Pokreće se inicijativa za povratak Herceg-Bosne

Zbog činjenice da postoji snažno protivljenje prijedlogu HNS-a da se kroz izmjene izbornog zakonodavstva konačno omogući da Hrvati biraju legitimne predstavnike sve su glasniji pozitivi za vraćanjem na političke nadležnosti koje su Hrvati imali prije Daytona, odnosno Washingtonskog sporazuma.

Jedan od onih političara koji jasno i bez dlake na jeziku upozorava kako nespremnost za kompromis oko Izbornog zakona može odvesti BiH u situaciju u kojoj se izborni rezultati iduće godine neće moći implementirati, a zbog čega će biti zaustavljeni svi politički procesi u zemlji, je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH.

On je u razgovoru za Dnevni list upozorio kako nam vrijeme curi te kako bez promjene izbornog zakonodavstva koja će poštovati odluku Ustavnog suda BiH i omogućiti novi način biranja u Dom naroda koji bi Hrvatima omogućio legitimno predstavljanje treba razmisliti o alternativnom rješenju.

Karamatić nam je potvrdio kako okvirno oko kraja godine, pod uvjetom da ne bude promjene izbornog zakonodavstva, HSS pokreće inicijativu na Hrvatskom narodnom saboru kroz koju će se tražiti donošenje stava kako se treba vratiti na Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu.


Inicijative i odluke

-Znači, mi bi išli na Predsjedništvo HNS-a s ovom inicijativom, a nakon čega bi Predsjedništvo donijelo odluku, izjavio je Karamatić.
Naša je želja da to ide ispred HNS-a, odnosno da inicijativu poguraju sve stranke.
Ukoliko HNS to ne bi prihvatio, iako ne vidim razloga da ne prihvati, mi bi to u Saboru Republike Hrvatske potegli preko hrvatskog HSS-a s kojim smo razgovarali i imamo njihovu potporu, pojasnio je Karamatić.

On je naveo kako bi srž inicijative bilo vraćanje nadležnosti hrvatskom narodu koje je imao prije Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

-To je dakle povratak na Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu. Jer, kroz Washington i Dayton Hrvati su grubo oštećena strana. To je izvan svake razumne sumnje-dovoljno je pogledati inicijative visokih predstavnika i nametnute odluke, dodao je Karamatić.

Biranje legitimnih predstavnika

Ovu će inicijativu, naveo je on, pokrenuti ukoliko se do kraja godine ne donesu promjene Izbornog zakona jer u suprotnom, dodaje, neće biti nikakva mogućnost implementacije izbornih rezultata.
-U tom bi slučaju ušli u jedan začarani krug, jer onda nema Parlamenta; nema tko donijeti izmjene izbornog zakona.
U principu Federacija u prvom redu, ali i BiH ostaju u statusu kojeg sada ima Mostar. To nikomu normalnom nije u interesu, stoga je bolje vratiti se na početno stanje, kaže Karamatić.

Okvirni rok je kraj godine, a Karamatić navodi kako bi se inicijativa pokrenula ukoliko ne dođe do usvajanja bilo kakvihpromjena Izbornog zakona koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata, ali i omogućiti da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike.

A takvo što su i predvidjele hrvatske stranke kroz Prijedlog izmjene Izbornog zakona koji je dobio potporu na Domu naroda. U Prijedlogu su obrađene tri tematske cjeline, a prva se odnosi na popunjavanje Doma naroda Federacije BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH.

Naime, odlukom Ustavnog suda sukladno apelaciji Bože Ljubića osporene su odredbe Izbornog zakona BiH koje govore o popunjavanju federalnog Doma naroda. Sud je u odluci naveo kako je očito da navedene odredbe Izbornog zakona omogućavaju da predstavnicima jednog konstitutivnog naroda u zakonodavnom tijelu županije legitimitet daju predstavnici drugog konstitutivnog naroda.

