Posušje: Slijede smjernice EU glede energetske učinkovitosti

Nažalost, u FBiH, još uvijek, niti jedna razina vlasti ne potiče energetsku učinkovitost na privatnim zgradama. Međutim, ima pozitivnih primjera samoorganiziranja stanara i ulaganja u obnovu fasade koja će rezultirati uštedom energije i smanjenjem troškova za grijanje i hlađenje u stanovima tih zgrada i do 50 posto.

Takav jedan primjer je i zgrada na Meljakuši u Posušju. Devet stanara se organiziralo, prikupilo novce i angažiralo posušku tvrtku, člana Udruge gospodarstvenika, ZOLO d.o.o., da uradi novu energetski učinkovitu stiropor fasadu na njihovoj zgradi.

Zgrada je izgrađena prije 26 godina s klasičnom cementnom fasadom i energetski lošim otvorima pa su gubitci energije bili veliki. Otvori su promijenjeni nedavno, tako da će nakon završetka termo fasade, stanari živjeti u energetski učinkovitoj zgradi.

Dostupnost energije, po prihvatljivim cijenama, ključan je preduvjet ostvarenja ekonomskog i socijalnog razvoja svakog društva. Činjenica je da proizvodnja energije, kao i njena upotreba, znatno utječu na zagađenje okoliša, kao i stanje globalnog zagrijavanja i klimatske promjene.

Naći ravnotežu između sigurne opskrbe energijom, po povoljnim cijenama, uz istovremeno smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, morao bi biti zadatak svake uređene države.

Na tragu smjernica i direktiva Europske unije o energetskoj učinkovitosti, Federalno ministarstvo za zaštitu okoliša je raspisalo sredinom 2013. godine Stalni javni poziv za formiranje baze podataka javnih objekata i javne rasvjete u cilju identifikacije potencijalnih projekata za uštedu energije.

Ovo je prilika i za općinu da kandidiranjem objekata u svom vlasništvu dobije energetski učinkovite objekte, smanji troškove za utrošak energije, a ujedno i osigura posao za građevinske tvrtke s područja općine Posušje./HMS/

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.