Pobuna nastavnika u Hercegovini: Idemo u štrajk, Vlada nam duguje milijune

Nastavnici u Zapadnohercegovačke županije u srijedu stupaju u štrajk. Međutim, štrajkali ili ne, tamošnje vlasti ih uopće ne doživljavaju, svoj zarađeni novac neće dobiti, a pitanje je i kad će dobiti novi kolektivni ugovor.

Ovo nije prva obustava nastave, ali sigurno neće biti ni posljednja. Nastavnici ističu da su osnovni razlozi za štrajk nepotpisivanje kolektivnoga ugovora, neisplata milijunskih obaveza po tužbama, nedonošenje pravilnika o zapošljavanju i pravilnika o tehnološkom višku, nedonošenje zakona o srednjem (i osnovnom) školstvu te županijskog zakona o radu, kašnjenje u isplati honorara, Prijedlog zakona o PIO/MIO te nezakonit obračun toploga obroka u ovoj godini.

Za ministricu su nastavnici “crni vragovi”

Jasminka Petrić, predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama ZHŽ, kazala je u razgovoru za Faktor da će se povremeni jednosatni prekidi nastave u srednjim školama nastavljati sve dok Vlada ZHŽ, na čijem čelu je premijer Zdenko Ćosić iz HDZ-a BiH, ne ispuni njihove zahtjeve.

– Kod izrade nacrta novog kolektivnog ugovora, koji još nismo potpisali, Vlada je čak zaobilazila zakone kao što su Zakon o radu te kolektivni granski ugovor – naglasila je Petrić. Ona tvrdi i da je Vlada “iza leđa sindikata” radila zakon o srednjem školstvu u kojem su implementirali članove koji su u potpunosti neprihvatljivi nastavnicima, odnosno sindikatu.

Ona tvrdi da Vlasti u Zapadnohercegovačkoj županiji namjerno odugovlače s potpisivanjem kolektivnog ugovora sve dok se ne donese novi zakon o srednjem školstvu koji nastavnici, odnosno sindikat ne podržava.

– Mi ne znamo kad ćemo dobiti novi kolektivni ugovor. Ignoriranje ove Vlade ZHŽ je prestrašno, preružno i preodvratno. Naša ministrica (Ružica Mikulić) je krivo doživjela svoj položaj. Ona očito misli da je ona ministrica ljudima u ministarstvu, a ne nama koji radimo u obrazovanju. Ona s nama ne komunicira, sindikat je za nju ‘crni vrag’. Kao da se ja borim samo za svoja osobna prava, a ne za svoje kolege – naglasila je Petrić.

– Imamo osjećaj da nas Vlada ZHŽ uopće ne doživljava. Oni na nas ne gledaju kao na neko tijelo koje zastupa sve one koji rade u školama. Oni misle da su škole nečije privatne podružnice i da će služiti njima kao servisi za ‘nešto’. Što je to ‘nešto’ nije ni nama jasno – naglasila je Petrić.

Blokirani računi i kršenje zakona

Vlada ZHŽ duguje nastavnicima milijune maraka. No, nisu dužni samo nastavnicima već i policiji, ljekarima… dugi niz godina. Pravosnažne presude postoje, ali su one praktično nenaplative. Na to sve treba dodati i višemilionska dugovanja za doprinose za koje je nadležna Porezna uprava FBiH.

– Porezna im je u nekoliko navrata prijetila blokadom pa i blokirala račune. Oni onda dogovore da uplate jedan dio u nekoliko obroka, pa se račun kantona odblokira, malo se stanje smiri i onda ponovno prijetnje blokadom… I to se tako vrti u krug – kazala nam je Petrić.

Ona navodi da se doprinosi nezakonito retroaktivno uplaćuju ljudima koji idu u mirovinu.

– To nijedan privatnik ne može uraditi. Ovo nema nigdje u svijetu. Mi ne dižemo ‘frku’ oko toga, neka ljudi mogu otići u mirovinu. Međutim, Vlada se onda pravda da su oni kao izmirili neke dugove za ovu ili onu godinu – naglasila je Petrić za Faktor.

Sindikat obrazovanja, ali ne samo oni, postavlja pitanje kako su uopće nastali ti dugovi, jer se ne radi o milijun-dva maraka.