Ovom presudom je potvrđeno i kako načelo konstitutivnosti naroda u Federaciji, u kontekstu Doma naroda, može biti ostvareno samo ako se popunjavanje Doma naroda temelji na jasno preciziranim kriterijima koji trebaju dovesti do što potpunijeg predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda. Nakon što u predviđenom roku nisu donesene promjene Izbornog zakona Ustavni sud je stavio izvan snage dvije odredbe koje se odnose na federalni Dom naroda.

U tom kontekstu politički predstavnici hrvatskog naroda ističu kako implementacija izbornih rezultata ne bi bila moguća bez promjene Izbornog zakona, a samim tim ne bi moglo doći ni do imenovanja nove federalne vlasti, čije formiranje i počinje u federalnom Domu naroda.

(Dnevni list)

32 komentara

 1. Za Herceg Bosnu
  SPREMNI

  Like(20)Dislike(4)
 2. Bio izborni zakon ili ne bio Herceg Bosna mora biti vraćena samo ovo nije nista već pred izborni trik. Želimo slobodu i jednakopravnost a to nije u ovakvoj bih moguće.

  Like(9)Dislike(2)
 3. Sve muslimane u Herceg Bosnu.Poceli su dolazit kao jeftina radna snaga kod tako reci poduzetnika,za koju godinu ce se vec pocet i zenit,pa pomalo pocet kupovat zemlju i za 10 godina cemo imat pravu Herceg Bosnu.Ima li iko da ovom muslimanskom fenomenu kaze Dosta.

  Like(10)Dislike(5)
 4. I taj karamatić je neki obični serator vata ga nostalgija umjesto da nešto konkretno radi ….samo budalače i objavljuje gluposti…Sastav stranke mu sve govori o ozbiljnosti…

  Like(5)Dislike(10)
 5. Cim neko nesto rekne protiv politike HDZ-a odmah se stvara Herceg Bosna smjesno dabi neko normalan povjerova

  Like(3)Dislike(3)
 6. Jadnoga napaćenog naroda muko jedina

  Like(7)Dislike(1)
 7. Ako dođe do sukoba bez mene ovaj put neka idu njihova djeca (ovih što se ne mogu da dogovore ima 25 godina).

  Like(10)Dislike(4)
 8. Herceg-Bosna. Nego sta….

  Like(6)Dislike(3)
 9. Dasta nego herceg bosna. Za Dom Spremni

  Like(8)Dislike(2)
 10. Pa ko nam ote HERCEG bOSNU ZNA SE

  Like(3)Dislike(2)
 11. E onda smo tek najebali…

  Pročitajte citat Hrvats koje je ubila UDBA jer je njegova misao i olovka bila opasnija od bilo kojeg oružja.

  Da smo složni i čestiti davno bi imali državu. A bit će
  rođenje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu
  rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne drzave
  da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za
  slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi
  podjednako …

  … No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet
  ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže
  će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim
  j**ivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice
  grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje – kako nas tada
  spasiti od nas samih?!”

  Bruno Bušić

  KAKO NAS SPASITI OD NAS SAMIH?

  Like(20)Dislike(0)
 12. Daj te ljudima place od 800 eur da mogu noalno zivit pas vidit kako ce se vratit a ovako ce ovo Arapi kupit

  Like(1)Dislike(2)
 13. Za sve One kojih nema…

  Like(2)Dislike(0)
 14. Ej anonimčino stalno visiš na portalima umisto da nešto pametno radiš.
  Ti bi dobru plaću češući se za stražnjicu što te svrbi od silna sidenja.
  Uznojiti se triba za tu lovu a zate je to špansko selo.

  Like(3)Dislike(1)
 15. E moj Karamatiću ako nisi pita Čoa zato onda pušeš u šupalj rog i skupljaš jeftine političke bodove za izbore!
  Svi vlakovi za HRHB su davno prošli i upamtite sa ovakvim iseljavanjem od Hrvata u BiH će ostati jako mali dio!

