Podignuta prijava zbog presude u predmetu Gibraltar

Državni tužitelj Miroslav Janjić povukao je disciplinsku prijavu protiv vršiteljice dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordane Tadić koju je podnio prošlog mjeseca zbog ”nemara i nepažnje u vršenju dužnosti”.

Kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), prijava protiv Tadić, koja je podnesena prošlog mjeseca, je povučena, te o njoj neće odlučivati Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Janjić je krajem svibnja ove godine prijavio Tadić kazavši da želi da informira javnost ”o stupnju nemara u radu na predmetima ratnih zločina, iskazanom u nepokazivanju minimuma zanimanja za rad na ovim predmetima od strane vršiteljice dužnosti glavnog tužitelja u vrijeme dok je obavljala dužnost rukovoditelja Odjela za ratne zločine”.

Janjić je tvrdio kako je Tadić prekršila Pravilnik o radu Tužiteljstva BiH, odnosno da nije pravilno organizirala i nadgledala rad tužitelja na slučajevima ratnih zločina, kao i da nije izvršavala svoju obvezu da pregleda optužnice za ratne zločine.

Pozvao se na analizu međunarodne sutkinje Joanne Korner o radu Državnog tužiteljstva, u kojoj je, kako navodi, Tadić kazala da nije pregledala optužnice.

Tadić je negirala navode Janjićeve prijave i kazala da je suspendirani glavni tužitelj Goran Salihović bio odgovoran za stanje u Tužiteljstvu BiH, te da su preporuke sutkinje Korner prihvaćene.

”Ove činjenice su poznate Uredu disciplinskog tužitelja, kao i VSTV-u”, rekla je tada Tadić te dodala i da je zbog kršenja pravila i procedura u radu podnijela dvije disciplinske prijave protiv tužitelja Janjića, među kojima je neblagovremeno ulaganje žalbe, zbog čega je oslobađajuća presuda u predmetu “Gibraltar” postala pravomoćna.

1 komentar

  1. Aj sta glumatate,dogovorili se da pustite na slobodu krupne ribe pa sad cete se malo naganjati medjusobno da narodu zamazete oci.neko glup,lud,sta li?

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.