Policajci u BiH posljednji psihotest obavili prije deset godina

Iako je posao policijskog službenika jedan od najstresnijih, nadležne policijske institucije u BiH jako rijetko organiziraju sistematske preglede za službenike koji nose oružje, dok su psihotestovi još rjeđa pojava, piše Klix.ba.

Na problem neorganiziranja redovitih liječničkih pregleda za službenike policijskih agencija, a osobito za one koji nose oružje ukazivano je nekoliko puta. Stresan posao koji obavljaju zahtjeva sistematski pregled barem jednom godišnje, uz redovit rad s psihologom.
Međutim, kao i za većinu drugih stvari opravdanja su neujednačena zakonska rješenja i nedostatak financija.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za Klix.ba su potvrdili da su pripadnici te agencije sistematski pregled obavili jedino prilikom zapošljavanja.

“Zakonom o policijskim službenicima BiH, kao ni drugim zakonima kojim se uređuju statusna pitanja službenika SIPA-e nije propisana obveza vršenja redovitih liječničkih pregleda ili testa psihološke stabilnosti, osim liječničkog pregleda tjelesne i psihičke sposobnosti koji se vrši prilikom zapošljavanja”, potvrdili su iz SIPA-e.

Iz Federalne uprave policije (FUP) istaknuli su da su 2015. godine redoviti liječnički pregled obavili službenici Specijalne policijske jedinice, ali i da FUP svoje zaposlenike šalje i na pojedinačne preglede kako bi se utvrdila psihofizička sposobnost zaposlenih, a osobito onih koji nose oružje.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova SŽ istaknuli su da su svi policijski službenici dužni obaviti liječnički pregled koji organizira Ministarstvo, te izvanredne psihofizičke testove kada nadređeni utvrde da za to ima potrebe.

“Periodični liječnički pregled za službenike MUP-a SŽ posljednji put je obavljen 2009. godine. Nakon toga obavljali su se pojedinačni izvanredni liječnički pregledi, jer u proračunu ovog Ministarstva nisu bila predviđena sredstva za periodične preglede za sve službenike”, kazali su za Klix.ba iz MUP-a SŽ.

Iz svega navedenog zaključuje se da ne postoji jasno definiran sustav nadzora psihofizičkog stanja policijskih službenika koji nose oružje, već da sve ovisi od procjene nadležnih, proračuna za tu namjenu ili zakonskih akata.

Ne treba posebno ni naglašavati kolikom stresu su izloženi policijski službenici u tijeku desetogodišnjeg rada na terenu, uz konstantne akcije, pritiske i opasnosti kojima su izloženi. Stoga, da bi spriječili eventualne neželjene posljedice potrebne su redovite kontrole, i rad s psiholozima.

Bljesak.info/Klix.ba

8 komentara

 1. Da se primjetiti na pojedincim

  Like(2)Dislike(0)
 2. Lako je za psiho test,to se zna da su tutkumi. A štaje s korupcijom?

  Like(2)Dislike(1)
 3. ma stace im test

  Like(0)Dislike(0)
 4. trebaju oni da prođu alho test

  Like(2)Dislike(0)
 5. Cast izuzecima, ali najveci debili rade u policiji. Prodali bi se za kutiju drine

  Like(1)Dislike(0)
 6. Za ŽZH se priprema poseban psiho test, da ga i ministar Boras može proći.
  Neće biti pitanja o poštenju i korupciji.

  Like(0)Dislike(1)
 7. Stoce test za policiju treba test za postene ljude dase vidi koliko su na njih utjecali sve ove godine na njihovu psihu svojim izopacenim radnjama

  Like(0)Dislike(2)
 8. Za nepismenog Vox populYja

  J.ebo te tvoj hrvatski!

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.