Porezna uprava najavila blokade, SKB Mostar ponovno na udaru?!

Prošli tjedan, kako smo već i pisali, u županijske ispostave Porezne uprave FBiH stigao je ponovni naputak o daljnjim aktivnostima ove institucije, koji bi ponovno trebao dovesti do blokade računa onim institucijama koje nisu izmirile svoja dugovanja.

Među dužnicima se ovaj put nalaze i javna poduzeća, općine, županije, pa i bolnice.

Prije nešto manje od 4 mjeseca Porezna uprava krenula je s blokadom računa dužnicima, a među njima se našla i Sveučilišna klinička bolnica Mostar. U tih nekoliko dana bio je onemogućen i popravak aparata koje pacijente održavaju na životu, pa se situacija u SKB-u Mostar dodatno pogoršala.

Stvar ne bi bila toliko čudna da su i druge bolnice koje također duguju novac, blokirane. Međutim, blokada SKB-a Mostar potegla je brojna pitanja za sobom, kao npr, zašto se prinudna naplata javnih prihoda vršila selektivno? Ukoliko svi duguju, svi su dužni platiti i biti blokirani. Nejasnoće su ostale i 4 mjeseca poslije, a ponovno se šuška o blokadi SKB-a. Stižu blagdani u grad na Neretvi, ali i ne tako dobro vijesti…

Naime, u poslanom naputku se podsjeća da je istekao rok odluke Vlade FBiH kojim su bile obustavljene sve aktivnosti na naplati javnih prihoda te da se od 12.11. 2016. ponovno kreće s tim aktivnostima. Na županijskim uredima je prvenstveno da načine popise svih dužnika kod kojih je bila obustavljena prinudna naplata po zaključku Vlade FBiH.

“Među tim aktivnostima je i analiziranje ranije poduzetih mjera prinudne naplate prije obustave postupka i nastavak poduzimanja daljnjih mjera. To podrazumijeva donošenje rješenja o obustavi transakcija preko računa poreznog obveznika, osim onih koje su usmjerene na plaćanje dužnih poreznih obveza, rješenja o naplati porezne obveze iz novčanih sredstava, kao i sve druge propisane mjere prinudne naplate ili zaključivanje sporazuma”, navodi se u dopisu poslanom županijskim poreznim uredima.

U naputku je također jasno definirano s kojim i kakvim posljedicama će se porezni obveznici nositi ukoliko ne izmire svoja dugovanja.

“Ako porezni obveznici ne izmire svoja dugovanja i ne zaključe sporazum o plaćanju duga u ratama, primijenit će se sve raspoložive mjere prinudne naplate uključujući i prodaju imovine, odnosno sve mjere prinudne naplate propisane Zakonom o poreznoj upravi FBiH i pravilnikom o procedurama prinudne naplate poreznih obveza”, navodi se u spomenutom dopisu Porezne uprave FBiH.

Također, podsjetili su i svoje županijske urede kako se spomenute mjere moraju provoditi i o istima podnositi izvješća, te su upozorili kako je do sada bilo odstupanja u aktivnostima određenih područnih ureda.

Dakle, prinudna naplata javnih prihoda ponovno kreće, a mostarska bolnica izgleda ponovno je na udaru Porezne uprave.

Hoće li i ovaj put blokada biti selektivna, ili će se posegnuti za nekim zakonskim, jednakim za sve, mjerilima?

Bilo kako bilo, građanima Mostara u nadolazećem razdoblju definitivno ne treba ponovljeni scenarij iz srpnja

4 komentara

 1. SVI SMO SAMO LJUDI

  POŠTOVANO UREDNIŠTVO PORTALA
  kao i svi čitatelji;

  Čitajući i prateći iz dana u dan razne tiskovine i portale i medije nisam se mogao suzdržati da ne komentiram svo to zlo koje se danas događa u našoj maloj sredini.
  Nemože se više ravnodušno gledati čitati i trpjeti sav ovaj kriminal koji se događa već 25 godina u cijeloj Hercegovini pa i u Bosni.
  Iz dana u dan sve gore u svim općinama kao i županijama od HNŽ a posebno u ZHŽ.

  Trenutno stanje je došlo do usijanja a g-din Čović koji zastupa ovakvu politiku i Hrvatski narod i dalje provodi istu politiku kojom svakodnevno i sve više protjeruje i uništava Hrvatske obitelji kao i cijeli Hrvatski narod i u Hercegovini kao i u Bosni.

  Omladina sa mukotrpnom završenom VSS nemože godinama dobiti posao dok pojedinci preko noći završe fakultet tj.dobiju napisanu lažnu diplomu te odmah i bez natječaja dobiju posao.
  Kriminala,razbojstva,ubojstva,suicida,psihičkih oboljenja na sve strane a vlast tako hladna kao da se ništa ne događa i dalje pljačka što se još pokrasti da.

