Posušje: Sela se raseljavaju, u Viru sve više praznih domova

Desetljećima se u nekim udaljenim posuškim selima i zaselcima smanjuje broj mještana jer mnogi traže posla dalje od svoga doma, piše Večernji list BiH.

Već je poznato kako su prazni krajevi Podbile, Zavelima, Tribistova, rakitske Sutine, ali i brojnih drugih podalje od grada.

Stariji Virani pričaju kako su imali prepunu školu djece, a sada ih je sve manje. Spominje se i zaselak Čamberi gdje je jedna obitelj imala punu kuću djece, a sada je taj zaselak sa stotinjak Čambera potpuno prazan.

Tu je privremeno obitelj s dvoje djece koja se sprema na rad u Njemačku, a ostat će samo 80-godišnja baka.

U virskom kraju, koji nije jedini, velik je broj priča o raseljavanju pa i blizu samog grada u koji su se mnogi doselili.

Spominju se Borasi, naselje s tek troje mještana, ali i donji dio sela, Vučja glavica, gdje je ponajviše samaca i baka čiji su sinovi, pa i unuci, na privremenom radu u Njemačkoj.

Sve što se čini kako bi posuška sela ostala “na životu” je dobro, ali još uvijek nema jače potpore za ostanak na njihovom uvijek dragom kamenu.

2 komentara

  1. Malo vjetra pune Posuška sela ostaje bez struje… eto kakva im je perspektiva… nema gracke vode, ceste loše…. ljudi idu gdje misle da će im biti bolje…

    Like(2)Dislike(0)
  2. dugo su i bili na županijskoj sisi… eto im sad

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.