Planovi Vlade: Nameti na mobitele, registraciju, zagađenje…

Zbog manjka javnih prihoda koji bi mogli nastati planiranim rasterećenjem gospodarstva, Vlada Federacije BiH uveliko razmišlja o uvođenju novih nameta bh. građanima, a radi realizacije plana iz potpisane Reformske agende, tvrdi Dnevni avaz.

Sarajevske novine navode kako su već razrađeni i mogući scenariji, a plan o povećanju nameta za bh. građene vidljiv je iz radne verzije dokumenta “Prijedlozi rasterećenja privrede u FBiH”, koji je objavljen na internetskoj stranici Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

U dokumentu se navodi kako trenutno opterećenje na plaću iznosi 70,95 posto i, ako se ono smanji na 62,84 posto, nedostajat će 185 milijuna KM javnih prihoda. U drugoj varijanti, ako se opterećenje na plaću smanji na 57,09 posto, nedostajat će 302 milijuna KM javnih prihoda, dok treća varijanta podrazumijeva smanjenje opterećenja na plaću na 44,23 posto, pri čemu bi nedostajalo 583 milijuna KM. U četvrtoj varijanti podrazumijeva se smanjenje opterećenja na plaću na 36,06 posto, pri čemu bi nedostajao 761 milijun KM javnih prihoda.

”Budući da u svim varijantama rasterećenja gospodarstva dolazi do smanjenja javnih prihoda, neophodno je izvršiti kompenzacij’u, navodi se u dokumentu.

Kompenzacija javnih prihoda bi se mogla uraditi na sljedeći način, odnosno u zavisnosti od toga koje namete treba uvesti ili povećati, prenosi Avaz.

Kada je riječ o nadležnosti entiteta, predlažu se uštede u javnom sektoru , uvođenje poreza na nepokretnu imovinu (stambeni naprimjer, iznad 25 m2 po članu obitelji, vikendice i sl.), uvođenje poreza na transakcije financijskih institucija.

”No, to nije kraj, predlaže se još i uvođenje poreza na usluge registracije automobila te uvođenje posebnog poreza na luksuzne automobile (prema kubikaži)”, navodi Avaz.

”Uvođenje poreza na telekomunikacijske usluge korištenja mobilne mreže, uvođenje poreza na dobitke od igara na sreću, uvođenje poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište, uvođenje poreza na nekorištene poduzetničke nekretnine, uvođenje poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište te uvođenje poreza na zagađenje”, stoji u Vladinom dokumentu.

Istovremeno, kada je u pitanju državna razina, predlaže se povećanje akciza na visokotarifnu robu i, ako je potrebno, za razliku koja nedostaje – povećanje stope PDV-a.

U analizi se, također, a kada je riječ o poreznim utajama, navodi da ih je najteže vršiti u dijelu poreza građana koji ne opterećuje gospodarstvo, a u dokumentu se navodi da za to ima puno mogućnosti.

”To je naplata prilikom registracije vozila, putem računa za telefon, za električnu energiju, prilikom izdavanja osobnih dokumenata… ”, stoji u dokumentu.

(Avaz)

4 komentara

 1. hoće li biti roming ako udišemo kisik ili kiseonik

  Like(1)Dislike(0)
 2. porezi – porezi – porezi…

  Kad ćete shvatiti da ćete na ovaj način dugoročno dobiti još manje. ili u najboljem slučaju isto.
  Bogati će biti bogatiji, a od sirotinje ćete uzeti još manje jer će imati manje za potrošit.

  Kako vam nije jasno da vam je kolač od kojeg režete uvjek isti ili što je još gore manji. Pa budali bi bilo jasno da kako god reže od tog kolača komadi nikad neće biti veći, samo može biti više manjih komada ili manje većih komada.

  Treba povećati kolač ili smanjiti populaciju onih koji troše taj isti kolač. To vam je riješenje, a ne ove vaše budalaštine.

  Ako ja dobijem 800 KM plaće. Ja toliko mogu potrošiti. Ako vi dignete poreze, ja ću morati uzeti manje robe (bit ću gladniji), a vi ćete dobiti isto.

  Zašto ne stvorite klimu da ja mogu zaraditi 1200 KM, stavite manje poreze i davanja. Ako ja zaradim više, potrošim više, i vi dobijete više. Čista logika.

  Koliko se NEPISMENOG kadra nakotilo u ovoj politici. Samo idioti sa kupljenim diplomama kojekakvif privatnih švercučilišta mogu razmišljati ovako.
  Na vaš način, dugoročno, sve ide u propast ili u novi RAT, a vi za to naravno nećete biti krivi. Kriv je lijeni narod.

  VI STE OBIČAN LIHVARSKI OLOŠ I NIŠTA VIŠE.

  Gori ste od TURČINA. Oni su uzimali 10% a ništa nisu nudili za uzvrat, a vi uzimate:

  70, 9 % od bruto plaće
  17 % od NETO plaće PDVA
  Zatim dodatne poreze (alkohol, gorivo, cigarete)
  Pa onda razna davanja (takse, komunalna davanja, porezi na registraciju automobila, itd.)

  Po mom proračunu uzimate od BRUTO zarade više od 90%, na razne poreze, prireze, mirovinska,
  socijalna, takse, doprinose. Koliko od toga vraćete narodu?

  Čovjek od onih 10% mora preživjeti, a vi bi i to dodatno oporezovali. Pa ne znam ko je ovdje LUD.

  Like(2)Dislike(0)
 3. zasto je prostor za komentare ako ih brisete,svakako mozete brisati nepristojne ali za komentate odnosno kritike koje bi trebale siriti vidike nije dobro brisati…jer sam taj cin govori sam za sebe…

  Like(0)Dislike(0)
 4. U pravu ste,kad su neke dobronamjerne kritike ili neki,neukusni,..kom.brisati dasta,ali kad su proste slike to prolazi bez problema.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.