Poticaje će dobivati samo ona poljoprivredna gazdinstva u FBiH koja imaju registraciju

Poljoprivredni poticaji u budućnosti bi se trebali dijeliti transparentnije, a kao jedan od uvjeta za dobivanje novca jest i prijava u elektronički registar poljoprivrednih gazdinstava kojim apliciraju za poticaje.

Softverska rješenja

Zbog toga je nedavno federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u razgovoru s ministrima i predstavnicima resornih županijskih ministarstava za poljoprivredu, pozvao županijska ministarstava da se angažiraju u pozivanju poljoprivrednika da ažuriraju svoje podatke u registru poljoprivrednih gazdinstava i klijenata do 31. ožujka kako bi mogli uspješno provesti novi softver za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju te omogućiti nesmetano apliciranje na poticaje. Uvođenje ovog softverskog rješenja, kako tvrde u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, početak je informatizacije obrade novčanih poticaja u poljoprivredi u FBiH.

Bit će uskoro promoviran Farmer portal koji bi trebao poslužiti poljoprivrednicima kao koristan instrument preko kojeg će imati uvid u stanje svog imanja i status tekućih zahtjeva za poticaje. Nova pravila nalažu da se svaki poljoprivrednik mora upisati u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, koji je obvezan za pravne osobe koje su registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti pri nadležnom sudu, kao što su gospodarska društva, zadruge, obrtnici registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti pri nadležnom tijelu, kao i obiteljska poljoprivredna gazdinstva. Ako nisu upisani u registar, ne mogu podnositi zahtjeve za novčanu potporu i druge oblike potpore u poljoprivredi niti se mogu prijaviti za bilo koji oblik financijske pomoći koja se daje iz pretpristupnih fondova EU-a.

Kontrola programa

U spomenuti registar mogu se upisati i fizičke i pravne osobe koje nemaju status poljoprivrednog gazdinstva, ali žele ostvariti pravo na novčane potpore koje se daju za ruralni razvoj.

Ona poljoprivredna gazdinstva koja apliciraju za novčane poticaje obilazit će inspekcija kako bi obavila kontrolu u fazi proizvodnje na terenu potencijalnih korisnika, kao i u tijeku prikupljanja i obrade dokumentacije vezano uz proizvodnju.

Prije dostavljanja zahtjeva Federalnom ministarstvu poljoprivrede nadležni će poljoprivredni županijski inspektori, odnosno ovlašteni službenici županijskih ministarstava, ovlašteni službenici Federalnog ministarstva i Federalna poljoprivredna inspekcija vršiti kontrolu u cilju namjenskog utroška sredstava. Kontrolu nad realizacijom svih mjera utvrđenih ovim programom, uključujući i kontrolu izdane dokumentacije koju dostavlja korisnik, vršit će ovlašteni službenici Federalnog ministarstva i Federalna poljoprivredna inspekcija.

5 komentara

 1. Triba vratit Lijanoviće oni su davali svakomu kapon i šakon a ovi Čovini samo dile međuse

  Like(1)Dislike(2)
 2. Lopov do lopova i kazu ide narod u njemacku da kuda ce ovde lopovi uzimaju sve sebi

  Like(1)Dislike(0)
 3. Svi koji posjeduju znanja i vještine na web.traži posao i zemlju koja ti pruža više.A ratni profiteri i njihovi uhljebi neka se podkradaju međusobno. Od rata do danas ista priča i mazanje očiju običnom malom čovjeku koji se bori za egzistenciju. Sramotne male mirovine, ako završiš u bolnici tek tada slijedi ekonomski potop bez obzira na uplate u zdravstveni fond, markice i sve ostalo. Na funkcijama su Podobni a ne Sposobni, pametn je onaj tko ima novac,firmu i dobar auto a ne onaj sto posjeduje znanje. Pravila ponašanja nameću praznoglavci punih džepova. Iskorištavanje radnika do maksimuma jer on je “potrošna roba” itd. Sve su to odlike naše lijepe Hercegovine. Stoga MLADI I SPOSOBNI put pod noge i ne okreći se!

  Like(2)Dislike(2)
 4. Lopovi

  Like(0)Dislike(0)
 5. Jadan narod sve vise naroda gladna svaki dan navece naj vise naroda po kintenerima traze komad hijeba i parce odjece..briga premijera briga nacelnika oni imaju veceru i toplu sobu neznaju stje biti gladnu….i leci bez vecere i biti u hladnom stanuu.neka ukinuli su narodu prava a da sebi povecaju primanja…fuj ..

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.