POSUŠJE: Na graničnom prijelazu u Osoju napokon je dozvoljen promet teretnih vozila, ali praznih!

Poznato je da granični prijelaz Osoje – Vinjani Gornji određen za međunarodni promet robe i putnika. S obzirom da navedeni granični prijelaz nije infrastrukturno  opremljen Udruga gospodarstvenika Posušje pokrenula je inicijativu da se omogući promet praznih teretnih vozila preko istog u cilju olakšanja transporta do uspostave robnog prometa.

Inicijativu za rješavanje ovog pitanja pokrenula je udruga na sastanku, s predstojnikom Ureda ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje Božom Zovkom i savjetnikom ministra financija BiHEugenom Šuškom, održanom u uredu Općinskog načelnika Branka Bage, dana 10. 6. 2015. godine.

Službeni Zahtjev da sa nadležnim institucijama Republike Hrvatske dogovore prometovanje praznih teretnih vozila preko GP Osoje, dok se isti ne osposobi za promet roba sukladno Ugovoru o graničnim prijelazima od 19. 6. 2013. godine, ispred Udruge, uputili su Upravi za neizravno oporezivanje (UNO),  13. 7. 2015.

Pismo istog sadržaja uputili su 25. 11. 2015., i Mješovitom povjerenstvu za praćenje provođenja ugovora o granici između BiH i RH te Graničnoj policiji BiH i Državnom povjerenstvu za integrirano upravljanje granicom, navodi se u priopćenju.

unnamed

Nažalost, službeni odgovor, na njihove Zahtjeve, nikada nisu dobili. Informacije o tijeku rješavanja zahtjeva dobili su od Bože Zovke, u komunikaciji s bivšim predsjednikom Udruge Veljkom Lončarom i od ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića, te preko člana udruge Ante Jukića.

Svima njima, kao i njihovim kolegama s Hrvatske strane, koji su aktivno sudjelovali u rješavanju ovog zahtjeva, Udruga gospodarstvenika Posušje najljepše zahvaljuje.

Udruga ujedno moli vozače teretnih vozila da, u slučaju gužvi na Graničnom prijelazu Osoje, daju određenu prednost putničkom prometu, jer bi u suprotnom moglo doći do povlačenja suglasnosti, za promet praznih teretnih vozila, date od strane ravnateljstva policije RH u pismu od 14. 1. 2016. godine.

poskok.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.