  – BOLNICA-u katastrofalnom stanju.Nedaj Bože nikome tamo..nemaju ama baš ništa,od hrane, posteljine,bolesnici gotovo sve kupuju od lijekova do osnovnih higijenskih sredstava koje svaka i naj gora bolnica ima ,plaća gotovo sve korumpirane i dovoljno neosposobljene i needucirane liječnike koji svakim danom da liječe ljude mnogima rutinskim liječenjem ili zahvatima i unište život il pogoršaju zdravlje, pacijenti kupuju razna pomagala,izdvajaju za zdravstvo plus plaćaju nekakve dodatne markice a kako stvari stoje bolnicu koju su drugo sagradili donacijama uništili je pokrali i zadužili je do grla.

  – Braniteljima se ukidaju osnovna zaslužena prava i invalidnine dok kriminalce i podrumaše i izdajnike uvode u registar postaju odjednom nekakvi zapovjednici i invalidi i čak im daju i visoka odličja.
  Sve uz nečiji potpis od ratnih zapovjednika kai i lažnu medicin.dokumentaciju od potpisanih liječnika ovjerenim pečatom.

  – MUP da se i ne spominje
  Pun raznih vidova kriminala i gotovo pa svi djelatnici imaju lažne diplome sa VŠS i VSS pa i doktorate a nerazrješenih predmeta pune police.

  – Pravosuđe gotovo ništa i ne čini jedino za neki manji kriminal il prekršaje.

  NA SVAKOM KORAKU KORUPCIJA
  Ako nisi politički il partijski podoban bez obzira na obrazovanje i sposobnost te ne želiš okaljati svoj obraz i svoja moralna načela nemaš nikakva prava i obilježen si neprijatelj si.

  – GOSPODARSTVO
  Ravno nuli.
  Niti se šta gradi niti se otvaraju bilo kakvi proizvodni pogoni jer to režimskoj totalitarnoj vlasti ne ide u prilog.

  Čista i brza dobit su trgovine ,trgovine i samo trgovine na kojoj za uveženi otpad zarađuju ogromne novce.

  DRŽAVA JEDINSTVENA U SVIJETU
  Šizofrena država kriminala i kriminalaca.
  Omladina nezna što će sa sobom,uzalud im završene i visoke škole. Ukrali su im djetinjstvo, sadašnjost i budućnost.

  Mladi parovi se teško odlučuju i na osnivanje obitelji.
  Jer kako će preživjeti ako nemaju posao,nerješeno stambeno pitanje,nemogu čim platiti ni režije ni postanarinu.

  Zato su psihički toliko napeti da se može i primjetiti da se dosta ih ragočaranih odaju alkoholu,kocki,tučnjavi,drogi,prostituciji,krađi,kriminalu,ulici.

  A dosta ih fizički tj.tjelesno i psihički svakim danom sve više i oboli pa postaju agresivni il se povuku i nigdje ih nema il su na nekim tabletama il okončaju sebi il drugima život.

  Ne uništavajte i ne razarajtd svojim nedjelima
  druge obitelji

  NAKON SVEGA TOGA
  svi se zapitamo zar i to nije indirektan zločin,genocid i etničko čišćenje vlastitog naroda koji masovno bježi i iseljava se tražeći slanku spasa.

  DRAGA GOSPODO POLITIČARI
  vi ste se zabavili samo sobom i sa tim sotonskim novcem koji vas je zarobio,zar ste toliko gluhi il zaslijepljeni i nećete il ne želite da vidite što se to sve događa u društvu.

  Dali imate i malo savjesti,ljudskosti ,moralnih i etičkih vrijednosti dali vam je jasno da je ovaj život tako kratak i prolazan,da neznate šta vas čeka sutra???
  RAZMISLITE !

  DO KADA VIŠE OVAKO???

  VLADAJUĆI partijaši ljudi vas svakodnevno mole preklinju, prozivaju,apeliraju vam pročitajte samo deset Božjih zapovjedi i pridržajite ih se bar malo il
  uzmite SVETO PISMO ako ste nekad vjerovali, vjerujete il uopće nevjerujete u ništa sve jedno,jednom ga bar pročitajte
  il ponovite možda ćete shvatiti smisao života.
  JEDAN SPAŠEN ŽIVOT KAO DA STE SPASILI CIJELI SVIJET.

  Dragi političari nemojte se igrati ljudskim životima i sudbinama iskorištavati i ubijati ih na razne načine jer oni nisu VAŠE vlasništvo.
  Ne igrajte se svemoćnim bogovima. Ima netko moćniji i veći od vas.

  Ljude je BOG stvorio i zapamtite da nema drugih bogova osim njega jednoga.

