Potvrđivanje Vlade ZHŽ-a nije ni bilo na dnevnom redu

Potvrđivanje imenovanja nove Vlade Zapadnohercegovačke županije jučer nije ni bilo na dnevnom redu sjednice Skupštine ove županije.

Na sljedećoj sjednici

Kako nam je potvrdio premijer ove županije i mandatar nove Vlade Zdenko Ćosić, jučer se, iako su neki to najavljivali, o tom pitanju nije razgovaralo.
– Ono nije bilo na dnevnom redu. Očekuje se kako će biti na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupštine ZHŽ-a. Kad će biti sljedeća sjednica, nije poznato – kazao nam je Ćosić. Od općih izbora prošla su već tri mjeseca. U ovoj županiji HDZ BiH osvojio je apsolutnu većinu i ima 14 od ukupno 23 zastupnika, što im je dovoljno da provode sve političke procese. Kada su u pitanju hrvatske pozicije, oba izaslanika iz ZHŽ-a u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta dobila je također ova stranka. Na formiranje vlasti se predugo već čeka, a standardno su se spominjala unutarstranačka prepucavanja između ljubuških i širokobrijeških stranačkih tijela što je i do sada, s vremena na vrijeme, dovodilo do trzavica kad je u pitanju ukupan politički utjecaj u županiji, pri čemu je širokobriješki HDZ imao više uspjeha.

Šest novih ministara?

U novom četverogodišnjem mandatu osim premijera Zdenka Ćosića od stare ekipe mogli bi ostati jedino ministar hrvatskih branitelja Domovinskog rata Mladen Begić te Stjepan Bogut, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi.
U Ministarstvo unutarnjih poslova, umjesto Zdravka Borasa, a kako je već ranije pisao i naš list, doći će njegov imenjak i prezimenjak Zdravko Boras također iz Ljubuškog. Toni Kraljević, aktualni predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubuški, trebao bi voditi Ministarstvo financija. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša vodit će Ivan Bešlić, koji je već bio ministar u Vladi ZHŽ-a te je smijenjen 2011., baš kao i Dario Sesar koji bi trebao preuzeti resor gospodarstva. Ružica Mikulić, trenutačna ravnateljica Osnovne škole Ruđera Boškovića u Grudama, trebala bi biti nova ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta. Anita Markić, predsjednica Općinskog odbora Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” Široki Brijeg, trebala bi preuzeti Ministarstvo pravosuđa i uprave.
No, uvijek su moguće određene izmjene moguće u pogledu ministara.

DL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.