Poljoprivrednici (ne)zadovoljni sušom u Hercegovini

Ono što vidim u vinogradima jeste da je iznimno dobra situacija, vinova loza ne voli pretjerano kiše, a ove godine je falilo kiše, ali ne toliko da bi se loza potpalila, navodi Prusina.

Ovog ljeta bilježe se izuzetno visoke temperature u BiH, što se nepovoljno odražava na sve poljoprivredne kulture. Suša loše utječe i na poljoprivredu u Hercegovini.

Dugotrajna suša nepovoljno se odražava na sve poljoprivredne kulture. Tlo je u većini zemlje sasvim isušeno. Vidljiva su uvijanja listova i sušenja zaostalih biljaka. A ovogodišnja suša posebno je zadala velike muke uzgajivačima šipka, javlja N1.

“Budući da se na plodovima posebnih nekih kultivara pojavljuju ožegotine usred ultraljubičastih zraka, tako da ni neke sorte šipka nisu imune na ovu vrlo negativnu pojavu. Kasnije se vidi prilikom fiziološkog sazrijevanja plodova da je zbog ovakvog djelovanja došlo do neupotrebljivosti ovakvih dijelova plodova”, ističe Ahmed Džubur, profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Sunce koliko god da pogoduje toliko može i naštetiti samim plodovima koje tada potrebno posebno zaštititi. S druge strane, suho i toplo vrijeme odlično pogoduje vinogradarima i pozitivno utječe na rod i kvalitet grožđa.

Visoke dnevne temperature koje su iznosile od 35 pa do 40 stepeni u dužem periodu tokom vegetacije doprinijele su većem sadržaju šećera, tako da se od ove berbe mogu očekivati vrhunska vina.

“Od ove godine ono što nam govori, što je sad u vinogradu nadat se, da nam se dogodi ono što je prije četiri godine bila jedna izuzetna berba. Ono što vidim u vinogradima jeste da je iznimno dobra situacija, vinova loza ne voli pretjerano kiše, a ove godine je falilo kiše, ali ne toliko da bi se loza potpalila”, navodi Tihomir Prusina, glavni enolog Vinarije Čitluk.

I dok vinogradari zadovoljno trljaju ruke, oni koji uzgajaju šipke, ali i ostalo voće i povrće gledaju u nebo nadajući se skorašnjim padavinama.

(www.jabuka.tv)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.