Porezna uprava FBiH nastavlja s intenzivnim kontrolama kladionica

Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti s intenzivnim kontrolama kladionica na području cijele FBiH, potvrdio je za dnevne novine Faktor v.d. direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

Inspektori su tijekom posljednje akcije izvršili 317 inspekcijskih nadzora u objektima raznih djelatnosti, od toga kod 137 priređivača igara na sreću klađenjem. Privremeno je zapečaćeno 48 objekata. Izdatoje 148 prekršajnih naloga, s izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 440.800,00 KM.

– U samo dva dana kontrole zatekli smo čak 81 neprijavljenog radnika. Po okončanju kontrole ti radnici moraju biti prijavljeni. Moram naglasiti kako u posljednja dva i pol mjeseca provodimo intenzivne kontrole i sa njima će se nastaviti. U ovoj godini ovo je druga akcija. Naravno, nedostaje nam još inspektora, ali eto uspijevamo nekako i sa postojećim kapacitetima. Nama su samo u prošloj godini otišla 82 čovjeka. Od toga 81 u penziju, a jedan je preselio – govori Isović.

Dodaje kako je najvažnije da se na terenu radi.

-Najviše neprijavljenih radnika smo pronašli u Županiji Sarajevo. Trudit ćemo se i sa postojećim kapacitima da suzbijemo nepravilnosti, da se radi po zakonu, jer mi i jesmo tu zbog zakona – rekao je Isović.

U posljednjoj akciji osim priređivača igara na sreću klađenjem, kontrolama su bili obuhvaćene ugostiteljske, pekarske,
građevinske, trgovinske djelatnosti. Zatim, djelatnosti distribucije filma, te humanitarne organizacije i udruženja.
Utvrđeno je da 14 objekata obavljaju djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti poput zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranja prometa izdato je 148 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 440.800,00 KM, piše Faktor.

2 komentara

  1. Nek su ito poceli ,

    Like(0)Dislike(0)
  2. Postoje vec desetljece i znalisu sve ove godine i dozvoljavali sve ovo i vjerujem cak neovlasteni promet novca ovo sve ukazuje na probleme i propast bih

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.