– U jednom trenutku je dug dostigao 56 milijuna maraka. To je da ti pamet stane. Kako se mogao stvoriti ovaj dug. Nije to krivnja samo onih koji su vodili ovu županiju, već i Porezne uprave FBiH. Zašto su odlučili toliko čekati dok se ne nakupi toliki enormni iznos – pita se Petrić.

Zarađeni novac će čekati godinama

Ona navodi da su dugovi po pravosnažnim presudama zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora milionski. Za to su se morali boriti sve do Ustavnog suda FBiH koji je naredio isplatu.

– Ministrica Ružica Mikulić izjavljuje da je taj ugovor bio napravljen na brzinu i prenapuhan, da daje previše ljudima. Pa nama se plaća nije povećala deset godina, od 2007. godine! Naprotiv, umanjena nam je bila osam posto, da bi nam vratili pet posto i onda preko medija razglasili da su nam dali povišicu! – istaknula je Petrić.

Međutim, u budžetu je do ove godine za isplatu po tim odštetnim zahtjevima bilo predviđeno oko 200.000 maraka, a ove godine 300.000.

– Oni nisu dužni samo nama, već i dobavljačima. Taj novac je ništa. Mi ćemo po toj dinamici doći na red za deset godina, ako i tad – ocijenila je šefica tamošnjeg sindikata obrazovanja.

Iz sadašnje Vlade Zapadnohercegovačke županije u kojoj suvereno vlada HDZ BiH često ističu da su dugove naslijedili i pri tome za sve optužuju NS radom Za boljitak i HSP BiH.

– Možete si misliti! HSP i Lijanovići su imali jedan mandat. Ovi dugovi su nastajali otkad postoji županija. Ministar financija Toni Kraljević nekako je najkompetentniji. On pokušava nešto riješiti vezano za dugovanja za doprinose. Međutim, nema nikakvih pomaka što se tiče obrazovnih standarda, odnosno kolektivnog ugovora – kazala je Petrić za Faktor.

32 komentara

 1. .. dobro ti li opra ova pošušanka po ministrici.. najbliže rečeno – nisi ti bona za toga.. kani se ćorava posla..

  Like(8)Dislike(7)
 2. Samo da kažem jednu stvar – ovi političari bi se trebali zapitati s kim će ”vladati” za 10-15 godina kad se ovo sve raseli iz Hercegovine.. A kog će onda učiti učiteljice, nastavnici, profesori.. kada bude 10-12 učenika upisano po razredu..

  Like(9)Dislike(8)
 3. MOJA PODRŠKA KOLEGAMA – NEK NETKO DIGNE I ZA NAS GLAS !! KAD OVE IZ VLADE UOPĆE NE BRIGA NIZAŠTO VEĆ ZA SEBE !!!!

  Like(19)Dislike(10)
 4. Zadnji je cas da se nesto ucini

  Like(6)Dislike(3)
 5. Svaka čast na tome da se sindikat bori za prava radnika, ali naravno treba rječnik biti primjeren i kulturan. Činjenica da se jedan profesor izražava na ovaj način je poražavajuća.Nisu ovo privatna prepiranja koja dopuštaju niskost i potpuni izostanak kulture.

  Like(11)Dislike(8)
 6. šta će vam pare

  Like(3)Dislike(2)
 7. Zadnji čas da se nešta učini je davno prošao…

  Like(7)Dislike(0)
 8. Ovi nastavnici su takvi neradnici da je to cudo. Rade dnevno 4-5 sati, subote i sve praznike ne rade. Imaju za Bozic dva tjedna, za Uskrs tjedan, ljeti tri mjeseca. Od 365 dana u godini, oni rade cca 200 dana. Prakticki pola godine ne rade, a place su im barem 40% iznad bh. prosjeka. Takodjer, pola njih veze nemaju s onim sto bi trebali raditi, posebno tu mislim na pedagosku stranu posla jer s djecom treba znati raditi, a ne sve rijesavati deranjem, jedinicama, prijetnjama i sl.
  Nadam se da ce se jednom napokon podvuci crta i ove koji stalno strajkaju poslati ba biro, a dovesti mladi svjezi kadar koji zna raditi. Gdje su u svemu tome prava djece? Sve se to na kraju lomi preko njihovih ledja, pa u tjedan dana imaju cetiri kontrolna, deset ispitivanja, zadacnice itd.
  Dosta je bilo profesorskog fasizma u nasoj zupaniji! MARS IZ SKOLE!!!

