PLAVA REVOLUCIJA POTICAJA : Slali slike parcele i s Lijanovićem dijelili novac!?

Jerko Ivanković Lijanović, nekadašnji ministar u Vladi FBiH i dopredsjednik NS Radom za boljitak, zajedno s članovima kriminalne grupe koju je sam organizirao radi pribavljanja materijalne koristi pri dodjeli poticaja u poljoprivredi, saslušan je jučer u Tužiteljstvu Tuzlanskog kantona.

Lijanović i suradnici sumnjiče se da su od 2011. do 2013. godine raznim malverzacijama prilikom dodjele poticaja za poljoprivredu protupravno pribavili blizu 700.000 KM.

Privatni računi

Veliki broj svjedoka, čiji identitet se zbog zaštite istrage ne može priopćiti, tvrdi da su im na privatne račune uplaćivana novčana sredstva koja su oni, nakon podizanja s računa, u gotovini odnosili Lijanoviću i suradnicima, i to najmanje polovicu uplaćenih sredstava.

Za dobivanje poticaja, kako saznaje Dnevni avaz, bilo je dovoljno fotografirati parcelu s oranicom ili voćnjakom, tko zna čiju, nakon čega bi ministar Lijanović potpisivao rješenja o dodjeli novčanih sredstava.

Odluka o određivanju pritvora za njega te njegove suradnike Merseda Šerifovića, zastupnika ove stranke u Skupštini TŽ, Edina Ajanovića, ministra trgovine, turizma i prometa u Vladi TŽ, i Suada Čamdžića, nekadašnjeg savjetnika u Vladi FBiH, bit će donesena tijekom današnjeg dana.

Čija je nadležnost?

– Ivanković, Šerifović, Ajanović, Čamdžić i osoba A. P. iz Odžaka nakon kriminalističke obrade predani su u nadležnost Županijskog tužiteljstva. Nama je predat izvještaj o počinjenom kaznenom djelu udruživanje radi činjenja kaznenih djela u sticaju s produženim kaznenim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja, a u vezi s isplatom poticaja u poljoprivredi na području FBiH – kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Tužiteljstva TŽ.

Pokušavaju dobiti na vremenu

Postupajući tužitelj je protiv Lijanovića i suradnika donio naredbu o pokretanju istrage, a samo je A. P. iz Odžaka nakon jučerašnjeg saslušanja pušten da se brani sa slobode.

Prema neslužbenim informacijama, na saslušanje čekaju Mersed Šerifović i Suad Čamdžić koji, iz njima znanih razloga, pokušavaju dobiti na vremenu./HMS/

7 komentara

 1. Tužiteljstvo naše Županije intenzivno radi na podizanju optužnice protiv bivšeg ministra i par njegovih bližih suradnika iz naše županije koji su organizirali podjelu poticaja ljudima koji ne ispunjavaju osnove uvijete za dobivanje istih. Većinom se radi o isplatama ljudima koji nekaju nikakvo pokriće za dobivanje poticaja, te su dobiveni novci u velikoj većini slučajeva bili isplaćivani u zamjenu za glas na izborima.

  Optužnica se odnosi na ljude bliske NSRZB koji su za vrijeme Izbora 2011. i 2012. bili dio organizirane grupe koja je u zamjenu za glasove dijelila novčane iznose u visini od 800,00 KM pojedincima koji su bili zaduženi ka kupovinu glasova za stranku.
  Nekoliko svijedoka je već potpisalo priznanje krivinje, te će biti ispitani na sudu u svojstvu pokajnika, a tužiteljstvo im jamci uvjetne kazne u zamjenu za svjedočenje.
  Najvažniji pokajnici su iz Gruda, inicijala M.P.(Sovići) te D.P.(Tihaljina).

  Like(0)Dislike(0)
 2. Okani se ti D.P. i M.P. za njih se zna kojoj stranici pripadaju.Šta je sa onim iz HDZ-a a pokupili poticaje.Nisu samo iz stranke RDZB dobivali poticaje tj, muvali sa njima.Novac nema granica tj. strančke pripadnosti.

  Like(0)Dislike(0)
 3. OK pokajnike koji svjedoče djelomično osloboditi krivnje, ali šta sa onima koji neće da svjedoče, a zna se da su na isti način krali novac. Hoće li se njima suditi i hoće li vratiti pare. Nije mi jasno da se u svemu ova država ponaša na način KO JE JAMIJA JAMIJA. U normalnim državama uz krivično gonjenje obvezno je, kod dokazane krivnje, vratiti ono što je bespravno stečeno. Mislim da je i u nas po zakonu tako, ali ko šiša zakon. Mi izmišljamo toplu vodu.

  M.P. mogao bi biti Miro Pejić iz Sovića, a D.P. bi mogao biti Drago Perić iz Tihaline, visoki dužnosnici stranke RADOM ZA BOLJITAK.

  Like(0)Dislike(0)
 4. A staje s onima sto su dobili poticaje a ni kokosi nemaju…sto su davali za duvan puna tihaljina a nijednog struka nisu zasadili…

  Like(0)Dislike(0)
 5. D. P iz Tihaljine i njegov pajdo iz Sovica pljackaju Drzavu i jos uvjek se slobodno secu gdje je tu pravda

  Like(0)Dislike(0)
 6. D.P iz Tihaljine M.P iz Sovica te njihov prijatelj Vito Petkovic morat ce na sudu reci koliko su zasebe uzeli drzavnog novca i poticaja te davali poticaje svojim obiteljima prijateljima i to sve sa laznim papirima Za nadat se je da ce pravna drzava odraditi svoj posao

  Like(0)Dislike(0)
 7. Doklen ce ovi Lijanovica lopovi pljackati narod i slobodno se setati D .P. i M . P oni trebaju da odgovaraju za pljacku novca kojeg su djelili clanovima svoje obitelji kao potpore poticaji i razne lazne farme

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.