Podignuta prijava zbog presude u predmetu Gibraltar

Državni tužitelj Miroslav Janjić povukao je disciplinsku prijavu protiv vršiteljice dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordane Tadić koju je podnio prošlog mjeseca zbog ”nemara i nepažnje u vršenju dužnosti”.

Kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), prijava protiv Tadić, koja je podnesena prošlog mjeseca, je povučena, te o njoj neće odlučivati Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Janjić je krajem svibnja ove godine prijavio Tadić kazavši da želi da informira javnost ”o stupnju nemara u radu na predmetima ratnih zločina, iskazanom u nepokazivanju minimuma zanimanja za rad na ovim predmetima od strane vršiteljice dužnosti glavnog tužitelja u vrijeme dok je obavljala dužnost rukovoditelja Odjela za ratne zločine”.

Janjić je tvrdio kako je Tadić prekršila Pravilnik o radu Tužiteljstva BiH, odnosno da nije pravilno organizirala i nadgledala rad tužitelja na slučajevima ratnih zločina, kao i da nije izvršavala svoju obvezu da pregleda optužnice za ratne zločine.

Pozvao se na analizu međunarodne sutkinje Joanne Korner o radu Državnog tužiteljstva, u kojoj je, kako navodi, Tadić kazala da nije pregledala optužnice.

Tadić je negirala navode Janjićeve prijave i kazala da je suspendirani glavni tužitelj Goran Salihović bio odgovoran za stanje u Tužiteljstvu BiH, te da su preporuke sutkinje Korner prihvaćene.

”Ove činjenice su poznate Uredu disciplinskog tužitelja, kao i VSTV-u”, rekla je tada Tadić te dodala i da je zbog kršenja pravila i procedura u radu podnijela dvije disciplinske prijave protiv tužitelja Janjića, među kojima je neblagovremeno ulaganje žalbe, zbog čega je oslobađajuća presuda u predmetu “Gibraltar” postala pravomoćna.

1 komentar

  1. Aj sta glumatate,dogovorili se da pustite na slobodu krupne ribe pa sad cete se malo naganjati medjusobno da narodu zamazete oci.neko glup,lud,sta li?

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Komentari su djelo i osobno mišljenje njihovih autora