Pokrenuta istraga protiv direktora Granične policije BiH Zorana Galića

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine prošlog tjedna pokrenulo je istragu protiv direktora Granične policije Bosne i Hercegovine Zorana Galića, doznaje Al Jazeera.

Kako navode izvori Al Jazeere, Galić je pod istragom na osnovu kaznene prijave koja je predana Državnoj agenciji za istragu i zaštitu, a istraga se odnosi na zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

Na upit za komentar, Galić i glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine Sanela Dujković su nas uputili na Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, dok je ova institucija kratko odgovorila: “Bez komentara.”

Galić, direktor Granične policije od 2014. godine, tereti se da je sklopio po državu Bosnu i Hercegovinu štetne ugovore o nabavci automobila i službene opreme.

Čarape osam, košulje 24 eura

Krajem prošle godine, tijekom koje se često navodilo kako je ovaj dio državne policije bez sredstava za modernizaciju i opremanje, sklopljeni su sporni ugovori.

Ugovori o nabavci su sklopljeni 30. prosinca 2015. godine, a razlog za to je što je Granična policija Bosne i Hercegovine, u slučaju da ih nije utrošila, sredstva morala vratiti u državni trezor.

Tada je dogovorena kupovina, po veoma nepovoljnim uvjetima za državu, robe loše kvalitete po visokim cijenama.

Također, u Graničnoj policiji se nisu držali kriterija kupovine po najnižim cijenama te obaveze zaključivanja sporazuma s više ponuđača.

Primjera radi, kupljeno je 12.000 košulja za službenike Granične policije po cijeni od 24 eura po komadu. Sve košulje, bilo da je riječ o onim s kratkim ili dugim rukavima, bile su od materijala istog sirovinskog sastava.

“Prosto rečeno, ljeti smo se ‘kuhali’ u tim košuljama, jer su u prevelikom poatotku sastavljene od poliestera. Mnoge kolege su se žalile na ovu opremu, veoma nekvalitetnu, a veoma skupu”, navodi jedan od službenika Granične policije, koji je zatražio da ostane anoniman.

Drugi primjer su čarape – za jedan par davalo se osam eura. Prilikom ove kupovine utrošeno je nekoliko miliona eura.

U maloprodaji se košulje iste ili bolje kvalitete mogu kupiti po cijeni od 20 eura po komadu, a ekonomski zakoni ukazuju kako bi za 12.000 komada klijent sigurno dobio veliki popust. Istovremeno su najskuplje čarape četiri eura po paru, također u pojedinačnoj prodaji u velikim centrima.

Granična policija Bosne i Hercegovine tada je za košulje i majice dala skoro milion eura, za hlače 450.000 eura, za čarape 56.000 eura te za jakne  više od pola miliona eura.

Auto kao kod člana Predsjedništva BiH

Prema prijavi, sporna je i kupovina službenih automobila za direktora Granične policije Bosne i Hercegovine i njegovog zamjenika Zijada Srabovića. Tada su kupljena vozila Volkswagen Touareg, za koji je dato više od 54.000 eura, i Volkswagen Passat, vrijedan skoro 28.000 eura.

Koji automobili se mogu koristiti u službene svrhe regulirano je Pravilnikom o uvijetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine. U Članu 3 se vozila razvrstavaju po klasama, koje se prave po vrijednosti vozila.


Kopija Pravilnika o uvijetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH

Tako se vozila nabavne vrijednosti između 100.000 i 130.000 konvertIibilnih maraka (između 50.000 i 65.000 eura) tretiraju kao visoka klasa putničkih vozila, a u Članu 11 (Pravo na korištenje službenih vozila prema klasama vozila) piše kako je korištenje vozila visoke klase dozvoljeno isključivo za potrebe članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajućeg Vijeća ministara ove države.

