Političar u žurbi vrijedniji od ljudskog života

Članovi Povjerenstva zatražili su od Ministarstva komunikacija i prijevoza BiH da u roku od 15 dana dostavi odgovor

Članovi Povjerenstva za promet i komunikacije Zastupničkog doma BiH zatražili su jučer od Kolegija Doma dodatni rok od 20 dana za izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putovima u BiH, čiji je predlagač zastupnik Damir Arnaut.

Iz Parlamentarne skupštine BiH priopćeno je da su članovi Povjerenstva u vezi s ovim prijedlogom zakona zatražili pisano izjašnjenje Vijeća ministara BiH.

Vrijeme političara ili ljudski život?

Članovi Povjerenstva zatražili su od Ministarstva komunikacija i prijevoza BiH da u roku od 15 dana dostavi odgovor na ranije traženu informaciju o prijenosu javnih ovlaštenja na pojedine institucije u BiH.

Arnaut je, obrazlažući predloženi zakon, kazao da se radi samo o drugačijem postavljanju prioriteta u odnosu na postojeći zakon.

”Prema postojećem zakonu, vozila pod pratnjom, dakle vozila pod sirenama političara, imaju pravo prvenstva nad vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima. Moj prijedlog zakona predviđa da se prioritet zamijeni, a to je da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva, odnosno prednost nad tim privilegiranim vozilima pod pratnjom”, pojasnio je Arnaut.

Bh. funkcionari i političari, nakon svega što nam godinama priređuju, žele da pokažu i da su vredniji od ljudskog života, pišu Nezavisne novine.

Ovaj jedinstveni zaključak, naime, proizlazi iz reakcija bh. javnosti i javnih osobai na saznanje da u Zakonu o sigurnosti prometa na putovima u BiH godinama egzistira član koji propisuje da vozila pod pratnjom imaju prednost nad drugim vozilima, pa tako i vozilima hitne i medicinske pomoći.

Drugim riječima, ukoliko automobil pod pratnjom na cesti susretne vozilo hitne, ne mora ga propustiti.

Ti crko ili preživio

“Zaista ne znam što su ti ljudi umislili, da su vredniji od ljudskog života?! To je nemoralno, neetično, to zdrav razum više ne može da shvati. To je samo dokaz da oni zakone donose radi sebe”, s ogorčenjem govori Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle.

Navodeći da takav član zakona ne postoji bilo gdje u svijetu, on zaključuje da političari sebe stavljaju ispred borbe za ljudski život.

Gotovo identičan stav dijeli i Esad Bajtal, filozof, sociolog i politički analitičar, koji kaže kako nije mogao ni sanjati tu vrstu iracionalnosti.

“Dakle, neko želi sačuvati 10 minuta po cijenu ljudskog života? Oni nam kažu: ‘Meni se žuri, a ti crk’o ili preživio!’ To je toliko paradoksalno da se ne može reći ništa racionalno. To su oni, eto, to su oni”, kaže Bajtal.

Pita se postoji li bilo gdje u svijetu sličan primjer da vozilo kojem se žuri ima prednost nad ljudskim životom.

“Pitam ih, što je važnije od ljudskog života”, kaže Bajtal.

Tanja Topić, politički analičarka, također je zatečena činjenicom da ovakav član zakona uopće postoji.

“Uvijek pomislim da me u BiH ništa više ne može šokirati ni iznenaditi i očito se svaki put iznova prevarim. Mogu samo zaključiti da su se naši političari i funkcionari uživjeli u činjenicu da su mali bogovi, pa su kao takvi i iznad ovozemaljskog života”, kaže ona.

Bezobrazluk

Najgorim od svega smatra to što zakonodavac nije našao nikakvu nelogičnost, a još manje bezobrazluk u takvoj odredbi.

“Nažalost, to je svima postalo normalno. Građani se neće buniti sem pojedinih medija, a time se slabo može uticati na svijest političara. O savjesti ne bih, jer je očito da je manjka”, zaključuje Topićeva.

Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-ja, podsjeća da trenutno u BiH pravo na korištenje vozila pod pratnjom ima tridesetak dužnosnika.

“Pravo na tu zaštitu nemaju političari nižih razina, ali oni često prakticiraju da na službena vozila stavljaju tzv. treptače, koji su smješteni ispod prednje maske vozila. U kontekstu navedenog, iznimno je važno da zastupnici podrže predložene izmjene zakona kako bi se ispravile postojeće odredbe. Treba sve učiniti da se navedena nelogičnost ispravi, kako ubuduće ionako privilegirane osobe ne bi imale pravo prvenstva prolaza nad vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima”, zaključuje Ćavar.

Tko su ti bh. političari?

Podsjetimo, veleposlanik Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Yamazaki prije nekoliko godina pristojno je i odmjereno očitao lekciju političarima u BiH rekavši im da su korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima.

U pisanoj izjavi između ostalog kritizirao je bespotrebne policijske pratnje političarima kako bi oni mogli “brzom i bezobzirnom vožnjom” ugrožavati druge sudionike u prometu. Pored toga, kaže veleposlanik, “potpuno zanemaruju važeće prometne propise i bahatom vožnjom dovode u neposrednu opasnost druge sudionike u prometu”.

Na uglavnom lošim i nepreglednim bosanskohercegovačkim prometnicama, koje su rizične i onda kada se vozi 60 kilometara na sat, redovito se mogu sresti kolone od najmanje tri crne limuzine ili terenca s uključenim plavim i crvenim svjetlima kako jure i pretječu sve koji su im na putu bez obzira na rizik koji time izazivaju.

Gotovo svi istaknutiji dužnosnici u BiH, a takvih s obzirom na komplicirani administrativni ustroj vlasti ima na desetke, koriste pravo na službena vozila koji uz to imaju barem po jedno, a često i dva i više vozila u pratnji.

“To me potiče da se zapitam tko su ti dužnosnici BiH kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstva izdvaja iz proračuna za te namjene? Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u BiH, doista postoje objektivni razlozi za provedbu ovakvih sigurnosnih mjera? Postoje li bolji načini trošenja novca poreskih obveznika u BiH?”, pitanja su koja je tada bosaskohercegovačkoj javnosti, ali i političarima otvoreno postavio veleposlanik Yamazaki.

Odgovor na ovo pitanje već godinama daje šutnja građana i bahato ponašanje političara.

1 komentar

  1. Ide covic u pratnji koda je bog, a ima sam priliku vidit kako voze kad je bio sajam gospodarstva u mostaru voze gore od onog sto je vozio motor od mostara prema jablanici

    Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.