Pojeftinilo meso za 10 do 30 feninga

Prema podacima iz Agencije za statistiku BiH, u veljači je došlo do pada razine cijena proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, i to za 0,2 posto, piše Večernji list BiH. Kada govorimo o pojedinačnim proizvodima, dolazimo do podataka kako je došlo do pojeftinjenja junećeg mesa bez kosti, svinjetine s kostima, pastrve, dok je piletina poskupila. Tako je junetina 12,8 KM te je jeftinija za 10 feninga. Svinjetina s kostima je pojeftinila za 30 feninga te iznosi 7,7 KM, dok je piletina poskupila za 10 feninga i stoji 4,7 KM. Pojeftinila je i pastrva za 10 feninga te sada iznosi 9,2 KM.

Cijene riže (3,2 KM), kruha od pšeničnog brašna (2,2 KM), pšeničnog bijelog brašna ( 1 KM) ostale su iste u odnosu na prethodni mjesec, ali i na isto razdoblje prošle godine. Zanimljivo je spomenuti kako i Federalno ministarstvo trgovine pravi mjesečna izvješća o cijenama u gradovima diljem FBiH. Tako su, primjerice, konstatirali kako je riža najskuplja u Mostaru (3,9 KM), dok je najjeftinija u Orašju (1,9 KM). Što se tiče mesa, ono je najskuplje u Tuzli (14,2 KM), dok je svinjetina najskuplja u Sarajevu (12 KM). Piletina je najskuplja u Širokom Brijegu (6,1 KM), a pastrva u Bihaću (10,4 KM).

Prema Agenciji za statistiku, tvrdokorni sir ima istu cijenu kao i prethodni mjesec (9,5 KM), dok je u odnosu na isto razdoblje lani sir sada jeftiniji i za marku. Cijena jaja je ostala ista, dok je, primjerice, u odnosu na prethodni mjesec maslac poskupio za 10 feninga, kao i margarin. Kada govorimo o istom razdoblju prošle godine, maslac je jeftiniji za 30 feninga i sada iznosi 17,2 KM. Gledajući po gradovima u FBiH, maslac je najskuplji u Orašju (18,9 KM), dok je najjeftiniji u Sarajevu (15,4 KM).

I ulje je skuplje za 10 feninga i sada iznosi 2,3 KM.

Poskupjelo je i voće za 10 feninga, kao i crni luk, dok je cijena krumpira i graha ostala ista kao i prethodnog mjeseca.

4 komentara

 1. Najskuplja svinjetina u Sarajevu hahahaah lipota.
  Pa muje ne jedu svinjetinu a za krscane tko pita.

  Like(1)Dislike(0)
 2. Štaće ljudi pojeftinit meso jest za jadni narod siromasni neznaju sta jedu gledaju jeftinije kao mi svi ali mi nije jasno kako daju veliki trzni centri npr teletinu na 8,99km po kg a ziva vaga telad se krecu 7,50po kg neznam koja računicu imaju to je da jadnog seljaka uniste ti centri

  Like(0)Dislike(0)
 3. Isplati se uzeti 20 tona

  Like(0)Dislike(0)
 4. Tako je kralju daje stogod zaraditi na lagan nacin

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.