Počele pripreme za obilježavanje 300 godina oslobođenja Imotskog od Turaka

Imotski se ovoga ljeta priprema za veliku obljetnicu

U kolovozu iduće godine, navršiti će se značajna obljetnica za čitavu Imotsku krajinu. Tada će se navršiti točno tristo godina od oslobođenja Imotskog od turske vlasti (1717 2017). Stoga je u planu izrada projekta kojim bi se na jedan prigodan način obilježila ta obljetnica. Tako je nedavno u Imotskom održan i inicijalni razgovor na kojem su uglavljene najznačajnije smjernice čitavog projekta. 

Na razgovoru su prisustvovali imotski župnik i gvardijan fraKristijan Stipanović, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Grgo Nikolić, župnik Slivna fra Željko Tolić, profesor na splitskom Filozofskom fakultetu Marko Rimac, kustos u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika Ljubomir Gudelj, direktor Turističke zajednice Imotski Luka Kolovratte pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom Ivan Alduk.

Kako je naglašeno, u planu je i formiranje dvaju odbora. Jedan odbor bi bio posvećen znanstvenoj dimenziji obljetnice, ponajprije zbog planiranja organizacije znanstvenog simpozija; a drugi odbor imao bi organizacijski karakter čitavog posla. Čitav projekt zamišljen je u osnovnim pravcima djelovanja, uz usuglašena osnovna polazišta. Tako su  najveću prvotnu aktivnost iskazali imotski svećenici, koji su već počeli s realizacijom određenih projekata. Već su najavljeni i dolasci mnogobrojnih gostiju, a očekuju se i dolasci nacionalnih crkvenih velikodostojnika. Također, očekuje se da bi i organizacija znanstvenog simpozija mogla imati i međunarodni karakter.

Smjernice čitavog projekta su utvrđene, a s radom se već započelo. Stoga se nadamo kako će iduće godine blagdan Gospe od Anđela i proslava obljetnice oslobođenja Imotskog od turske vlasti, proteći po željama i planovima organizatora.

Dalmacijanews.hr

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.