Petero ljudi optuženo je za reketarenje hodočasnika u Međugorju

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu za organizirani kriminal protiv pet osoba zbog iznude i reketaranje hodočasnika koji su posjećivali Međugorje, potvrdilo je u petak tužiteljstvo.

Prvooptuženi je Boris Kordić (38), šef mostarskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH, a optužen je i inspektor tog ureda Josip Kvesić (36).

Na popisu optuženih je i Vlatka Puljić (29) direktorica tvrtke “Vlamon” iz Posušja, talijanski državljanin Luca Cobre (47) i Ana Miličević (27) iz Mostara.

Višemjesečnom istragom utvrđeno je kako su optuženi od 2012. do 2014. djelovali kao organizirana kriminalna skupina koju je predvodio Kordić a žrtve njihovih kaznenih djela bili su uglavnom državljani Italije, predstavnici nevladinih udruga te poduzetnici koji rade na području Hercegovine, prvenstveno u Međugorju.

Prikupljeni su dokazi kako su Kordić i Kvesić zlorabili svoj službeni položaj pri izdavanju dozvola za boravak stranaca u BiH. Osobama koje su trebale takve dozvole iznuđivali su novac i zatrašivali ih pod prijetnjom progona iz BiH.

Zajednički su osnovali tvrtku “Vlamon” sa sjedištem u Čitluku i preko nje pokušavali preuzeti upravljanje hotelskim kompleksom u vlasništvu talijanskih državljana koje su natjerali da im ga daju u zakup po cijenama višestruko nižim od tržišne.

Od talijanskih su državljana tražili najmanje 20 tisuća eura za izdavanje dozvola za boravka u BiH.

Optužnica se odnosi i na nezakonito postupanje prema jednoj državljanki Crne Gore, kažu u tužiteljstvu.

5 komentara

 1. Sto su ove i pvakve vjesti cidne ovakvih radnji pune su sluzbe posebnp drzavne pd sustva policije pa do porezne pa prostorni plan i uredenje pa javno radovi poljoprivredni poticaji itd itd itd pardon zaboraviosam crkveno vjece

  Like(1)Dislike(0)
 2. Čuj hodočasnike.
  Zar svaki hodočasnik ima hotel za iznajmljivat.
  Ja mislila da hodočasnici iznajme sobu, a oni iznajmljuju hotel.
  Meni ovde ništa nije jasno.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Hrabra ova ekipa kad se usudila reketarit talijansku mafiju.

  Like(0)Dislike(0)
 4. * unajme

  Like(0)Dislike(0)
 5. Talijani su ovde došli reketarit sirotinju i prat novac nije nji žalit

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.