Peto natjecanje u kuhanju raštike RAŠTIKIJADA 2016. na Marića Gaju

Jedinstvena gastro manifestacija u Hercegovini, RAŠTIKIJADA 2016. održat će se po peti put na Agroturizmu Marića Gaj u Ružićima pokraj Gruda, i to u subotu 29. listopada 2016. godine.

Manifestacija je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini, a cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i obiteljske stolove. Raštika je biljka koja je odgojila generacije Hercegovaca, i najbolja je u vrijeme kada organiziramo Raštikijadu, čime na neki način obilježavamo kraj turističke sezone. Jedinstvena je i nitko drugo joj prije nas nije pokušao posvetiti pozornost, kazali su organizatori.

Uz domaće natjecatelje iz Hercegovine, Raštikijada ima simpatizera i u Hrvatskoj. I ove godine pridružit će se ekipe iz Slavonije i Dalmacije. – Ove ekipe ostavljaju najbolji dojam. Jako su opušteni i veseli, a posebno cijene našu i prikazuju svoju tradiciju, ističu organizatori.

Ova zanimljiva manifestacija svake godine privuče veliki broj posjetitelja, ljubitelja ovoga jela, kao i bogatog kulturnog programa, a primjeti se i sve više stranih gostiju koji u vremenu ovog događaja posjete Agroturizam.

Osim natjecatelja koji će spremati i kuhati raštiku, ostali posjetitelji mogu uživati u ugodnom prirodnom ambijentu kao i razgledavanju cijelokupnog imanja Marića gaj uz mnoštvo popratnih sadržaja, te kušati slasne delicije i odlična vina.  Nakon proglašenja pobjednika uslijedit će zabavni program do kasnih večernjih sati.

Prijavite se i pokažite svoje sposobnosti kuhanja

Prijave za ovogodišnje natjecanje traje do dan uoči natjecanja, a pravila su jednostavna: Svaka je ekipa sastavljene od dvoje natjecatelja, početak kuhanja je u 16 sati i traje do 19 sati kada žiri kreće u akciju ocjenjivanja jela.

Zabranjeno je bilo kakvo pripremanje jela unaprijed, sve mora biti napravljeno na licu mjesta. Orignizatori će se pobrinuti za plin i raštiku, a ekipe trebaju osigurati ostale namirnice. Žiri će ocjeniti više stvari, opći dojam, izgled i boja jela, gostuća, miris, čvrstoća mesa i opći dojam.

Uz prve tri nagrade, ocjenit će se i najšarmantnija ekipa.

Prijaviti se možete klikom na ovaj link.

Zanimljivost na ovogodišnjoj raštikijadi je da će se natjecati ekipa sastavljena od farmera iz RTL-ove emisije „Ljubav je na selu“.

Za sve one koji nisu ljubitelji raštike naći će se i drugi specijaliteti kao što su uštipci, pršut, razna jela s roštilja te grah i fiš pripremljen od ekipe iz Belog Manasira.

Potporu u organizaciji ove jednistvene manifestacije dali su: Franck, Violeta, Turistički klaster Hercegovina, Hercegovačka Pivovara, Šišović i općina Grude.

Sve dodatne informacije o Raštikijadi, eventualno prijave, možete pogledati na službenoj stranici agroturizam-hercegovina.com , ili na FB stranici Agrotourism “Marića gaj”.

Vidimo se na Raštikijadi.

Portal Grude Online je medijski pokrovitelj Raštikijade 2016.

6 komentara

 1. Rastiku treba kuvati na vatri,to bi bilo pravo ,a ne na plinu .poz.

  Like(0)Dislike(2)
 2. Jeste li znali da raštika može opstati više od dvadeset godina (ne čupati u proljeće već pusti da raste dalje). I svake godine se može pomalo brati s nje. Svaka čast na ideji i ustrajnosti da se manifestacija održi. Ima još jela koja bi trebalo staviti na pijedestal u Hercegovini. Evo recimo slani grah, tko ga sadi još ili kuha? A nekada se samo “bacio” na njivi pokraj krumpira ili kukuruza i kad sazori nabereš da imaš za cijelu zimu. Ako znate i vi neko jelo podsjetite nas pa tko zna možda se jednog dana priključe i ta jela na ovoj ili sličnoj manifestaciji.
  http://www.agroklub.com/povrcarstvo/kako-uzgoj-rastike-vratiti-svojoj-kolijevci/8271/

  Like(4)Dislike(0)
 3. Koja je razlika u ukusu raštike ako je kuhamo na vatri od uglja, drva ili plina?? Ako je ona u loncu a vatra samo liže lonac??????

  Like(1)Dislike(1)
 4. Cuj nevalja rastika sa plina…

  Like(0)Dislike(0)
 5. Pozdrav Tomi i Zdravki. Rastikijada,kao i njena organizacija je za cistu peticu. Hvala vam sto cuvate sve sto je hercegovacko,od obicaja,hrane i sl… Nastavite ne dajuci da nesto ode u zaborav. Jer opstali smo i opstat cemo na ovim prostorima.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.