Potvrđena optužnica Zlatanu Jeliću za ratni zločin na području Mostara

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 7. siječnja optužnicu koja optuženog Zlatana Jelića tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti, priopćeno je u ponedjeljak iz tog suda.

U optužnici se navodi da je optuženi Zlatan Jelić, od svibnja 1993. do početka ožujka 1994. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 1. djelatne bojne Vojne policije HVO, te zapovjednika 1. lakojurišne bojne Vojne policije HVO i zapovjednika Obrane grada Mostara koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području grada Mostara, sudjelovao u organiziranju i izvršenju širokog i sustavnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar u cilju realizacije strateških ciljeva hrvatskog naroda, i to: etničkim čišćenjem, protupravnim uhićenjem muškaraca i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem muškaraca na prinudne radove na liniji fronta i u živi štit, te prisilnim progonom i premještanjem žena, djece i starih na području pod kontrolom ARBiH.

Jelić boravi u Hrvatskoj, a optužnicu protiv njega Tužiteljstvo BiH je podignulo potkraj 2015. U priopćenju Suda BiH stoji kako je ona potvrđena još 7. siječnja, no objava te odluke, kako je pojašnjeno Hini, čekala je do danas sve dok u sudu u Sarajevu nisu dobili potvrdu da ju je zaprimio Jelić odnosno njegov odvjetnik.

Jelić živi u Hrvatskoj, a u Tužiteljstvu BiH ga tretiraju kao bjegunca iako je on takvu tvrdnju odlučno zanijekao.

“Ja sam umirovljeni general Hrvatske vojske, imam državljanstvo Hrvatske i prebivalište u Hrvatskoj. Nikad nisam bio u bijegu jer nemam od čega i koga bježati”, izjavio je Jelić u prosincu 2015. nakon podizanja optužnice.

Tada je najavio kako će, bude li optužnica potvrđena i postane pravomoćna, ustrajati na tome da sudski predmet preuzme pravosuđe u Hrvatskoj izrazivši uvjerenje kako će po svim točkama dokazati neutemeljenost optužnice i kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret.

Fena

4 komentara

 1. Sranje

  Like(0)Dislike(0)
 2. Ja,i

  Like(0)Dislike(0)
 3. Čemu se čudimo?
  Hrvati dostavljaju svu traženu dokumentaciju Muslimanima tj.Bošnjacima.
  Hrvatski policijski službenici te političari jedva dočekaju da mogu dostaviti traženo.

  SAMO HRVATI nemaju tjelo koje bi se bavilo ratnim zločinima počinjenim nad HRVATIMA.

  I tako godinama.

  MUSLIMANI SADA PROVODE ETNIČKO ČIŠĆENJE HRVATA U BIH i nitko ne reagira.

  Svjedoci u ptocesima protiv Hrvata su osobe s debelim krim.dosijeima,već zatvarani za niz djela.
  Lažno svjedoče ua puštanje iz zatvora i sl…
  Čak ne mogu prepoznati one kontra kojih svjedoče.
  SRAMOTA !

  Like(5)Dislike(0)
 4. Bolje je bilo ršiti Mostar nego Split to nam je hvala što je Dalmacija ostala nerazorena

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.