Pojačana kontrola prometa: O autosjedalicama ni riječ

Prema nedavnim izvješćima policije o akcijama pojačane kontrole prometa u gradovima u ŽZH zaključuje se da su najveći problemi vožnja neregistriranih automobila i vožnja pod utjecajem alkohola.

Jedan “mali” problem, na koji se u javnosti nije posebno skretala pozornost, je broj djece mlađe od dvanaest godina koja se voze na prednjim sjedištima. Dakle, nije bilo riječi o upotrebi autosjedalica, već se isključivo govori o djeci koja se voze na prednjim sjedištima, što je zakonom zabranjeno.

Svatko tko je imao priliku provesti se kroz hercegovačke gradove mogao se uvjeriti da je upotreba autosjedalice više izuzetak nego pravilo. Nekorištenje iste se u praksi zakonom ne kažnjava, iako su propisi po tom pitanju jasni.

Naime, član 34.a Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini izričito nalaže korištenje autosjedalica za svu djecu mlađu od pet godina, a autosjedalice moraju biti pravilno vezane i smještene na zadnjem sjedištu. Na prednjem sjedištu dijete se smije voziti samo ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili je suvozački zračni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od smjera kretanja vozila, a koja je pričvrćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu. Dijete u sigurnosnoj sjedalici mora biti vezano.

U putničkom automobilu na zadnjem sjedištu vozač smije prevoziti dijete mlađe od pet godina samo kada je dijete ispravno vezano u sigurnosnoj sjedalici koja je za vozilo prišvršćena pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

Kad su u pitanju djeca starija od pet, a mlađa od 12 godina i još k tome niža od 150 cenitmetara, ona se moraju voziti na zadnjem sjedištu s posebnim podmetačem (takozvanim boosterom) koji omogućava upotrebu sigurnosnog pojasa i kada su ispravno vezana sigurnosnim pojasom, ili ispravno vezana u sigurnosnoj sjedalici koja je za vozilo pričvršćena pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

Sve to ipak malo znači ljudima koji svakodnevno svoju djecu voze bez autosjedalica pa čak i na prednjim sjedištima, a posebno neodgovorni pojedinci ih stavljaju u krilo za vrijeme vožnje.

Iako se takav nemar često opravdava riječima ”ma samo ćemo nakratko”, najviše se automobilskih nesreća i dogodi upravo na kratkim relacijama. Zakon postoji i jasan je. Na ljudima je samo da ga počnu poštivati, ne kako bi izbjegli kazne, već kako bi zaštitili najvrjednije što imaju – svoju djecu.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  1. Znate šta meni nije jasno. Ide mlađarija iz diska u Posušju, ustavi ih policija da pušu, naravno alkohola ima u krvi, uzmu im vozačku, po koju mogu doć kad plate kaznu ali im ne uzmu ključeve od auta i puste ih da voze kući. Pa ove policajce treba za uši svezat ….

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.