  Like(26)Dislike(24)
 9. Bitno je da ministrica putuje po americi i europi a to sto se saka jada nasla da ostvari neka zajednicka prava ko vas jebe….vi ste ovce u svakom segmentu ove drzave…i dok vas mogu sisat nek sisiaju jer ste corave budale

  Like(10)Dislike(4)
 10. Ovaj Filip je strasno kompetentan,bravo drustvu na ovako svestranoj osobi,Drzava ce procvjetati ako bude jos samo jedna osoba sa ovako “strucnim” zamislima !

  Like(15)Dislike(15)
 11. Filip – glup

  Like(7)Dislike(11)
 12. Podrška učiteljima,nastavnicima,profesorima

  Treba to sve po kratkom postupku,nisu oni normalni,ajmo svi u ŠTRAJK,pa ćemo vidjeti ko će kome šta potpisivati!

  Like(8)Dislike(11)
 13. Ja mislim dok traje ovaj strajk ne pate samo profesori vec i ucenici koji su gladni znanja bas kao ja

  Like(8)Dislike(3)
 14. Filipe jesi li ti isao u skolu i imao i dana matematiku.koja tri mjeseca ljeti pricas.kad je tako dobro sto nisi zavrsio za profesora i zaposlio se i uzivao.ako znas slova i sad kreni ucit.do 1.7 se radi u skoli.radi se sa maturantima pa upisi novih ucenika itd.preglup si da skontas.onda poslije gospojine se krene sa popravnima i sjednicama i eto nove skolske.ako je to tri mjeseca onda ne kontam koja tri prosvijetli me papak.

  Like(9)Dislike(13)
 15. Niste zasluzili ni 500 km

  Like(11)Dislike(13)
 16. Za kompetentnog Filipa

  Ajde, na stranu ove ostale gluposti koje si izvalio, ali o kojih 40% to ti pricas? Placa od 600 do max. 900km je 40% iznad čega? Nemaju tri mjeseca slobodno, jer rade cijeli 6.mj i vraćaju se u 8.mj.na posao. To sto se tada ne održava nastava ne znaci da se ne radi. Treba održati i popravne za takve zvijezde poput tebe i sličnih. Ja samo jedno ne razumijem, kakav sklop u glavi moraš imati da želiš da netko radi za 500km? Je li ti od toga nešto imaš? Znači, nastavniku ce se uzeti pa ce tebi kao biti bolje, manje ćeš raditi, ali za vise novaca? Na stranu tko je sta završio, ne mogu svi biti doktori, zašto ste uvijek ogorčeni na druge? Zar nebi bilo bolje da oni ne moraju strajkati i da svi ostali imaju posao od kojeg mogu živjeti kao ljudi? A ne, ne daj im i ono malo sto imaju, daj im manje. Sramota, tko god tako razmišlja.

  Like(14)Dislike(13)
 17. Vecina mlađeg kadra iz ove struke, mislim na ženski rod je širila noge na fakultetu da dođe do diplome,opet ponavljam ne sve nego većina!!

  Like(10)Dislike(10)
 18. Zanimljivo kako su ovi grudski nastavnici koji se brane po komentarima svi odreda nepismeni. Tko nam to uci i obrazuje djecu? Polupismeni kvazinastavnici i ucitelji od kojih pola ne zna tablicu mnozenja.
  Pogledajte tj. procitajte komentar od “majcina dusica”. To je vjerojatno neka isfrustrirana uciteljica iz osnovne skole koja je diplomu dobila na terasi neumskog restorana 1994. godine jer ovakav pravopis nemaju ni djeca od sedam godina. Sramota, ne zasluzujes ni 200 maraka plaće, nego otkaz i kazneni progon.

  Like(9)Dislike(10)
 19. O kakvih ti 600 maraka pricas? To imaju mozda oni koji nemaju punu satnicu. Nastavnik s punom satnicom nema manje od 1000 KM placu, dok većina ima i vise zbog raznoraznih dodataka, pogotovo ovi s 30 godina radnog staza koji su i najglasniji kad treba strajkati!!!

