Poduzeća iz FBiH duguju dvije milijarde KM poreza

Alarmantna je situacija kada su u pitanju porezni dužnici u Federaciji BiH. Dužnici na osnovu poreza i doprinosa duguju više od 790 milijuna KM, a prema procjenama Porezne uprave, ukupna dugovanja dosežu i dvije milijarde KM.

Porezna uprava za 68 firmi ograničila je prava na raspolaganje sredstvima. Zabranjena je nabavka stalnih obrtnih sredstava koja nisu u direktnoj vezi sa poslovanjem, zadržavanje gotovine u blagajni, ali i isplata plaća bez uplate doprinosa.

Od duga 790 milijuna najviše duguju poduzeća iz Sarajeva preko 403 milijuna KM, Tuzla 121 milijun, zatim poduzeća iz Zenice, Mostara, Bihaća, Novog Travnika, Ljubuškog.

Među najvećim dužnicima u Fedrerciji BiH su Željeznice Federacije, GRAS, Rudnici Kreka, Rudnik mrkog uglja Kakanj, Hidrogradnja, Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Iz Porezne uprave napominju tri načina za rješenje problema: Uplata duga, sporazum sa Poreznom upravom, te nova zakonska rješenja.

Dužnici kažu da su ih zatekla ova rješenja i ograničenja raspolaganja sredstvima sa računa, ali da je dug morao doći na naplatu .

Nisu optimistični da će netko preuzeti njihove dugove, ali se nadaju da će se naći neko dugoročno rješenje.

Pogledajte PREGLED POREZNIH OBVEZNIKA SA IZNOSOM DUGA PO OSNOVU POREZA, DOPRINOSA, TAKSI I DRUGIH NAKNADA PREKO 50.000,00 KM

 

6 komentara

 1. Kako je žalosno vidjeti da su samo škole i naša policija u cijeloj Federaciji na listi dužnika.

  Like(0)Dislike(1)
 2. Policija me ne cudi, hrpa govnadi i lopova

  Like(3)Dislike(0)
 3. Najbolje na listi, redni broj 2137, Blaž Slišković. Institucija!

  Like(0)Dislike(0)
 4. Što se tiče gruđana sve krema na baterije i što je najgore ti isti kotiraju u društvu vrlo dobro (uvezani sa jakim tvrtkama,vlasti,crkvom,policijom,bolnicama,zatvorima ) i što je najgore općina i država im pogoduje na raznorazne načine. — pa gospodo iz vlasti Jel vi mislite da je STOKA SITNOG ZUBA BAŠ TOLIKO GLUPA———da ste htjeli mogli ste naplatiti ali niste nego ste dijelili između sebe NAŠ POREZ

  Like(1)Dislike(0)
 5. Mislim da si malo fulao adresu. Opce je poznato a i ti bi to trebao znati da poreze i doprinose utjeruju nadlezne Porezne uprave a ne opcina kako je prozivas.

  Like(0)Dislike(0)
 6. Mali proižvođač

  Pa moj obojak ne vidim na ovom spisku ni jedno normalno poduzeće iz Gruda. Mislim da Grude mogu biti ponosne na svoje poduzetnike. A isprobaj i Ti kako je biti poduzetnik.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.