Policija nabavlja helikoptere, čamce, snajpere…, zbog sigurnosti u FBiH

Helikopteri, gumeni čamci, ronilačka oprema, sustavi za mjerenje i lociranje, sustav za daljinski nadzor, specijalna zaštitna oprema, snajperi…, samo su dio opreme koje Federalna uprava policije zbog očuvanja sigurnosti u FBiH mora imati u svom vlasništvu, a utvrđena je najnovijom uredbom kojom se propisuje vrsta i količina naoružanja i opreme koja se koristi u Federalnoj upravi policije. Kako je utvrđeno nedavno na sjednici federalne Vlade i što se može iščitati iz službenog dokumenta koji posjeduje “Večernjak”, “realizacija predmetne uredbe i novčana sredstva se kontinuirano planiraju i osiguravaju u proračunu FBiH na temelju plana obuke”.

Nova oprema

Uprava policije koristi i koristit će sredstva za onesposobljavanje, helikoptere, čamce, opremu za prijenos glasa, slike i podataka, opremu za foto, video, audio i digitalnu dokumentaciju, opremu za vizualno optičko i elektroničko motrenje, sredstva za nadzor prostora, opremu za posebne namjene, zaštitnu opremu, tehnička pomagala i policijske pse. U svom ‘arsenalu’ Federalna uprava policije imat će, između ostalog, dugačke cijevi i lako automatsko oružje, pištolje i revolvere, automatske i snajperske puške, sačmarice i poluautomatske sačmarice. Na popisu lakog automatskog oružja nalaze se automatski pištolji s vise od 18 metaka, kao i automatske puške kraćih cijevi koje imaju mogućnost pojedinačne i automatske vatre kratkim i dugim rafalima. Sve to oružje mora biti opremljeno sredstvima za prigušivanje zvuka i za prikrivanje plamena, kao i optičkim sredstvima za dnevno i noćno gađanje. Među sredstva za onesposobljavanje kojima treba raspolagati Federalna uprava policije, nalaze se pištolji i puške za ispaljivanje kemijskih, plinskih i dimnih sredstava za privremeno onesposobljavanje osoba u obliku patrona i gumenih metaka, kao i raspršivači kemijskih sredstava za onesposobljavanje, bacači dimnih, udarnih i svjetlosnih bombi, što će doći do izražaja u slučaju masovnih uličnih nereda, ili sve češćih nasilnih ispada različitih navijačkih skupina. Zbog očuvanja sigurnosti, Federalna uprava policije raspolagat će sa suvremenom opremom za nadzor koja obuhvaća dalekozore, sprave za noćno promatranje, fotoaparate, filmske i videokamere i sonde za pregled zatvorenih prostora.

Nadležnosti policije

U cilju osiguranja prostora, u prvom redu zgrada institucija vlasti koje su se spomenimo u prošlogodišnjim nasilnim, masovnim prosvjedima našli na udaru prosvjednika, policija u FBiH nabavlja i sredstva za nadzor prostora: metalne i žičane ograde, tzv. španjolski jahači, posebne ploče i pojasove s čavlima, užad, žice i bodljikave žica. Prema donesenoj odluci Vlade Federacije BiH, ravnatelj Uprave policije unutar svoje nadležnosti utvrđuje količinu, veličinu, opseg naoružanja i opreme u organizacijskim jedinicama Uprave policije FBiH. Ovlasti u raspolaganju tom opremom također ima i federalni ministar unutarnjih poslova.

VL

1 komentar

  1. valjda u buducnosti vladajuci ocekuju radnicki i socijalni bunt

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.