Počinje ciklus gradnje još 84 km autoceste

Prema optimističnim podacima Autocesta FBiH, za nešto više od tri godine mogli bismo koristiti dvije trećine autoceste A1, dok već sada promet na postojećim dionicama tijekom ljeta prelazi broj od milijun vozila mjesečno. Što se tiče novih i upotrebljivih kilometara autoceste u FBiH do 2018., iz JP Autoceste FBiH tvrde da bi u funkciji trebalo biti 40-ak km i to na sjeveru u sklopu dionice Svilaj – Odžak (10,4 km), u zeničkoj regiji 12 km te na jugu 18 km. Prema planu JP Autoceste FBiH, ove godine započinje ciklus gradnje još 84 kilometra autoceste A1, a u iduće četiri godine cilj je završiti dvije trećine autoceste i to kroz najteže predjele BiH. “Plan je da do 2020. bude izgrađen gotovo cijeli koridor Vc kroz FBiH, osim dionica Tarčin – Konjic i Mostar sjever – Mostar jug, u dužini od oko 30 kilometara, za koje radimo na iznalaženju sredstava i modela financiranja”, rečeno je iz Autocesta FBiH. Kako je objašnjeno, sve ovisi o financijskoj konstrukciji. Na dionici Tarčin – Konjic završen je glavni projekt i u tijeku je eksproprijacija zemljišta. Ova dionica je izrazito skupa i košta 450 milijuna eura bez PDV-a, zbog čega trenutno nije prioritet.

Prema podacima iz ovog poduzeća, u nove dionice autoceste A1 bit će investirano 900 milijuna eura, odnosno blizu 1,8 milijardi KM. Kao što je poznato, izgradnja dionica se najvećim djelom financira iz međunarodnih kreditnih sredstava, dok se eksproprijacija i projektiranje financiraju iz vlastitih sredstava. Dionica Konjic – Mostar sjever je izrazito zahtjevna i nema mogućnosti da se financira klasičnim zaduživanjem kod međunarodnih financijskih institucija.

“U fazi smo aktivnosti na pripremi i realizaciji projekta tako što smo okončali izvođenje geotehničkih istražnih radova, a završavamo i studijsku dokumentaciju. Uz pomoć resornog ministarstva i Vlade FBiH radimo na intenzivnijem iznalaženju novih modela financiranja i partnera kako bismo ubrzali proces gradnje”, zaključeno je iz Autocesta FBiH.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.