Podignuta optužnica za zločine u Čapljini

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Nikole Zovke, rođenog 19.10.1958. godine u Čapljini, nastanjenog u Čapljini, državljanina BiH i R Hrvatske, Petra Krndelja, rođenog 8.6.1960. godine u Metkoviću, nastanjenog u Čapljini, državljanina BiH i R Hrvatske, Kreše Rajiča, rođenog 5.10.1956. godine u Stocu, nastanjenog u Stocu, državljanina BiH i R Hrvatske i Ivice Čuture, rođenog 31.1.1960. godine u Počitelju, državljanina BiH i R Hrvatske.

Navedeni optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH, Nikola Zovko u svojstvu načelnika PS Čapljina, Petar Krndelj kao zapovjednik PS Čapljina, Krešo Raič u svojstvu zapovjednika voda VP i Ivica Čuturakao aktivni policajc i rukovoditelj sektora Domanovići, postupali suprotno odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme rata.

Optuženi Nikola Zovko, Petar Krndelj i Krešo Rajič terete se da su zajedno s drugim pripadnicima Civilne policije PS Čapljina i Vojne policije u akciji na Čeljevskoj adi, kojom je rukovodio i bio prisutan Petar Krndelj, zarobili tri nenaoružana civila bošnjačke nacionalnosti, a potom ih lišili života.

Optuženi Nikola Zovko i Petar Krndelj osumnjičeni su da su u navedenoj akciji teško ranili i zarobili još jednog pripadnika bošnjačke nacionalnosti koji je odveden u PS Čapljina, gdje je od pripadnika civilne policije sve vrijeme bio izložen teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju. Zbog ranjavanja i zadobijenih ozljeda duže vrijeme je bio izložen teškim fizičkim patnjama, zbog čega i danas osjeća teške fizičke patnje, navodi se u optužnici.

Optuženi Ivica Čutura, Nikola Zovko i Petar Krndelj terete se da su u srpnju 1993. godine u selu Veledarova Mahala, općina Čapljina više civila bošnjačke nacionalnosti na prevaru namamili u kombi vozilo i odveli u zatočenički objekat Gabela, gdje su se već prethodno nalazili nezakonito uhićeni drugi civili bošnjačke nacionalnosti i prisilno ih zatočili, gdje su ostali sve do polovine prosinca mjeseca 1993. godine.

”Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. točke c), e) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi s članom 180. stav 1. i 2. članom 29. Kaznenog zakona BiH. Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

FENA

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.