Pod istragom 2.986 pripadnika HVO-a i HV-a

Prava istina o optužnicama protiv Hrvata u BiH izgleda ovako: optuženo je 397 časnika HVO-a i 483 časnika Hrvatske vojske, objavio je hrvatski tjednik Globus navodeći kako te optužnice stoje ”u ladici” i da mogu biti izvučene u bilo koje vrijeme.

”Ukupno je pod istragom 2.986 pripadnika HVO-a i HV-a, a riječ je o neaktiviranim optužnicama koje također mogu biti u svakom trenutku aktivirane”, navodi Globus pozivajući se na pouzdane izvore.

Tjednik navodi kako su sastavljene optužnice gotovo za sve zapovjednike u strukturi Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, a to praktički znači da je ”pod istragom” ili ”pod optužbom” i hrvatska politika koja se provodila u Bosni i Hercegovini.

Za optužnice su znala i politička vodstva Hrvatske od Milanovićeve do Oreškovićeve Vlade, ali koliko ih točno ima, nije im bilo bio poznato.

”Znali smo samo da se radi o troznamenkastom broju”, kaže za Globus jedan istaknuti hrvatski političar.

Prije tri mjeseca general Pavao Miljavac u razgovoru s novinarom Globusa upozorio je

”Bavio sam se ozbiljnim stvarima, nikako nisam govorio napamet, jer sam imao direktne indicije u kojem bi se smjeru mogla razvijati situacija, a opet svjestan odgovornosti kako će sve odjeknuti s obzirom na čitanost i utjecaj Globusa. Ispalo je da sam pogodio više od 90 posto onoga što je uslijedilo”, kaže Miljavac.

globus500pxoptuznice

Po informacijama generala Miljavca, pripremljeno je 936 optužnica protiv časnika, a spominje se i 3500 otvorenih istraga, no u tom broju mogle bi biti sadržane istrage protiv pripadnika i drugih vojski koje su sudjelovale u ratu u BiH, a ne samo protiv Hrvata. General Miljavac je Globusu potvrdio da je i protiv njega napisana optužnica.

”To je apsurdna situacija. Ja sam se borio za ovu državu i bio na visokim pozicijama i nikad nisam radio ništa protiv prava i običaja ratovanja, a oni tamo sada izmišljaju moju zapovjednu odgovornost za ubojstvo dvojice i ranjavanje jednoga vojnika u Kozarskoj Dubici. Kada, kako?”, naveo je Miljavac, koji odlučno odbija tvrdnju da je Hrvatska, sa svojom vojskom, sudjelovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

”Nije bilo agresije na BiH, nego su određeni naši političari pridonijeli takvu mišljenju jer su govorili da smo je izvršili. To je neprihvatljivo! Mi smo štitili svoj narod i svoje granice. Morate znati da su i oni imali strateške planove, svi su težili na more. Mi smo to znali i mi smo to branili, i branili bismo ponovno”, rekao je hrvatski general.

Globus piše kako se priča o optužnicama vuče, zapravo, od vremena ratnih sukoba u BiH.

”Zapovjedna struktura Herceg-Bosne znala je i imala izvještaje što se događa na terenu. Sva zbivanja za vrijeme rata detaljno su opisana u tim izvještajima, koji su završili u Zagrebu, a zatim u Haagu…”, navodi Globus.

3 komentara

 1. P aljudi moji to su svi pripadnici HVO-a. Pa nije ih više ni bilo.

  Ajde da se kladimo da među njima nije većina koja prima invalidnine i mirovine.

  Like(1)Dislike(0)
 2. kaće istrage i optužnice za ratne i poslijeratne profitere kao i za političke vođe koji su sve prodali što su stvarali naši roditelji i djedovi i kreditno zadužili nešu djecu i unuke kaće i oće li to ikad doć nared

  Like(1)Dislike(0)
 3. Ovi drzavni vodje nists ne znaju a novinari sve znaju.Pa kakve su ovo drzave ili ja ne razumim kako bi trebalo.Druga stvar pricati protiv drzave u kojoj zivis i imas drzavljanstvo na televiziji i radio programu bi po mome trebalo rezultirati zatvorom ili jacom kaznom.Kuda ovo vodi?

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.