Pola godine od napada na Milu Soldu: Dio mobitela izvještačen, policajci ispitani

Prošlo je šest mjeseci od misterije iz šume u mjestu Dubrava, Široki Brijeg, gdje se u jednoj kućici održavala rođendanska proslava koja je prekinuta nešto iza ponoći nakon što je učenik Mile Soldo pronađen u lokvi krvi od zadobivenih tjelesnih ozljeda, od zasad nepoznate “situacije”, piše Širokibrijeg.info.

“Županijsko tužiteljstvo ŽZH zajedno s timom za provođenje istražnih radnji MUP-a ŽZH, prikuplja dokaze u cilju utvrđivanja odlučnih, kao i svih drugih činjenica, pa je u tom pravcu saslušano 89 svjedoka. Od tog broja 35 svjedoka je saslušano u Tužiteljstvu, s tim da su neke osobe saslušavane više puta. Pored saslušanih svjedoka prikupljeni su i mnogobrojni materijalni dokazi, iz SKB Mostar izuzeta je sva medicinska dokumentacija o liječenju Mile Solde, na osnovu koje je izvršeno medicinsko vještačenje, s lica mjesta izuzeta su tri uzorka zemlje, dio betonskog armiranog zida, kao i odjeća koju je Mile Soldo ima na sebi prilikom zadobivanja tjelesnih ozljeda na rođendanskoj zabavi, s kojih uzoraka su izdvojeni tragovi, te je izvršeno biološko i DNA vještačenje, izuzet je 61 mobilni uređaj i isto toliko SIM kartica koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, te su isti poslani na vještačenje u Sarajevo”, kazao  je glasnogovornik Županijskog tužiteljstvo Josip Aničić za Širokibrijeg.info.

Misterija s oduzetim mobitelima sudionika događaja

Kao što je već navedeno, dio mobilnih uređaja poslanih na vještačenje, izvještačen je i kao rezultati vještačenja dostavljeni su Timu MUP-a ŽZH za postupanje po ovom predmetu, koji će zajedno sa Županijskim tužiteljstvom izvršiti analizu dostavljenih podataka u cilju utvrđivanja činjenica vezanih za predmetni događaj. Još je dobar dio mobitela na vještačenje u Sarajevo, a s obzirom da je riječ o složenijem vještačenju, koje ovisi od mnogo faktora (količini podataka, modelu mobilnog uređaja, zaštićenosti itd…), jasno je da je potreban duži vremenski period kako bi se ovo vještačenje u potpunosti provelo, međutim, potrebno je istaći da je dio mobilnih uređaja poslanih na vještačenje, izvještačen i da se nastavlja vještačenje i ostalih mobilnih uređaja, koji će uz izvrsnu suradnju sa FUP-om Sarajevo, biti izvještačeni u najkraćem mogućem roku. Isto tako pribavljeni su i ispisi odlaznih i dolaznih poziva, kao i drugi materijalni dokazi.

Nadalje, kako je Aničić kazao, Županijsko tužiteljstvo je dana 11.11.2016. godine zaprimilo Izvješće o postupanju PU Široki Brijeg, vezano za nastanak ozljeda kod Mile Solde iz Širokog Brijega, koji je dana 8./9.10.2016. godine u mjestu Dubrava, Široki Brijeg, na rođendanskoj proslavi zadobio tjelesne ozljede, a vezano za pitanje što se čekalo do 11.11.2016. godine da se podnese izvješće, ako je tužitelj izašao na mjesto događaja, te da li je PU Široki Brijeg „zakazala“ u ovom predmetu, kazao je kako su u navedenom periodu policijski službenici PU Široki Brijeg, prikuplji materijalne dokaze, obavljali informativne razgovore i saslušali više od 20 svjedoka, a da je bilo propusta u poduzimanju pojedinih radnji javnost je već ranije obaviještena, o čemu se i MUP ŽZH službeno očitovao kroz priopćenje za javnost objavljeno na njihovoj službenoj stranici dana 26.1.2017. godine, a tužitelj nije izašao na mjesto događaja, jer je o istom obaviješten tek nakon što je očevid bio izvršen, navodi Širokibrijeg.info.