Prema ovim odredbama, proizilazi da direktor Granične policije koristi vozilo iste vrijednosti kao i državni vrh…

Dalje, prema navedenom Članu 3, službena vozila nabavne vrijednosti od 50.000 do 100.000 KM (od 25.000 do 50.000 eura) pripadaju višoj srednjoj klasi putničkih vozila, a prema Članu 11, pravo korištenja ovakvih automobila imaju ministri u Vijeću ministara, predsjednici Ustavnog suda i Suda Bosne i Hercegovine, te glavni tužitelj u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

U ovu klasu spada Passat, koji je pripao Sraboviću na korištenje.

U pokušaju zaobilaženja ovih pravila, čelnici Granične policije su donijeli interni pravilnik o klasifikaciji svih vozila ove institucije kao “specijaliziranih”, pa su u istom rangu navedeni automobili, autobus, motorne sanke…

Prijava i suspenzija

Krajem lipnja agencija Patria je objavila kako je Državna agencija za istrage i zaštitu kompletnu dokumentaciju o spornim nabavkama luksuznih automobila i košulja za pripadnike Granične policije, uz opsežnu izjavu suspendiranog visokog dužnosnika Granične policije Svevlada Hoffmanna, uz sačinjeni izvještaj, dostavila Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Hoffman je protiv direktora Granične policije Galića podnio kaznenu prijavu, zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlasti.

S druge strane, Galić je 15. lipnja Hoffmanna suspendirao zbog navodno više povreda radne dužnosti, a ta suspenzija je mogla trajati do 60 dana, odnosno do završetka disciplinskog postupka. Hoffmann je suspendiran nakon što je mjesecima tražio da mu se dostave informacije o nabavkama vozila i opreme za uposlenike agencije.

Disciplinska komisija, na čelu s Viktorijom Damijanović, potom je odlučila da je Hoffmann “počinio više težih povreda službene dužnosti definiranih Zakonom o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine”. Određeno mu je šestomjesečno smanjenje plate od 20 posto, na što se on i žalio.

Prema navedenom Zakonu o policijskim službenicima i njegovom Članu 121, žalba bh. policijskog službenika treba biti razmatrana u roku od 30 dana od predate žalbe. Hoffmann je to uradio 16. kolovoza, ali njegova žalba do danas nije razmatrana.

Izvor: Al Jazeera

9 komentara

 1. Naj bolje je baviti se glupostima. Jeli ovo opet neka novinarska patka. Ko to ocjenjuje kvalitetu i pošto se ” negdi nešto” moźe nabaviti ???

  Like(1)Dislike(1)
 2. nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnMama

  Cista kakve kosulje kskve carape .Fajte ljudima place da mogu rucat ko ljudi.Cista sramota.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Izujte corape,skinite kosulje,i rjesena stvar. Jebali te corapi.

  Like(0)Dislike(1)
 4. Izuli su oni nas sirotinju i skinuli nam košulje, dobili smo stare kofere i kartu u jednom pravcu. Ali ima Boga, samo treba vjerovat!

  Like(1)Dislike(0)
 5. Bože sačuvaj komentara od Ivana. Šta reci nego Bog mu pamet proosvitlio…Kad ga nesto pravo zdrma zazivaće Boga upomoc.

  Like(3)Dislike(0)
 6. Malo sam upoznata o ovome ali imam blizak izvor koji kaze da su uniforme cizme cipele i automobili donacija za ljude na terenima a ne one kohi sjede po foteljama i misle da im niko nista nemoze

  Like(0)Dislike(1)
 7. Samo goljusajte ovu drzavu masovno nek propane ako je moguce jer i ovako neide.

  Like(0)Dislike(0)
 8. Vruce u kosuljama koda si ceradu navuka nase.a cili dan u hladu bio.a corape noge mi se skuvale .a srica auto ima klimu sidi i hladi se. Pozz od oruzane sile

  Like(0)Dislike(0)
 9. Blago pojedincima sta rade pidmecu drugima dokle ovako vise

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.