  Like(1)Dislike(1)
 16. Jedan pametan politicar, i jedno pozitivno osvjezenje medju hrvatskim politicarima. Jasno i glasno i cvrsto desno. Bas velika razlika u odnosu na sve ove dosadasnje politicare (sumnjive proslosti i “jamisvesebi” bolesti).
  Samo je steta sto nema prave ljude da naprave pravu stvar na politickoj sceni…

  Like(4)Dislike(0)
 17. Karamatic vise cjeni covica misljenje nego misljenje ljudi koji su skupa s njim stvarali Hss i na ciji racun sjedi u domu naroda.zato su ga u posusju napustili svi koji su stvarali ovaj hss.ako nastavi ovako bit ce mu jedan covjek jedna stranka.iako mislim da u ovoj sadasnjoj grupi politicara ipak nesto bolji od ostalih kad je u pitanju zauzimanje za herceg bosnu.najveca mu je mana mali izborni legitimitet pa mora slusati covica,koji ga je i doveo u dom naroda.

  Like(0)Dislike(2)
 18. Mrtav ne prdi nazalost naucno dokazano tako i ercegbosna

  Like(1)Dislike(1)
 19. KOJI NASLOV,KOJI ČLANAK

  Šta reći nego Bože sačuvaj!
  Nemože čovjek vjerovati da raja pada već preko dvadeset godina na iste trikove, istu priču i iste laži.

  Kao prvo šta nam je ta HRHB sa tim tako časnim ljudima poput Ante Jelavića isl.njemu donijela osim anarhije, uništavanja i pljačke svega što je Hrvatsko.

  I sad kad su tzv.veliki Hrvati trećinu Hrvata provođenjem svoje lopovske i rušilačke politike protjerali sa njihovih ognjišta iz BiH, kad su srbi u RS i muslimani u FBiH preuzeli kompletnu vlast i imaju i trojstruku brojčanu prednost budi se gospoda velike Hrvatine i dragovoljci dom.rata poput Čovića i njegovi glasnogovornici poput Ljubića, Karamatića,Zelenike,i sličnih njima.

  Zbilja za one koji i malo prate politička zbivanja od rata pa sve do danas mogu se samo smijati njihovim višegodišnjim glupostima i žali one koje na takve gluposti i laži i dalje olako nasjednu.

  Sada kada tzv. velike Hrvatine s vremenom još prodaju i ono što je još ostalo prije svega Hrvatsku konskonstutivnost trebat će na vlast doći ako se kojim slučajem takav izabere neki domoljub i osvješćeni Hrvat koji će se morati boriti za ona i naj osnovnija prava jednr etničke manjine.

  A oni počeli spominjati zaživljavanje HRHB koja je krvlju bila stvorena a nakon toga prodana za stolom.

  Dajte nemojte klapiti, muslimani i srbi vam se samo ismijavaju.

  Dragi moj Čoviću, Karamatiću, Ljubiću,Zelenika i slični vama ako niste nosili pušku morate se bar prisjetiti da je se HRHB kao i RH stvarala ratom i krvlju pa ste te preživjele branitelje spustili na dno.
  Sada pošto vam takvi nevaljaju pojažite svoje Hrvatstvo i domoljublje.

  Pušku u ruke zajedno sa svojom braćom sinovima, rodbinom, podobnicima, guzicoliscima, partijašima, rodbinom i UDBA-šima povedite svoj narod svoju vojsku uz zapovjed “ZA MNOM”!

  I eto jedino na taj način možete pokušati zaživjeti HRHB koju smo mi krvlju stvorili a vi je uništili i prodali!

  OČITO SU SE IZBORI POLAKO POČELI PRIBLIŽAVATI I SAMIM TIM HRHB,Javna tv na Hrvatskom jeziku i još mnogo, mnogo toga.

  Ma šta će vam to.
  Imate vi svoje već kupljene glasače podobnoke koji su preko noći dobivali posao ,kao što Zelenika argumentirano reče a nitko je nije opovrgnuo i svoje muslimanske glasače od prijatelja Izetbegovića i izbori vam nikad neće biti upitni dal nešto obećavali ili ne ne može vas nitko skinuti s trona pa makar dobili i naj manje Hrvatskih glasova.