  Like(9)Dislike(11)
 20. Njima treba kao kod privatnika ako paše sve ok ako ne iđi traži bolje i gotova priča ima dosta mladi ljudi koji bi radili za 1200 km

  Like(7)Dislike(3)
 21. Velik vam je posao ljeti. Skola zavrsi uvijek do 10.06. s tim da se tih 10 dana nista ne radi nego zakljuce ocjene, djecu pusti vani, a vi ispijate kavu u zbornici. U osmom mjesecu se pojavite par dana na popravnom, budete dnevno pola sata, pustite ih sve i to je to. O famoznim sjednicama ne treba ni pricati. O cemu to toliko zasjedate? Jebote, rekao bi covjek nacionalna sigurnost ovisi o njima!

  Like(13)Dislike(9)
 22. Nisam napisao da se ikom treba ista uzimati, samo mi je (kao i velikoj vecini ljudi) dosta ovih govana od nastavnika koji strajkaju svakih tjedan dana. Dosta da svoju frustracije i ciljeve zele lijeciti, odnosno ostvariti preko ledja djece. Bio sam i ja ucenik, strajka se dva tjedna i ne idemo u skolu (svi sretni), pa onda kad krene nastava sve se lomilo na nama. Nabijate stres djeci vi je*eni nitkovi!
  Zastitimo nasu djecu od ovih nametnika!!!

  Like(11)Dislike(8)
 23. Ne uzrjavaj se. Jednostavno. Može nam biti. Dođi i ti k mama bit će ti ko i nama. Ups. Zaboravih. Sigurno nemas skolu. No i ne treba ti diploma za ovakav bezvezan posao. To reci svpjoj dici pa da nam jos bolje zagorčavaju život.

  Like(3)Dislike(12)
 24. Imam ja skolu, puno vecu od lokalnih nastavnika kojima je grudska osnovna skola i neumska diploma zivotni limit.
  I kad vec mislis da bi se trebala s takvim bijednim zivotom bahatiti, poradi na pravopisu. Ne ide jedno s drugim, jer je tvoj pravopis skoro bijedan kao ti.

  Like(6)Dislike(5)
 25. Da ti Filipe nisi bio u Neumu neki dan, na račun poreznih obveznika pravio gužvu na znanstvenom skupu?
  Veleznan se vratio.
  Jeste li razgovarali o kriminalu i pokretanju istraga kamo je nestao novac i ima li mu traga…

  Like(4)Dislike(5)
 26. A jadni Filip-sve se lomilo na njemu-jadan!Nemojte štrajkat dite je pod stresom!

  Like(2)Dislike(6)
 27. Filipe ovi sto se javljaju su govnari sto žele štrajkati a ti sve sto si rekao je 100% istina pa ih malo boli neka idu pene neradničke i smradovi koji su samo naučili pametovati malo u kanal kopati pa ću ih ja pitati mamicu im jebem hoće li strajkati

  Like(5)Dislike(3)
 28. Dajte vi meni para da mogu na piće koji cu kurac u skoli ako strajkate.Ne nosin ja sto maraka da mogu svako malo na piće jer vi strajkajte.Strajkajte lipo cili tjedan,a ne da moran u skolu doc pa 1 sat strajk jedan se radi.Nisu svi zaposleni u drzavnin institucijan ko vi,aj nek strajka oni u kave i grafotiska koji radi musec dana za 500 maraka.On da strajka jos bi otkaz dobio.Vi imate bar 2000 maraka pla

  Like(1)Dislike(4)
 29. Ja ne znam šta je ovo, nitko ne misli na nas učenike… Mi smo gladni znanja, a ne štrajka. Mene uvijek duša boli kad čujem da je štrajk, jer je to sat manje učenja za nas…

  Like(4)Dislike(3)
 30. Filip je svw dobro rekao,a ovi sto ga ne podrzavaju su vjerojatno ti isti profesori koji strajkaju.

  Like(5)Dislike(1)
 31. daj balkan balkancu

  Šta će Vama nastavnici? Imate i pravo. Uvjek možte raditi za platu 500 na banku 300 na ruke. Pa ja! A znanje?? Ma to imate, što se vidi i iz ovih komentara.

  A pametna naroda braćo mila.

  Like(1)Dislike(1)
 32. Bog je taj koji sudi…A ti ces Filipe isto pred njega…andjeli tečuvali….sad u viceve treba stavit Filip i uciteljica? kakav Perica..ti si začinio sve

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.