PO GRUDAMA SE PRIČA: Komunistički praznik i povratak komunista, srpa i čekića preko smilja

GRUDE – Prvi svibanj, praznik rada, k tome nedjelja, kišni dan. Idealno vrijeme za provesti nekoliko sati u birtiji u nekom od pitoresknih sela zapadne Hercegovine, s otprilike tri stotine stanovnika, ili u jednoj od čaršija s par puta više ljudi. Tu čuti nove teorije zavjere i definicije od životnoga značenja. I prenijeti svim čitateljima na ovaj, pomalo ironičan način.

Međunarodni praznik rada nije se obilježio u Grudama, prema pričama svjedoka, a za ostale općine u Hercegovini ne znamo. Nitko nije kuhao grah, karanfile je svakako odnio led ili đava’, nešto od toga dvoje. Možda se negdje i feštalo ali oni koji su išli, misleći da će omastiti brk, vratili su se praznih želudaca kući. I razočarani. Jer, eto, prema pričanju znalaca, Ustaše ubile sve komuniste pa nema tko slaviti prvi maj. Ali, nije prvi maj komunistički praznik već međunarodni i to nastao u Chicagu.

„Ma je to tako, rodijače, ali su ga komunisti preuzeli i od njega napravili brend, radnički pokret jer radnik je u komunizmu bio najzaštićeniji.“ Tako govore. Toliko zaštićen da ih je trebalo pet za jedno radno mjesto, da se ljudi ne umore previše.

Danas i tko radi, prima plaću dovoljnu za preživjeti. Ili je ne prima nikako. Tko će ga hraniti kada umru roditelji što primaju, opet male i dovoljne tek za puko preživljavanje, mirovine, ne zna se. Oni koji imaju astronomske plaće, ti svakako ne rade ništa. Tko je za to kriv, zna se. Vlast i vlasti prije nje. Državne institucije isto ne slave iz dva razloga. Jedna institucija koja bi trebala brinuti o umirovljenicima, to radi na nakaradan način. Druge institucije odnosno državne firme, za svoje radnike brinu na bogovski način. Oni slave svaki dan jer imaju plaće tri puta veće od prosjeka a ne rade ništa. Ili vrlo malo jer netko mora i raditi nešto, zamazati oči drugima. A sa svakom novom vlašću, novih 500 zaposlenih u Elektroprivredi i drugim krakovima jasala kojima je u opisu radnog dana cjelodnevno onanisanje.

No, ako je prvi maj već komunistički, slavit će se. Tko kaže da su Ustaše ubile sve komuniste? Ima njih koliko hoćeš.

„Ma, to su, rodijače, samo UDB-aši, ali se ja njih ne bojim i tko ih jebe. Ja pričam i radim šta ‘oću a ako ti nešto nije jasno, rekao sam i direktoru, javite se mom advokatu. Plaća slijedeći tjedan, dobio sam ih na sudu, ha, bit će tri tisuće eura. Dosta za Francusku.“

Ali, rodijače, vidiš ti da se komunisti pomalo vraćaju? I kako to misliš gdje su? Pa vidiš da se smilje sadi masovno. To ti je sve zbog srpa. Čekićem se razbija kamen i brdo gdje će se saditi a srpom se trga smilje. To ti je sve propaganda.

Srećom, ni danas se ne radi, prenijet će se prvi u drugi pa će ponedjeljak biti neradni dan u državi. Šta će naši vođe, neka malo odmore i puste mozak na pašu. Kao da je lako raditi ono što oni rade. Ne, ne, nije lako toliko dokaza sakriti i uništiti i na toliko svjedoka čašćenjem ili prijetnjama utjecati.

Dnevno.ba

10 komentara

 1. Koliko znam svatko je bio na nekom roštilju, grahu ili tako nešto, a sad ko vas jebe

  Like(1)Dislike(0)
 2. Jebli vas i ustaše i partizani više…

  Like(5)Dislike(1)
 3. Prvi maj je juce bio majmuni. Triba radit da zivis jadnici jadni .di ovo ima bozic more li se slavit 26

  Like(0)Dislike(0)
 4. Imaju praznika i odmora ko niko ovi u drzavnim jaslam.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Zavadi pa vladaj!

  Like(1)Dislike(0)
 6. Jedan od njihovi mozda komunja pa vladaj i dalje

  Like(0)Dislike(0)
 7. od komunjara postali najveći hrvati i svi u hdz a da se promjeni ponovo na staro svi bi bili komunjare i nitko nebi iša u crkvu i ja mislim da su političari izmislili priču ozgubljenoj ovci a ne crkva

  Like(3)Dislike(1)
 8. Dnevno.ba je to što govori o drugome. To je portal toliklo otišo desno da dolazi s liujeve strane.
  Nema više Lijanovića

  Like(1)Dislike(0)
 9. Ma povraća mi se od ovih državnih uhljeba koji koriste svaku šansu da četvrtak spoje sa subotom, i utorak sa nedjeljom, još koju godinu i ako praznik padne srijedom neće se cijeli tjedan raditi jer će se ponedjeljkom i utorkom pripremati za odmor a četvrtkom i petkom odmarati od odmora.
  Riga mi se na sve njih i na ovakvu državu za koju jadni šljakeri rintaju po 10h na trakama i nitko nikome ! Niti ih itko išta pita. Radite i budite sretni što radite ! Vi bi još i plaću- ma da ne bi !!
  Lijepo je netko rekao „dabogda“ dogodine pečate izroštiljali marvo neradnička, odete na posao u 8 u pola 9 ste u kafani u 10 ste u restoranu a iza toga u frizerke ,kod koje se naručujete u radnom vremenu jer poslije posla imate obaveza, u 1 ste na pauzi za kavu a u 2 ste već kući jer nema baš nekog posla. Debili koji ne znate dva i dva zbrojiti sve vas treba poslati u Kave na 3 godine pa bi znali cijeniti svoje radno mjesto!!
  Danas još odmorite pa sutra nastavite ležarine na poslu !! Lezi hljebe da te jedem!!

  Like(4)Dislike(1)
 10. mostarac, dobro te dresirao nusprodukt višegodišnjeg prežderavanja i probave komunističkih prodnja. I dali ti smjernice da hrvatski domoljubni narod ovih prostora stavljaš u zabludu, da ih plašiš, obeshrabiš i imputiraš im njihove yugo-komunističko-oznaško-udbaške osobine i pokušaš ih hvatati na njihove lopovkse fore, po onoj – drš’te lopova!

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.