Počela prinudna naplata RTV pristojbe u zapadnoj Hercegovini

Krajem prosinca građane ZHŽ-a dočekalo je pravo neugodno iznenađenje u plavoj koverti.

Naime, kako doznaje Prvi.tv, počela je prinudna naplata RTV pristojbe.

– Pa mi čak ni ne gledamo tu televiziju, ali zato su nam poslali rješenje o ovrsi,  kazala nam je jedna Gruđanka.

Naime, kako je navedeno na njenom platnom nalogu, ona duguje iznos od 60 KM na ime RTV pristojbe (naknade za posjedovanje Radio ili TV prijemnika) za razdoblje od 2004. do 2005. Kada se ovom dugu doda kamata, sudska pristojba i ostali troškovi dug Gruđanke je oko 120 KM.

Uz platni nalog dobila je od Općinskog suda u Ljubuškom koji postupa u ovršnom postupku tražitelja ovrhe RTV FBiH, rješenje o ovrsi u kojem stoji:

“Određuje se ovrha na pokretnim stvarima ovršenika, njihovom pljenidbom, procjenom i prodajom, te namirom tražitelja ovrhe od iznosa dobivenog prodajom.

Troškovi tražitelja ovrhe sud određuje u iznosu od 50 KM, a isti se sastoje od Pristojbe na prijedlog za ovrhu u iznosu od 25 KM i Pristojbe na rješenje o ovrsi u iznosu od 25 KM.

Kako nam je kazala Gruđanka, ona nije jedina u Grudama koja je dobila rješenje o ovrsi.

Inače, nedavno se u medijima pojavila informacija  u BiH od 1. siječnja 2016. godine neće biti plaćanja RTV takse, no to je ubrzo demantirano. 

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH priopćio je da je plaćanje RTV pristojbe zakonska obveza.

U prioopćenju se ističe da Zakon o javnom RTV sustavu BiH Članom 54. propisuje da je svako domaćinstvo i pravni subjekt na teritoriji BiH koji posjeduju radio ili televizijski prijemnik dužno plaćati mjesečnu pristojbu na posjedovanje tog prijemnika. U slučaju neizvršavanja ove zakonske obveze, Član 63. istog Zakona propisuje novčane kazne u iznosima od 100 do 3.000 KM.

– Do iznalaska konačnog rješenja novog modela naplate RTV pristojbe primjenjivat će se dosadašnji model naplate putem računa za telefonske usluge i putem inkaso službe – priopćeno je iz Poslovodnog odbora Radio-televizije Federacije BiH.

Prvi.tv

7 komentara

 1. ma da mi je znati ko će doći ISIL- ovac ili onaj u kratkim gaćam da plijeni po grudama. moja vrata će biti otključana kao uvijek.

  Like(7)Dislike(0)
 2. Dacete vi begu u sarajevu kako zakon nalaze desetinu svega psenice masla jaja duvana i pravo na divojku prve bracne noci i rtv pretplatu rajo

  Like(0)Dislike(6)
 3. što se mene tiče ti možeš i guzicr dati onim bradonjama krakih gaća

  Like(5)Dislike(0)
 4. Dajte nama kvalitetan DIGITALNI signal, pa ćemo plaćati pretplatu.Neka u Grudama bude signal tako kvalitetan kao u Sarajevu. To je preduvjet za plaćanje pretplate.

  Like(1)Dislike(3)
 5. Niti gledam, niti plaćam !
  Što se mene tiče, FTV mogu ukinuti !

  Like(5)Dislike(0)
 6. kolko imamo hr programa toliko neka nam daju ftv programa ili neka nam uvedu kablovsku mislim da ce ih vecina placat.

  Like(1)Dislike(3)
 7. dok je bila jugoslavija država priznata u cijelom svijetu u kojoj su se zakoni većinom priznavali nisu mogli RTV pretplatu na našem području naplaćivati a sad u ovakvoj državi gdje samo zakone sprovode na tim pretplatama ne triba je plaćati pa čak da i uvedu program na hrvatskom jeziku. jedini uvjet je da POKAŽU PLAĆENE RAČUNE IZ GORNJE MAOČE.

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.