Posušak dobio srebrenu medalju u ”indijskoj Silikonskoj dolini”

U ”indijskoj Silikonskoj dolini”, u 8,5-milijunskom gradu Bengalore, u subotu je završena izložba inovacija na kojoj su članovi Asocijacije inovatora BiH (AIBiH) nagrađeni s tri medalje, za ukupno šest izloženih inovacija.

Zlatnu medalju osvojio je dr. sc. Zehrudin Osmanović, izvanredni profesor na tuzlanskom Tehnološkom fakultetu, za inovaciju koja omogućava da se postupkom konverzije dobije beton iz zagađujućeg kemijskog taloga, koji nastaje proizvodnjom soli i sode.

Talog se odlaže u udolinama, koje se vremenom pune i povećavaju toliko da se nazivaju ”bijelim morima”.

Radi se o problemu rasprostranjenom širom svijeta, pa je razumljivo što je Osmanovićeva inovacija dobila najviša priznanja na svim svjetskim izložbama na kojima je promovirana ove i prošle godine.

Srebrenu medalju dobio je Ivan Milićević iz Posušja za ”trajnu osnovu za saće”, inovaciju također svjetskih razmjera, pa je i on dobio toliko nagrada da bi jednog dana mogao otvoriti galeriju posvećenu pčelinjem saću!

Borko Babalj iz Trebinja dobio je brončanu medalju za hermetičnu pepeljaru iz koje ne izlazi neprijatni dim cigarete, niti još neprijatniji smrad opuška, koji se automatski ugasi u pepeljari, zbog pomanjkanja kisika.

Posebno priznanje dobio je Mladen Karić, potpredsjednik AIBiH i član Izvršnog komiteta Svjetske federacije inovatorskih organizacija, IFIA (www.ifia.com). Njemu je portugalsko udruženje inovatora Inventarium-Science dodijelilo diplomu i medalju ”za ogroman doprinos razvoju svjetskog inovatorskog pokreta”.

Karić je od 1998. jedan od poznatijih i priznatijih članova ovog pokreta: član je IK IFIA od 2014., potpredsjednik Europskog udruženja inovatora, AEI www.aei-inventors.eu) od 2010., član međunarodnog žirija na jednoj od najpopularnijih svjetskih izložbi u Nirnbergu od 2009. godine…

Sve ove dužnosti obavlja amaterski, a u Bengalore je putovao o svom trošku jer je AiBiH pred financijskim kolapsom, priopćeno je iz ove asocijacije.

Podsjetimo, svake godine širom svijeta izlažu se patenti iz Bosne i Hercegovine, no ova činjenica nije toliko poznata, a sredstva koja se ulažu u ovu oblast su nedovoljna.

Iz Asocijacije inovatora BiH za Nezavisne novine ranije su rekli da sredstva koja se izdvajaju za ovu oblast nisu dovoljna te da je podrška države loša.

“Za 20 godina postojanja promovirali smo 357 inovacija i dobili 1.366 priznanja, a po broju nagrada nalazimo se iznad prosjeka na svjetskoj sceni”, rekao je Husejin Hujić, generalni tajnik Asocijacije. Dodao je da se bh. patenti izlažu svake godine širom svijeta i da oni zapravo predstavljaju potencijalne razvojne projekte za BiH.

Fena

1 komentar

  1. Politiko ko je lud Ivan ili vi. Ivane svaka cast.A politiko vi ste gluhi injemi

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.