Pogledajte listu najzaduženijih zemalja: Grčka ni među prvih deset, BiH duguje nešto ‘siće’

Posljednjih nekoliko nedjelja, u fokusu svih svjetskih medija našla se Grčka, njena prezaduženost i nemogućnost isplate dugova svojim međunarodnim kreditorima. Međutim, kada se pogleda lista koliko su zadužene ostale države svijeta, dug ove države djeluje prilično banalan

U nedjelju je u Grčkoj održan referendum na kojem je prema prebrojanim 95,63 posto glasova, 61,31 posto glasača reklo “ne” novom prijedlogu međunarodnih kreditora, dok je 38,69 posto birača zaokružilo “da”.

Problem grčke dužničke krize počeo je da se sve više pojavljuje u medijima i da bude interesantan ljudima kada je u siječnju na premijersko mjesto došao Alexis Tsipras. Čim je stupio na najbitniju političku funkciju u državi, počeo je sa oštrom retorikom, govorio je da grčki narod ne smije biti ucjenjivan, a narod je u njemu vidio spas.

Međunarodni kreditori Grčke su vršili konstantan pritisak da se dugovi moraju vražati, iako su i zemlje koje su to zahtijevale u još većem dužničkom “ropstvu”.

Na uvjerljivo prvom mjestu nalaze se Sjedinjene Američke Države čiji dug, prema najnovijim podacima, iznosi 18,5 bilijuna dolara. Što znači da po stanovniku SAD duguje 58,437 dolara.

Na drugom mjestu je Velika Britanija, sa dugom od 9,5 bilijuna dolara. Na trećem Francuska koja duguje 5,7 bilijuna dolara, a malo manje od nje ima Njemačka, 5,5 bilijuna.

Dugovi ostalih zemalja:

5. Luksemburg – 3,4 bilijuna dolara
6. Kina – 3 bilijuna dolara
7. Japan – 2,8 bilijuna dolara
8. Italija – 2,6 bilijuna dolara
9. Irska – 2,6 bilijuna dolara
10.Nizozemska – 2,5 bilijuna dolara

Mnogi bi pomislili da se Grčka nalazi na ovih prvih 10 mjesta, ali ona se nalazi tek na 27. sa ukupnim dugom od 360 milijardi dolara.

Bosna i Hercegovina se prema istim podacima nalazi na 94. mjestu i dugom od 9 milijardi dolara.

Na 52. mjestu se nalazi Hrvatska, koja ima dug od 67 milijardi dolara, dok je Slovenija odmah iza nje. Srbija je na 67. mjestu.

2 komentara

  1. Nije bitno koliko si dužan nego koliko si sposoban servisirati svoje dugove. Mnogi papagaji primjerice ponavljaju da Juga nije bila vrlo dužna (što i nije istina kad se uračuna inflacija), ali to je nebitno kad si potpuno nesposoban vraćat dugove, propadaš.

    Like(1)Dislike(0)
  2. Ipak bih volio da smo mi Njemačka taman bili na 3. mistu po dugu,

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.