Plenković obećao zalaganje za ravnopravnost Hrvata

”Zalagat ću se za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu kao i njezin europski put koji jedini jamči koheziju i cjelovitost zemlje, te za zaštitu ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine”, naglasio je hrvatski predsjednik vlade Andrej Plenković nakon susreta s Predsjedništvom BiH.

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović primili su Plenkovića te su izrazili zadovoljstvo što novoimenovani predsjednik hrvatske Vlade dolazi u BiH samo dan poslije prve sjednice nove hrvatske vlade ocijenivši to kao simboličku poruku s ciljem poboljšanja suradnje dvije susjedne i prijateljske zemlje.

Upoznali su predsjednika hrvatske Vlade o do sada postignutom napretku puta naše zemlje k euroatlantskim integracijama. Naglasili su da je BiH opredijeljena očuvanju pozitivnog trenutka procesa reformi zacrtanih Reformskom agendom za razdoblje 2015-2018., a u cilju dobivanja statusa države kandidata za članstvo u EU do kraja 2017.godine.

Također, istakli su da će BiH ubrzati i uložiti dodatne napore pri ispunjavanju svih uvjeta kako bi Vijeće EU moglo, što je prije moguće, razmotriti zahtjev BiH za članstvo i usvojiti Zaključak o prosljeđivanju zahtjeva BiH Europskoj komisiji što bi u konačnici rezultiralo dostavljanjem Upitnika BiH od strane Europske komisije.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za dosadašnju podršku i pomoć koju je Republika Hrvatska pružila Bosni i Hercegovini u procesu pridruženja Europskoj uniji, s nadom da će se ta podrška nastaviti i ubuduće. U tom kontekstu članovi Predsjedništva su i osobno zahvalili predsjedniku Vlade Republike Hrvatske na njegovoj ulozi za vrijeme njegova mandata europarlamentarca na aktivnom sudjelovanju u izradi svake rezolucije o BiH.

Govoreći o stajalištima 14. hrvatske Vlade o Bosni i Hercegovini, Plenković je naglasio da je BiH visoko pozicionirana kada su vanjskopolitički prioriteti nove hrvatske Vlade u pitanju. Također je istaknuo kako je hrvatski strateški interes integracija svih zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju, ali uz jasno poštivanje europskih vrijednosti, ispunjavanje kriterija te uspostavu vladavine prava.

Sugovornici su istakli uvjerenje da će međusobne posjete, poput ove, na najvišoj razini dati snažan impuls zajedničkom radu na rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja, koja su od obostranog interesa kao što su pitanja granice, neriješena pitanja iz oblasti imovinsko –pravnih i radno-pravnih odnosa, te smanjenje deficita u ekonomsko-trgovinskoj razmjeni.

Sastanku su prisustvovali u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića savjetnica Mira Pekić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Josip Brkić i veleposlanica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj.

bljesak.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.