Političari su se osilili: BiH prošle godine napustilo 15.000 katolika

”Katolici u Bosni i Hercegovini sustavno su izvrgnuti nepravdama i diskriminiranju i to u gotovo svim dijelovima te zemlje u kojima predstavljaju manjinu, a krivnju za takvo stanje snose političari u BiH uključujući one iz reda hrvatskog naroda”, ponovo je u ponedjeljak upozorio banjalučki biskup Franjo Komarica rekavši kako je prošle godine više od 15.000 katolika, uglavnom mladih, napustilo Bosnu i Hercegovinu.

U intervjuu za portal Klix biskup Komarica je kazao kako su nakon protjerivanja u ratu katolici u cijelom poratnom razdoblju suočeni sa stalnim zaprekama povratku u prijeratne domove, prenijela je Hina.

‘Nije to slučaj samo u Republici Srpskoj, već i u, primjerice, Sanskom Mostu i Ključu, gdje katolicima nije omogućeno ni politički ni ekonomski da ponovo dođu i da, što se kaže, obrađuju svoje njive i grade svoje domove. Tu su prljavu igru odradili domaći političari, čak i oni hrvatskog naroda, što iz BiH, što iz Hrvatske, jer tim ljudima nisu omogućili održivi povratak i život dostojan čovjeka u njihovim kućama i selima. Ja od prekida rata preklinjem političare da se pomogne tim ljudima”, kazao je banjalučki biskup.

Dodao je kako je stoga njegova, ali i obveza svih drugih demaskirati licemjerno postupanje političara i zorno pokazati što oni doista čine običnim ljudima kada dopuštaju da se gaze njihova prava.

”Naši političari su se osilili, potpomognuti drugim političarima koji njima manipuliraju da budu mala božanstva i gospodari sudbina pojedinaca i naroda. To je nedopustivo. To je naš poraz, ako budemo šutjeli. Mi moramo govoriti, inače smo izdali sebe”, kazao je Komarica.

Potvrdio je i kako Crkva raspolaže podacima da je samo u 2016. godini više od petnaest tisuća katolika, mahom mladih osoba, napustilo BiH dodajući kako to nije nikakvo prenapuhavanje nego zabrinjavajući dokaz o realnom stanju u zemlji koja se sve više pretvara u ‘starački dom’.

”Mi nemamo šta prenapuhavati. To su konkretni podaci prikupljeni svake godine. Svaki svećenik ima zadatak da na kraju godine posjeduje spisak vjernika i mi znamo, što se kaže, svakog vjernika ‘u glavu’. Radi se o, manje-više, jednom staračkom domu koji je ostao tu, a djeca su se razišla. I o ogromnoj većini njih mi se brinemo tijekom cijele godine, jer mnogi od njih nemaju ni ogrjeva za zimu”, upozorio je biskup Komarica.

4 komentara

 1. uključujući one iz reda hrvatskog naroda”

  Ovo su ključne riječi g Biskupe, samo nek ne ostane na tome. Zar nije vrijeme da počnete vršiti pritisak na političare iz reda hrvatskog naroda (iako ih ne smatram političarima hrvstskog naroda jer nitko to ne bi radio svom narodu šta oni rade). Ne samo pritiska već i ultimatum i prijetenje. Pa pogledajte g. Biskupe imovinu javnu i tajnu političara iz hrvatskog naroda, a pogledajte čime raspolaže taj isti narod. Jedini spas za sebe i svoju djecu nalaze u bijegu. Ne smijete zamjeriti sirotinji što odlazi, prozovite one koji ih tjeraju odvade, a to su političari, a njveći među nima su oni ih hrvatskog naroda.

  Like(1)Dislike(0)
 2. Ja bih to rekao ovako:jesu li hdz-ovci katolici?jesu li oni ugrozeni?koliko ja znam nisu i oni ne odlaze van osim kad nose pare na tajne racune.Dakle oni ili nisu katolici ili ova teza ne stoji.vjerojatnije je ovo prvo.biskupu svaka cast sto je progovorio o ovom,al o ovom treba govoriti svakodnevno i iskreno,bez okolisanja i bez straha.uzeli su nam sve ako necemo sacuvati bar malo ljudskog dostojanstva sta nam onda ostaje?

  Like(1)Dislike(0)
 3. Blago njima spaseni su

  Like(0)Dislike(0)
 4. Sta se crkva mijesa u politiku,placate li drzavi ista? Placate li porez kad naplatite sprovod,krizmu,pricest? Placate li na nekretnine i pokretnine porez? Sta blebeces,u sta se mijesas? Kad je ta crkva dala sirotinji da popravi krov kuce,kad je uplatila nekom za lijecenje,platila djetetu mjesecnu kartu? Samo znaju skupljat jebe se njima nisu gladni,ni zedni. Pricaju o onima sto idu,idu da zarade koji dinar,idu u Njemacku i opet su vam DUZNI placat 50€ ili cete ih izbrisat iz knjiga. Izadite s podatkom koliko crkva ima para u zlatu,nekretninama? Zato bez ustrucavanja biskupe ne blebeci

  Like(3)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.