  BRAVO,
  SAMO NAPRIJED
  Vi ste jedini spas za Hrvate koji su još ostali u BiH da ih još koji nije podoban što prije iselite ..!

  To što vašem idolu Joži Brozu nije u potpunosti uspjelo da protjera i istrebi sve nepodobne Hrvate prvenstveno iz Hercegovine to vi natavljate i idete stazama svog idola tj.”titovim stazama revolucije”.

  E M O J N A R O D E…

  -HRVI-

  Like(6)Dislike(0)
 20. vile i raulje u ruke i pocet od elektra..natrat onu krmacu sto naplacuje i ostale uhljebe..pa u eronet pa u ministarstvo doli u dvorani..samk doli su u dvorani na kavi nisu u uredima..lopovi mamicu vam vasu uhljebnicku

  Like(4)Dislike(3)
 21. A budalastine I izjave,to je nemoguca misija,probudi se bleso

  Like(0)Dislike(0)
 22. Bravo Mile

  Like(1)Dislike(0)
 23. ZA VRAĆANJE HERCEG-POSKOČIJE, TUĐAMAN-ŠUŠKOVE SATRAPIJE, A ŠIROKOG BRIJEGA KAO BASTIONA SVIH-OVZEMALJKSKIH ZALA KOJA SE SUSREĆU NA OVIM PROSTORIMA,ZBOG KOJIH SU MNOGI LJUDI,SA OVIH PROSTORA DALI SVOJE ŽIVOTE .DRAGI GRAĐANI,PREDLOŽITE UKIDANJE TOG ŠIROKO-BRIJEŠKOG-ZLOČINAČKOG ,FRATARASKOG BASTIONA ,KRVOLOČNOG SAMOSTANA I VELIKU KATOLIČKU SRAMOTU!!!

  Like(1)Dislike(1)
 24. Koji ste vi klosari hebem i vas i hdz i vasu herceg bosnu klosari glupi

  Like(0)Dislike(3)
 25. Bilo bi dobro da admin radi svoj posao. Previše je neprikladnih komentara, i normalne osobe ne mogu komentirati, a kamoli ući u raspravu…

  Like(2)Dislike(1)
 26. Kao prvo – povjest se ne vraća. Nemože se nikad vratit na staro. Drugo vrijeme drugi ljudi.

  Ali da neki vid samostalnosti treba to je vidljivo. Nekakvu svoju upravu moramo imati. Ili ćemo nestati.

  Like(0)Dislike(0)
 27. kad je počeo rat meni su objašnjavali kako će ovo bit rvacka…PO komentarima bi se moglo zaključiti kako smo još zatucaniji nego smo bili

  Like(0)Dislike(0)
 28. džudžan satirični

  Mi imamo Herceg Bosnu u malom – 3 županije ZHŽ, Hercegbosanka i Posavska. I sve 3 su u rasulu, dugovima, kriminalu, podobnosti. Iz sve 3 bježe ljudi u Njemačku. Toliko o hrvatskim političarima i njihovim dobrim namjerama. Da imamo i veću Herceg Bosnu isto bi nam bilo. Ko da ne znam kako je bilo u ratu. Neko na ratištu a neko šlepere robe šverca. Nezakonje, nesigurnost, pljačka državnog dobra. Za 85% naših problema krivi su nam hrvatski političari, za ostalo muslimani i međuranordna zajednica.

