Prekinuta blokada GP Bijača, svi zahtjevi branitelja prihvaćeni

Kao što je i najavljivano, oko 150 branitelja, predvođeni članovima i vodstvom Udruge Zaboravljeni branitelji je, jutros u 10 sati izvršilo blokadu prometnice ispred GP Bijača.

Prosvjed je osiguravala policija i nije bilo incidenata.

Mirni mrosvjed i blokada graničnog prijalaza je završila u 13:15, budući da su, kako je naveo Drago Grbavac, predsjednik UZB, svi njihovi zahtjevi prihvaćeni.

Detaljnije u izjavi Drage Grbavca;

Prosvjedi i pred Parlamentom FBiH

Demobilizirani branitelji jutros su se počeli okupljati ispred zgrade Parlamenta FBiH, jer, kako ističu, Vlada FBiH, ali ni Parlament, nikada nisu ispunili njihove zahtjeve koji se odnose na usvajanje Rezolucije branitelja te ih obmanjuju već mjesecima.

Iako je nadležno Ministarstvo za braniteljska pitanja u Vladi FBiH prije nekoliko mjeseci s predstavnicima Savjeta branitelja dogovorilo da će Rezolucija o braniteljima biti usvojena u Parlamentu FBiH, to se još nikada nije dogodilo.

“Iako smo 1.kolovoza bili dogovorili određene stvari, Parlament FBiH nikada ništa nije uradio. Obećali su nam usvajanje naših zahtjeva kroz usvajanje Rezolucije o braniteljima, ali smo izigrani. Slali smo nadležnim u SDA-u i HDZ-u molbe i pisma, ali bezuspješno”, kazao je član Savjeta branitelja Drago Grbavac.

On dodaje kako demobilizirani branitelji ispred Parlamenta neće otići dok se njihovi zahtjevi ne ispune.
“Ovu državu ruše političari. Mi, demobilizirani branitelji, je nećemo rušiti, mi smo se za nju borili i mi smo je pravili”, ističe Grbavac.

Demobilizirani branitelji, između ostalog, traže reviziju registra branitelja, jer, kako ističu, njihov broj se udvostručio u odnosu na stanje po okončanju rata i to mora biti ispravljeno.
“Trenutno u registru branitelja imamo 585.000 osoba, a rat je završilo 229.000 branitelja Armije BiH i oko 30.000 HVO-a, što znači da su se podaci udvostručili. Za to su odgovorni ljudi iz HDZ-a BiH i SDA, oni su ubacili te ljude u registar, jer predstavljaju njihovu mašineriju”, objašnjava Grbavac.

Dodaje kako su netočne informacije da za ispunjenje zahtjeva braniteljske populacije ne treba više od 200.000.000 KM, koliko naglašavaju iz resornog ministarstva.

“Za čovjeka koji je u ratu bio od početka do kraja mjesečna naknada treba biti nešto viša od 300 KM, a ako je neko u ratu bio 10 mjeseci, njegova naknada treba biti 60 KM”, naglašava Grbavac.

Ljubuski.info 

2 komentara

 1. Moj Drago.
  Slušao sma te, jer i ja sam jedan od tih zaboravljenih branitelja.
  Bio sam i na skupovima, i član sam te udruge.

  Mislim da su te opet izigrali, ali ne krivim tebe.
  Ti si dobar čovjek i pokušavaš se boriti sa HIJENAMA.
  To je jako opasno i teško.
  Nisam mogao biti na proslijedu jer radim, ali rado bih vam se pridružio.
  Zanima me je li još Ivan Marić predsjednik udruge za Grude.
  Kad sam zadnji put bio na skupu on je bio izabran.

  Pozdrav i nek ti Bog da snagu.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Drago podrska od mene,a gesko pajdo. Ko ce izic na kraj sa bandom uvezanom. Isti je i sda i hdz.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.