Porast kriminala u ZHŽ za 9.2 posto

Prema informaciji o stanju sigurnosti na području FBiH u prvih pola godine, navodi se kako je došlo do smanjenja broja izvršenih kaznenih djela za 1614 (ili 13,8 posto), smanjenja ukupnog broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 406 (ili 4,7 posto), te smanjenja broja napada na ovlaštene službene osobe za 83 (76,1 posto), ali je povećan broj prometnih nesreća za 6,6 posto odnosno 822 nesreće.

U izvještajnom razdoblju, evidentirano je smanjenje ukupnog broja kaznenih djela protiv imovine za 16,2 posto, i to kaznenih djela teške krađe za 17,3 posto, krađe za 18,3 posto, kaznenih djela razbojništva za 2,1 posto, smanjenje kaznenih djela otuđenja motornih vozila za 11,9 posto.

Do povećanja je došlo kod kaznenih djela gospodarskog i financijskog kriminala za 10,3 posto, korupcijskih kaznenih djela za 45,5 posto, kaznenih djela zloupotrebe opojnih droga za 7,6 posto.

Po pitanju kriminala po županijama za prvo polugodište ove godine, u evidentiranim kaznenim djelima, konstatirano je kako je u odnosu na prethodnu godinu došlo do smanjenja broja kaznenih djela u svim županijama, osim u ZH županiji i Posavskoj županiji gdje je došlo do rasta broja kaznenih djela.

Najveću razliku u odnosu na prethodnu godinu za isto razdoblje bilježi ZHŽ gdje je porast kriminala za 9,2 posto, a u PŽ-u je porast za 3,8 posto. Kažimo i to kako je najveći pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježen u Unsko-sanskoj županiji gdje je smanjenje KD za 27,2 posto. Međutim, kada gledamo po broju kaznenih djela, prednjači Sarajevska županija s 2863, zatim TŽ s 2565 te ZDŽ 1535 kaznenih djela. Sve tri ove županije smanjile su broj kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje prošle godine od 5,5 do 22,3 posto. Gledano po broju kaznenih djela u ZHŽ-u je, primjerice, evidentirano 190, a PŽ-u 165, dok BPŽ ima najmanje evidentiranih kaznenih djela u FBiH – 71 za prvih šest mjeseci ove godine.

VL

2 komentara

  1. Jesuli ovo Dolkici iz Borajne ili su jos u cuzi ? Poz…..

    Like(0)Dislike(0)
  2. Dolkici su misni za gospodu u policiji,oni samo imaju ime a svagdi u svitu policija stiti i cuva gradjane samo kod nas jedno Gore od drugog pogotovo gospodje u grudskoj policiji Jos SE smiju na Telefon jadni mi dok god su takvi nepismeni kriminalci koji stite lopove u policiji

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.