Misterij o Džemperu

Što se tiče džempera, i što se dogodilo sa istim, te da li je osoba koja je vratila sporni džemper dala objašnjenje zašto ga je čuvala skoro mjesec dana i nakon toga opranog vratila obitelji, ta ista osoba je ispitana na sve okolnosti vezane za postupanje sa istim džemperom, ali o sadržaju njezinog iskaza, kao i o sadržaju iskaza drugih svjedoka, odnosno sadržaju materijalnih dokaza (rezultata vještačenja, dokumentacije, itd.) u ovom trenutku nije mogao davati bilo kakve informacije, jer još uvijek traju istražne radnje i prikupljaju se svi mogući dokazi, a sve s ciljem rasvjetljavanja ovog događaja, utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja konačne tužiteljske odluke.

 

Ispitani djelatnici PU Široki Brijeg

Na novinarski upit vezano da li su ispitani djelatnici PU Široki Brijeg u vezi ovog slučaja pod prisegom da će govoriti istinu, s obzirom da je jedan policijski službenik PU Široki Brijeg, po navodima obitelji rekao da ozljede kod Mile Solde nisu mogle nastati od pada gola, te da li je obitelj dala ove informacije tužiteljstvu i rekla o kome se radi, kazao  je da obitelj nije dala ime i prezime policijskog službenika koji je navodno to rekao, već su opisali osobu koja im je to rekla, a kako Županijsko tužiteljstvo ŽZH ne želi ništa prepustiti slučaju, odlučilo je da pozva i sasluša svakog policijskog službenika PU Široki Brijeg, koji je bio na dužnosti te večeri 8./9.10.2016. godine, te tog jutra 9.10.2016. godine, pa je tako u ovom trenutku saslušana velika većina policijskih službenika PU Široki Brijeg, a u tijeku je i saslušanje preostalih policijskih službenika.

Podsjetimo kako je Županijsko tužiteljstvo ŽZH dana 11.11.2016. godine zaprimilo Izvješće o postupanju Policijske uprave Široki Brijeg vezano za nastanak ozljeda kod tada maloljetnog Mile Solde iz Širokog Brijega, u prilogu kojeg su se nalazili prikupljeni dokazi vezani za navedeni događaj od dana 8./9.10.2016. godine.

Bitno je naglasiti da će Županijsko tužiteljstvo nastaviti rad po ovom predmetu, kako u pravcu saslušanja svjedoka, tako i u pravcu prikupljanja materijalnih dokaza, konačna odluka neće biti donesena sve dok se ne otkloni i najmanja sumnja u postojanje ili nepostojanje neke činjenice odnosno dok se ne utvrdi pravo činjenično stanje. Svaka osoba koja bi mogla imati saznanja o ovom događaju bit će saslušana, sve moguće istražne radnje će se poduzeti i prikupit će se svi mogući materijalni dokazi.

Također, ovom prilikom pozivaju sve osobe koje imaju bilo kakva saznanja o ovom događaju da dođu u prostorije Županijskog tužiteljstva ŽZH i kažu sve ono što im je poznato u vezi nastanka ozljeda kod Mile Solde.

3 komentara

 1. Policajci su najveća stoka u drzavi

  Like(2)Dislike(3)
 2. Policija moze samo rihesit ako vozis 12 priko ogranicenja a pola policajaca nezna ni zbiti kosulju ni pozdravit kad zaustavi
  Kad zeli tahografski listic pita tahohraf dodemi jednom sa iscupam tahograf da mu dadnem polovica je nepismena stoka

  Like(4)Dislike(1)
 3. Policija je jos dobra kakvo je stanje u pravosuđu. To su tek nehljebovići i korumpirani tipovi.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.