  Like(1)Dislike(1)
 2. Samo neka gospodarstvenike ostave na miru.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Još narod trpi i šuti.
  Ali kad se prelije čaša tolerancije,šutnje i trpljenja koja je već puna,kad se narod probudi i krene jao onima koji su taj svoj narod opljačkali i na njemu se godinama iživljavali.
  Dogodit će se Polog’91 kad goloruki narod srcem izišao pred četnike gdje su vlastite živote stavili na kocku i bili spremni golim rukama krenuti na tenkove i s pancirkama naoružanu vojsku. Narod je se borio protiv raznih neprijatelja ali očito da rat nikada neće dobiti dok god ne očisti vlastite redove,udbu i kriminalce koji su se duboko ukorjenili među hrvatima.
  Urušavaju sve što je hratsko i hrvatski diše.
  Kako se može pročitati na nekim portalima da su pokušani već i neki atentati ili zastrašinja nad pojedinim visokopozicioniranim političarima što javni mediji su prešutjeli niti je slučaj prijavljen nadležnim službana.
  Očito im se polako uvlači strah u kosti i

  Like(0)Dislike(0)
 4. I što će se dalje dogoditi???

  Netko je svojom politikom sve doveo u stanje kaosa, kolapsa i bankrota.
  Od zdravstva,školstva ,pravosuđa, policije, gospodarstva itd.
  Na svakom koraku iz dana u dan samo pljačka,kriminal, mito, korupcija i bezakonje.
  TKO JE TAJ ???

  Očito kako stvari stoje nazire se novi bunkt,nova buna naroda i vraća se vrijeme Pologa”91 kad je narodu prekipjelo i goloruk izišao pred tenkove i htio se obračunati sa onim koji su ga godinama držali u ropstvu i masovno ga iseljavali.
  Očito je došlo opet takvo vrijeme da samo jedna iskrica zapali požar neizmjernih razmejera.

  Samo će biti žalosno ako plane doći će do obračuna unutar jednog naroda gdje su se ukorjenili naj veći krivci za svo to zlo koje narod gura u propast i u te neke tuđe ratove al narod je konačno shvatio da je neprijatelj i taj crv koji razara tkivo hrvatskom narodu je u samim tim njegovim redovima.

  Od’41god do danas isti neprijatelj isti scenarij koji sa njihovim sljednicima i svim njihovim slugama i kriminalcima kojim to nije uspjelo u ratu žele to učiniti bez ispaljenog metka,uništiti i etički očistiti hrvate s tih prostora.

  Što im to do danas jako dobro i polazi za rukom i uspjeva.
  Mnogo izdajnika,Juda i kriminalaca među hrvatima.
  Sve uništiše,opljačkaše i zadužiše narod gdje omladina to stanje vidi i shvaća da na tim prostorima više za njih i nema budućnosti ni boljeg života u narednih 500 godina.

  Zato masovno odlazi i kome se god pruži prilika ide i bježi vani jer kako se daa i primjetiti da mladi zbog ovakvog stanja u društvu sve više oboljevaju ubijaju sebe ili druge il su na nekakvim lijekovima koji se iz dana u dan sve više i više koriste i raste im prodaja.

  NARODU JE DOSTA VIŠE RATOVA politike i političara, širenja mržnje, nacionalne netrepeljivosti,kriminala i kriminalaca.

  Omladina je svjesna da nešto mora učiniti za svoju i budućnost svoje djece. Ovo stanje postaje neizdrživo.

  Očito da se nešto uskoro mora dogoditi jer se dotaklo dno dna. A to nešto nikome ne sluti na dobro niti su se ikada kroz povjest na ovim prostorima događale neke lijepe stvari.

  Osim toga BiH živi na velikoj vjetrometini na granici između civilizacija.
  Uvjek su glavne teme ratovi, bune,kriminal,korupcija.
  Ljudi se na ovim prostorima rađaju i umiru s tim sindromom.

  Ništa se dobro nemože čuti i tu više nije poželjno nikome živjeti a kamoli omladini koja je željna života.
  Tu može samo pokupiti nekakvu bolest,razočarat se u život i na kraju i umrijeti.
  Same statistike govore da BiH postaje”STARAČKI DOM”.

  Zemlja puna staraca i imirovljenika, zemlja puna kojekakvih raznih vojnih invalida što i civilnih kojim se broj izdana u dan sve više i više povećava. A tek onih koji ništa ne privređuju i živi sano od državnog proračuna. Postaje zemlja bez radno sposobnih ljudi.

  KAKO I KOJIM PUTEM DALJE ??
  Zemlja bez mladih,bez radno sposobnih ljudi je zemlja bez budućnosti i zemlja propasti.

  Toliko je se ta hobotnica organiziranog kriminala uvukla u svaku sferu društva da svi čuvaju jedni druge ma što god napravili jer ako taj lanac na jednoj maloj kariki pukne sve bi se raspalo i postala bi velika pomutnja i nered jer bi mnogo toga zla i kriminala izišlo na svjetlo dana.

  Svi za sve što se događa danas šute pa čak i medijske kuće i inovinari su u tolikom strahu da moraju pisati što im se naredi. Zar se sve vratilo u staljinističko vrijeme,vrijeme totalitarnog sustava u državi.

  Što nam to naši političari rade,zavađaju narode i tada samo love u mutnom ? Do kada više?

  BiH JE BROD KOJI TONE i spašava se onaj koji se još može spasiti.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.