Pregledano 138.000 predmeta, prva faza revizije branitelja završena

Prva faza revizije branitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine je završila. Prema riječima federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salke Bukvarevića, ostalo je za dodatni pregled oko 2000 predmeta.

Izgorjela dokumentacija

“U osnovi možemo reći da smo prvu fazu završili jer ovi predmeti koji su ostali za pregled uglavnom se odnose na one općine u kojima je izgorjela dokumentacija ili je na neki drugi način uništena”, ističe ministar Bukvarević.

Dodaje kako zbog svega navedenoga timovi za kontrolu imaju otežan posao.

“Ali učinit ćemo sve što je do nas kako bismo i te predmete dodatno rekonstruirali i pregledali”, naglasio je Bukvarević.

Inače, do sada je u prvoj fazi revizije pregledano oko 138.000 predmeta. Kako je već ranije navedeno, među pregledanim predmetima, 2000 nisu imale urednu dokumentaciju te su te osobe izvedene iz prava zbog nepostojanja odgovarajuće papirologije da su bile pripadnici oružanih snaga. Oko 4000 osoba izvedene su iz prava jer su ocijenjene u Institutu za medicinsko vještačenje s manje od 20%, piše Večernji list BiH.

“Dakle, oko 6000 pripadnika izvedeno je iz prava. Govorimo ‘oko’ jer svatko od njih ima pravo pokretanja postupaka pa je i jedan dio na sudu. Zatim, za blizu 7000 pripadnika umanjeno je pravo. Primjerice, ako je invalidnost bila 80 posto, sada je 60 posto” kazao je ranije ministar Bukvarević.

On se osvrnuo i na eventualne sankcije za one branitelje za koje se utvrdi da su nezasluženo primali naknadu više godina.

“Sve što smo mi utvrdili, dostavljali smo nadležnim tijelima. Zakon o kontroli zakonitosti jasno je propisao da se, kada se utvrde nepravilnosti, izdaje nova odluka. Nije predviđeno neko daljnje procesuiranje” navodi ministar za pitanja branitelja Federacije BiH.

Znači, nitko od onih za koje se utvrdi da su godina nezakonito primali naknadu novac neće morati vratiti, ali će u idućem razdoblju dobivati manju naknadu ili je neće dobivati nikako.

Podsjetimo i kako bi u Federaciji BiH uskoro trebao biti objavljen registar branitelja. Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji omogućena je pravna pretpostavka za uspostavu i objavu registra korisnika i registra branitelja.

Registar branitelja

“Nakon stupanja zakona na snagu vrlo brzo ćemo institucijama BiH, općinama i županijama staviti na raspolaganje registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite – 95.000 imena po općinama i županijama, njihova primanja, što su do sada primili iz proračuna općina, županija, FBiH” kaže ministar Bukvarević.

Pri izradi registra branitelja korišteni su podaci bivšega Ministarstva obrane FBiH na osnovi evidencije o broju izdanih takozvanih braniteljskih certifikata. Prema tim podacima, u Armiji RBiH i MUP-u RBiH bilo je angažirano oko 390.000 pripadnika, a u HVO-u i MUP-u HR HB oko 180.000. Što se tiče registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, on sadrži 95.000 imena osoba koje koriste neki od oblika socijalnih davanja za bivše branitelje, koji se isplaćuju na razini FBiH u skladu sa Zakonom o osnovnim pravima.

“Obračun ovih naknada, koje se isplaćuju obiteljima poginulih branitelja, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima ratnih priznanja, vrši se kroz jedinstven informacijski sustav u koji je uvezano 79 općina, deset županija i federalna razina. Konkretno, pravo na te naknade ostvaruje 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 članova obitelji i poginulih branitelja te 5000 dobitnika ratnih priznanja”, kazao je početkom godine ministar Bukvarević.

8 komentara

 1. Važno je da primaju vojnu invalidninu oni koji nikad nisu bili na prvoj liniji. Dobili su čak i oni koji su za rata bili u njemačkoj to je najbitnije.Ovi iz revizije skinu ispod 20% čim te vide ne treba pregled samo još platis 150 km a ja mislio da oni primaju,, neku,,platu to je ova država i taj,, salko,,i nek napiše koliko je koštao taj njegov tim za gluposti!!!!

  Like(3)Dislike(0)
 2. Cast postenim Koi su bili na ratištu i prolivali krv,ima onih sto su bili po njemackoj i sto nisu imali godina da mogu ici na ratište pitanje je jesu se doktori u opcini grude namirili

  Like(2)Dislike(1)
 3. Sva imena javnost pa da se vidi tko mora vratit pare i kazneno odgovarati..

  Like(2)Dislike(0)
 4. Evvo ja bi vratija pare ali kome neznan.

  Like(2)Dislike(0)
 5. Pregledali 138000 predmeta,lažu ko stoka jer se zna koga triba skinit,stalno se šalju isti na reviziju,a ovi što plate njih niko nedira nego se nastavlja redovna isplata.ovo je još jedan vid reketa koji se vrši od političkih govana koja nisu ni vidila rata,a danas nam oni određuju.Svima im jebem majku lopovsku.

  Like(2)Dislike(0)
 6. Šta je sa ZABORAVLJENIM BRANITELJIMA?

  Like(1)Dislike(2)
 7. Muuujjooo…!Muuujjooooo!

  Muuujoooooo……!Muujoiooo.!

  Like(6)Dislike(0)
 8. Ima li ijedan branitelj kojemu je ustanovljeno pogorsano stanje pa mu triba povecati postotak.Kako to da takvih nema pa nije lako bilo a danas nas prozivaju .Kad je tribalo ic nije bilo ovoliko branitelja sad su svi bili i oni po uredima piskarala i njima pise branitelj .Triba to malo doradit a ne prave branitelje.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.