  Like(4)Dislike(0)
 29. Đžvbe herceg Bosna mjesto crkvica dovest Dodika onda je moguca

  Like(0)Dislike(0)
 30. Ako bude ovako dvi godine koceti ostat ovde ode sve vani trbuhom za kruhom

  Like(0)Dislike(0)
 31. Moze se stvorit hercegbosna ali u njemackoj hahaha

  Like(1)Dislike(0)
 32. V ELIKI FILOZOF,FEUERBACH JE KONSTATIRAO DA JE IDEJA IL IDEOLOGIJA ,NIŠT VIŠE I NIŠTA MANJE NGO INTERES,SAMO JE NEJASNO OSTALO PITANJE KOJU IDEJUI KOJI INTERES TREBA UVAŽIT KAO OPRVDAN ILI SUVREMENO I PRIRODNO PERSPEKTIVAN ZA OPĆE LJUDSKU ZAJEDNICU ŽIVLJENJA. PA PITANJE HERCEG -BOSNE ILI SRPSKE BOSNE ILI MUSLIMANSKE BOSNE JE U OVIM POLITIČKIM I GEOSTRATEŠKIM PRILIKAMA OPSTOJOSTI ,JEDNE DO JUČER KOEGZISTIRAJUĆE NACIONALNO I VJERSKI ,MJEŠOVITE NARODNE ZAJEDNICE VRLO UPITNO , A NAJMANJE POTREBNO. TO PODRUČJE MJEŠOVITIH KULTURA ,VJERA I TRADICIJA ,KAKO REKOH, DO JUČER LOJALNO ŽIVUĆE I KOEGZISTITRAJUĆE ZAJEDNICE JE UMJETNO,POLITIČKI PRETVOPRENO U VJERSKU NETRPELJIVOST, PA SVAKA OD TIH VJERA ,SVOJE POLITIČKE CILJEVE PREDICIRA KAO NACIONALNU BRIGU I KAO OPSTOJNOST, A NIJE TAKO.A NAJMANJE BI TREBALO BITI DANAS ,I JA VJERUJEM VEĆ SUTRA ĆE BITI SASVIM DRUGAČIJE JER, SE TRENUTNO ZAPOSTAVLJA ONA HEGELOVA KONSTATCIJA ILI SENTENCIJA, DA NA OVOM STUPNJU RAZVOJA PROIZVODNIH MATERIJALIH SNAGA I NERIJEŠIVIH STJUPANJ PROTURIJEČNIH ODNOSA KOJI SU NARASLI KAO POSLIJEDICA TOG PLANETARNOG RAZVAOJ NAUKE I TEHNOLOGIJE,KOJA JA VEĆ DANAS SPOSOBNA DA 2OX BRŽE I V IŠE PROIZVDI I STVARA SVE POTREBNE PREDMETE ZA EGIZSTENCIJU LJUDSKE ZAJEDNICE I UVJETE ZA PERSPEKTIVAN RAZVOJ LJUDSKE ZAJEDNICE ,DA OVLADA PRIRODOM I NJENIM POJAVAMA ,A SVE U KORIST RAZVOJA LJUDSKE ZAJEDN ICE, PA TA PROTURIJEČNOST SE PRETVORILA U TRENUTNE SUKOBE VJERSKIH ODNOSA ,A ONI SE REFLEKTIRAJU I NACIONALO,KOJA RAZDIRE SVE INDIVIDUALNE I DRUŠTVNE SLOJEVE, NAJAVLJUJE POKRET ONOG HEGELOVOG NARODNOG DUHA ,KOJEG JE MARX IMENOVAO PROLETERSKOM REVOLUCJOM, A KOJI VEĆ TUTNJI I SPREMAN JE DA VEĆ SUTRA KRENE BRZINOM OD SEDAM MILJA I RAZRUŠI TAJ OKOV STVORENIH I DO NE RIJEŠIVOSTI NARASLIH DRUŠTVENIH I INDIVIODUALNIH PROTURIJEČNOSTI , I USPOSTAVI DRUŠTVENE ODNOSE U KOJIMA ĆE LJUDI ŽIVJETI JEDNAKIH I ZAJEDNIČKIH INTERESA ,JER SAMO TAKVA ZAJEDNICA JEDNAKIH INTEREASA JE PRESPEKTIVA BUDUČNOSTI.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.