Porezna uprava jučer zapečatila 72 objekta, otkrivena 42 neprijavljena radnika

Porezna uprava Federacije BiH je 11. svibnja na prostoru Federacije izvršila ukupno 200 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, građevinarstva, trgovačku, pekarsku i druge  uslužne djelatnosti.

U tijeku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 42 neprijavljena radnika i 49 objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti kao što su zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa  putem fiskalnog uređaja, zapečaćena su 72 objekta i izdata 134 prekršajna naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 238.750 KM.

Ovim putem Uprava se posebno zahvaljuje pripadnicima Ministarstva unuttarnjih poslova Policijske uprave Stari Grad Sarajevo na pruženoj podršci i asistenciji prilikom provođenja inspekcijskog nadzora.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprječavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima. Posebna pažnja bit će posvećena poreznim obveznicima koji obavljaju djelatnost obrtnika i srodnih djelatnosti koji paušalno plaćaju porez na dohodak, zbog postojanja osnova sumnje da značajan broj obveznika zlouporablja ovu zakonsku mogućnost i na taj način izbjegava plaćanje poreza i doprinosa.

– Porezna uprava moli porezne obveznike da na bilo koji način ne sprečavaju službene osobe Uprave da izvršavaju dužnosti. Sprečavanje inspektora da izvršavaju svoje poslove predstavlja kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora do tri godine – priopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.