodnu i priznatu. U nemogućim ratnim uvjetima i nevjerojatnim međunarodnim okolnostima On je to i učinio. Jasno ko dan!!! Time nije amnestirao sustavne udbaško – komunističke i pogotovo pojedinačne zločine i zločince. Već petnaest godina nakon njegove smrti nitko ne brani hrvatskom narodu da izabere vlast koja će utvrditi činjenice i sankcionirati zločine i sustavne i pojedinačne. Za sve druge možemo dvojiti ali to zasigurno nije opcija Zorana Milanovića koju ti perfidno a neki drugi nesvjesno zagovaraju. A nažalost i po svim našim mjestima ponekad se više vjeruje bivšim udbašima i jugosima nego hrvatskim domoljubima i braniteljima. Kažem bivšim jer ova je presuda Perkoviću konačni, i simbolički i formalni KRAJ Jugoslavije a time i zločinačke organizacije UDBE. Jasno ko dan!!! – ma koliko god se vi trudili prikazati drukčije. YU – THE END !

  Like(4)Dislike(0)
 16. Kako mislis gotovo kada su umrezeni i danas drze vodece pozicije pripadnici bivseg sistema doduse jesu presvukli majice pojavljuju se u “hrvatskim dresovima “..pogledaj ko su vlasnici privatnih firmi(vecih) da li imaju poveznicu obiteljsku sa pripadnicima udbe?

  Like(3)Dislike(0)
 17. Memojte srat vise, koje bio sumar prije rata ostao je i posle , pekari isto tako , kao i veterinari. Pravnici i doktori isto. Sta vam je . Normalno da ce se isti pitat Stalno. Jaci tabaci.

  Like(1)Dislike(0)
 18. Sta se desava ovo,mislim oko 90% ili vise, ljudi,kojo imaju normalnu ili vise platu su ili bili u bivsoj vlasti ili njihova bliza rodbina, slucajno.Casni i istinski borci i ne mogu od njih ni progovorit sto i kako bi trebalo.Glavno da neprijatelj hrvatskog naroda na terenu hrvatskom dobro zivi i da se on pita.Dao bi im ista prava ko srbi bugarima jednako upitajte kako je to.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.