Politika tjera iz države najpametnije kadrove

Migracija stanovništva je uvijek bilo, ali trenutno na ovim prostorima one nisu prirodne, za razliku od ’60-ih godina, jer nama sada odlaze najpametiji, koji ne mogu osigurati egzistenciju, upozorio je Željko Ninković, predstavnik Centara civilnih inicijativa (CCI).

Kao jedan od razloga zašto građani odlaze naveo je i politike koje su na sceni godinama u BiH i čekanje da zaživi pravna država.

”U RS je značajan odlazak mladih, a prvi put je u tom bh. entitetu bilo manje od 10.000 upisanih prvašića”, rekao je Ninković novinarima u Banja Luci uoči javne tribine CCI-a “Mladi odlaze, kako zaustaviti taj trend“.

Zatupnik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Davor Šešić je ukazao da je odlazak mladih iz zemlje ranije bio posljednja, a sada jedina opcija, imajući u vidu stanje na ovim prostorima i da oni moraju da razmišljaju o zasnivanju obitelji i rješavanju drugih životnih pitanja.

Kaže da se u RS-u već deset godina priča o političkom zapošljavanju, uz stanačku knjižicu, ne uzimajući u obzir kvalitet, što nije dobro, jer jedan broj mladhi i iz tih razloga ne vidi ovdje svoju perspektivu i odlaze u inostranstvo.

I predsjednik NDP-a Dragan Čavić je naglasi da je posao ključna stvar koja može zadržati ljude na ovim prostorima.

Ispunjavanje uvjeta za posao, kako je naveo, mora biti na osnovu profesionalnih kvaliteta, a ne na osnovu ”veze” ili političke pripadnosti.

”Moramo u RS-u konačno prekinuti s populističkom politikom i potrebno je da se napravi dramatična promjena odnosa prema administraciji i realnom sektoru, a time i obrazovanju, koje nije prilagođeno potrebama tržišta”, ukazao je Čavić.

S druge strane, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić iznosi i podatke povratka u RS, pa i nekih članova te stranke.

”Trebamo afirmirati i te, a ne samo negativne primjere”, kazao je Stevandić, ističući da je neophodno da se nadležni u RS-u bore za mlade kako ne bi odlazili s ovih prostora.

7 komentara

 1. Pametni mrš u Njemačku, vi sa knjižicom u Elektroprivredu

  Like(1)Dislike(8)
 2. Ali ove cinjenice po ovom pitanju shvatile srpske elite a hrvatske jos to ne zele priznati,ne zele ni sebi ni drugima priznati da su u vrh isplivali svi samo ne sposobni i oni koji bi ucinili nesto za dobro drustva a ne za osobne uske interese.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Ako su u njemackoj pametni onda hahaha pa sami neradnici nema niko ni srednju skolu cetverogodisnju

  Like(1)Dislike(4)
 4. Kako to?hdz-ovci se uvik busaju u prsa da su najpametniji kako njih ne odnese ladna voda odavde da narod dodje do zraka.oni idu vani samo kad idu na skijanje,ljetovanje i slicno i brzo ih belaj donese nazad.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Pitanje za che…u kojoj stranci bi bili pametniji da znamo za ubuduce

  Like(0)Dislike(0)
 6. Za y.pitanje ti nema smisla jer ja sam postavio logicko pitanje sukladno naslovu clanka.dakle ako politika tjera najpametnije,a u hdz-u misle da su oni najpametniji namece se logicno pitanje kako to da nisu sami sebe otjerali u njemacku,irsku,ne znam sta ti je tu nejasno.a ako te bas zanima,ko jos ima trun obraza i dovoljno znanja nece u hdz,radje nece u politiku nikako,jer ko s djavlom tikve sadi do podne,popodne mu se o glavu razbijaju.

  Like(0)Dislike(0)
 7. Da se razumjemo nije sporno da u hdz-u postoji odredjeni broj skolovanih i u manjini pristojnih i urednih ljudi,al sto ima nistarija i lopina,na izvoz.svi oni su sami u stanju raspoznati ko u koju grupu spada,da ne bude da generaliziram.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.