Po razvijenosti ŽZH je odmah iza privilegiranog Sarajeva

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić u intervjuu za Večernji list govori o financijskom stanju ove županije, stabilizaciji proračuna i redovitom izmirenju obveza.

Dotaknuo se i planova u sljedećoj godini te podsjetio na činjenicu da još uvijek ostaje ključni problem nepravedne raspodjele prihoda, o čemu ovisi kvaliteta života stanovništva ove županije.

Ćosić je komentirao i konstantnu majorizaciju Hrvata u BiH, koji su, kao najmalobrojniji narod, ostali jedini zagovornici vrijednosti na kojima BiH može opstati.

Ovaj sastav Vlade ŽZH-a uskoro će napuniti tri godine mandata. Što je napravljeno u te tri godine i je li se moglo bolje?

“Nezahvalno je biti sam sebi recenzent, sam sebi ocjenjivač ili sudac. Bit će najbolje podsjetiti na probleme koji su prije tri godine bili svakodnevna tema – sindikati su stalno bili u štrajkovima upozorenja i pripremali se za generalni štrajk, majke su se vraćale s rodiljskoga dopusta, a da još nisu bile primile prvu rodiljsku naknadu, porezna su tijela prijetila blokadom računa, nismo imali asistente u nastavi, federalne vlasti odbijale su svaki razgovor o pravednijoj raspodjeli prihoda…

Danas tih problema nemamo. Ostaje, istina, ključni problem nepravedne raspodjele prihoda, o čemu ovisi kvaliteta života naših građana. Netko bi rekao da su to normalne stvari. Točno! I mi kažemo kako je to normalno, ali podsjećamo na sve što je trebalo proći kako bismo postali ‘normalni’.

Ako se uspoređujemo, onda se treba uspoređivati s onima koji su imali iste startne pozicije. Kao i u sportskom natjecanju – ako je netko krenuo na trkalištu djelić sekunde prije, rezultat se ne priznaje, utrka se ponavlja. Mi smo, po svim pokazateljima, u vrhu – odmah iza privilegirane Sarajevske županije.”

Kakvi su planovi za iduću godinu koja je ujedno i izborna?

“Iduću godinu trebalo bi obilježiti znatno poboljšanje stanja u školstvu s obzirom na novi zakon koji ćemo imati do nove godine.

Taj posao treba odraditi mirno i uz sudjelovanje svih zainteresiranih strana te maksimalnu otvorenost prema javnosti. Očekujem znatan pomak u školstvu kao što smo učinili pomak s novim kolektivnim ugovorima koji su bili preduvjet rješavanju problema u školstvu.

Isto tako, iduće godine moramo riješiti preostale probleme vezane uz neprivatiziranu imovinu i mijenjati sustav subvencija našim studentima, odnosno transparentnije urediti odnose između naše županije i zajedničkih institucija.”

6 komentara

 1. Sarajevo je privelegirano po tome što nema HDZ, jer da ima sigir ne bi bilo na čelu…

  Like(3)Dislike(1)
 2. Po lopovluku su ja mislim isprid Sarajeva.

  Like(2)Dislike(1)
 3. Ma ma mu mu la la,,,, kud puklo da puklo

  Like(0)Dislike(0)
 4. E sad kad smo 2. PO razvijenosti jos ce nas bolje “CIDIT”

  Like(1)Dislike(0)
 5. Ako se razvijenost racuna po broju radara,onda smo prvi.

  Like(1)Dislike(1)
 6. Hvala premjeru
  Super stanje pravi si ekonomist izvezli radnu snagu sto skačete nam dovest muslinane u firme
  Bas si razvijao županiju ti i oni isorid tebe sad nam nimalo nije tisno a posla stvarno ima zato sto nas je puno otislo

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.