Predstavljamo vam Društvo „Grudske mažoretkinje”

Godine 2002. Grudama su prvi put prodefilirale prelijepe djevojke u žutoplavim odijevnim kombinacijama. To su bile naše djevojke, Grudske mažoretkinje. U 14 godina uspješnog djelovanja, proputovale su pola Europe, osvojile niz medalja na državnim ali i europskim prvenstvima, primile bezbroj priznanja i nastavile kontinuirano djelovati. No, osim natjecateljskih, iza njih su brojni revijalni nastupi te tri uspješne turneje u Francuskoj na kojima su briljantnim izvedbama oduševile francusku publiku. Postale su zaštitni znak gotovo svih mjesnih kulturnih, športskih i drugih događanja , jer one su zaista ponos Gruda. Trenutno Društvo broji 60 članica u dobi od 4 do 22 godine, raspoređenih u 4 tima; dječji sastav, kadetski, juniorski i seniorski tim.
Društvo „Grudske mažoretkinje” osnovano je 22.03.2002. godine, kao dobrovoljno nestranačko društvo. Prijateljstvo i ljubav prema čaroliji mažoret plesa, već 12 godina povezuje desetke djevojaka i djevojčica okupljenih u Grudske mažoretkinje. Od osnutka do danas kroz Udrugu je prošlo više 200- ak mladih djevojaka koji godišnje imaju i do nekoliko desetaka nastupa. Iza nas su tisuće pređenih kilometara, tisuće sati treninga. Uz trud, rad i suze, ali još više smijeha, mažoretkinje su postale simbol razdragane mladosti Gruda, ali su rado viđene i u drugim sredinama, cijeloj BiH ali i inozemstvu.

Temeljni sadržaj poslova i djelatnosti društva su:

– okupljanje djece, mladeži i odraslih radi angažmana u društvu;

– izvedba plesnih koreografija na otvorenoj i zatvorenoj sceni;

– organiziranje i sudjelovanje na susretima, festivalima i natjecanjima mažoret timova na državnoj i europskoj razini;

– organiziranje i sudjelovanje na tečajevima i seminarima u svrhu stručnog usavršavanja.

Okupljamo mažoretkinje od 4-25 god. Godišnje održimo 20-30 domaćih i inozemnih nastupa – natjecanja te razna športska i institucijska otvorenja i manifestacije. Na takvim manifestacijama pruža se iznimna prilika za promidžbu mjesta i država ( a ujedno i sponzora) iz kojih stižu brojni timovi, i to u najboljem svjetlu.

Svoj rad prezentiramo na svim kulturnim i sportskim događanjima na razini općine i županije. Organiziramo mnoga humanitarna događanja , nastupamo na raznim protokolima kao što su otvaranje gospodarskih i inih objekata , organiziramo nastupe za Dan općine, obilježavanja različitih obljetnica i još niz različitih programa za sve uzraste .

Sudjelovanjem na državnim, europskim i međunarodnim natjecanjima mažoretkinje su u ulozi ambasadorica Gruda a ujedno reklame i promidžbe mjesta i države iz koje dolaze. To im pruža jedinstvenu priliku da, svuda u zemlji ali i šire, približe jedinstvenost i ljepotu kraja iz kojeg dolaze.

Cilj naše udruge je promocija plesa, druženje i razvoj osjećaja ekipnog i sportskog duha.

Rad sa djecom i poboljšanje kulture plesnog izražaja kao segmenta kulturnog izražavanja dio je našeg programa kojim godinama okupljamo veliki broj članica. Vrtnja mažoret štapom zaštitni je znak svake mažoretkinje a specifičnost tehnike vrtnje i njena različitost još je jedna komponenta koja nas čini posebnimm.

Cilj našeg Društva, u kratkim crtama je:

Promocija plesa, druženje i razvoj osjećaja ekipnog i sportskog duha.

Rad sa djecom i poboljšanje kulture plesnog izražaja kao segmenta kulturnog izražavanja dio je našeg programa kojim godinama okupljamo veliki broj članica. Vrtnja mažoret štapom zaštitni je znak svake mažoretkinje a specifičnost tehnike vrtnje i njena različitost još je jedna komponenta koja nas čini posebnima.

Turistička promidžba Općine Grude i prirodnih i kulturnih znamenitosti kraja; Organiziramo plesne radionice za edukaciju djece i mladeži sa predavačima iz cijele Hrvatske.

Razvoj načina za lakše planiranje i provođenje promocije hercegovačke kulturne baštine,

Razmjena znanja i iskustava kroz trening,

Stvaranje kontakata i partnerstva.

U 2016. Grudske mažoretkinje obilježile su četrnaest godina uspješnog djelovanja. Kao što vam je već poznato, sudjelovale su na svim državnim i europskim natjecanjima, gdje su postigle zavidne rezultate. Između ostalog, izdvajamo dvije zlatne medalje sa europskih natjecanja. Treninzi se održavaju redovito, za svaki sastav 2 x tjedno, u dvorani Osnovne škole Ruđera Boškovića Grude.

Više puta nastupali smo na jednom od većih karnevala u Hercegovini, tradicionalnom Ljubuškom karnevalu i Čapljinskom karnevalu na kojem su sudjelovale sve članice Društva. Grudske mažoretkinje imale su čast i zadovoljstvo prvi put biti dijelom čarobne sportske priče pod nazivom Agramijada koja se početkom srpnja održavala u Zdravstveno rekreativnom centru Banja Vrućica , a svečanim mimohodom i svojim plesnim umijećem, oduševile su sve prisutne natjecatelje i brojnu publiku.Krajem srpnja, djevojke su sudjelovale na međunarodnom festivalu Ohridfest-u te nekoliko dana uživali u ljepotama makedonskog bisera.

Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji sa Alešom Breznikarom, predsjednikom Slovenskog saveza mažoretkinja, djevojke su nekoliko puta sudjelovale na Međunarodnom festivalu u gradu Radeče, a s Radečkim mažoretkinjama Grudske su na poseban način povezane- poveljom prijeteljstva.

U svibnju 2016. Grude su bile domaćin Državnog prvenstva mažoretkinja. Grudske mažoretkinje osvojile su ukupno 9 medalja, 5 srebrnih i 4 brončane. U formacijskim kategorijama, seniorke su u štapu i pomponu osvojile izvrsno drugo mjesto, a kadeti štap u iznimno jakoj konkurenciji svojim Grudama donijele su broncu .U neformacijama, juniorke u kategoriji duo štap, Andrea Bušić i Matija Šimić, seniorka Petra Sabljo u solu osvojila je izvrsno 3. mjesto kao i juniorka Anamarija Miloš. u kategoriji seniori solo pompon Viktorija Ćorluka bila je druga kao i Ana i Ivana Galić u duo pomponu.

Tako su se, zahvaljujući izvrsnim rezultatima, naše djevojke plasirale na Europsko prvenstvo mažoretkinja koje se ove godine od 22. do 25 rujna održava u Vinkovcima, a za koje teku intenzivne pripreme i održavaju se svakodnevni treninzi.

Prvi.tv

1 komentar

  1. Svaka čast cure samo naprijed, vi ste stvarno ponos i reklo bi se zaštitni znak naših Gruda.pozdrav svim curama.

    Like(7)Dislike(7)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.