Prepolovio se broj boćarskih klubova, ugasio se i boćarski dom u Grudama

Sad je već posve jasno da je boćanje propustilo priliku da se etablira kao jedan od važnih tzv. malih sportova u BiH. Jedna od ilustracija za tu konstataciju je i činjenica da će se u narednoj sezoni u dvije lige natjecati samo deset klubova!? Prva liga ponovno neće biti kompletna, imati će sedam umjesto osam klubova, jer su trostruki prvaci Radišići, ponovo zamrznuli aktivnost. U Drugoj ligi za sada su u izgledu samo tri kluba! Koliko jučer u Prvoj i dvije druge lige natjecalo se dvadesetak klubova. Banjaluke, Bosne, pa Gruposa, Sv. Stipana, Zenice, Herceg Etno sela već odavno nema, a zadnjih godina priključila su im se dva najtrofejnija kluba Ljubuški i Grude, zatim Posušje i sada Radišići! Doslovce riječ je o pravom pomoru, ugasilo se više od polovice klubova, a s njima su s radom prestali jedina boćarska dvorana (Grude) i jedan boćarski dom (Ljubuški), piše D. Musa za Radiopostaju Čapljina.

Situacija je takva da je Boćarski savez već poodavno trebao alarmirati javnost zbog stanja u ovom malom sportu, čiju su stagnaciju uz gospodarsku krizu koja je stigla 2008. godine, ubrzala i nonšalancija Saveza. Bez obzira što bi javno, svi imali što reći u svoju obranu, u boćarskom sportu u BiH situaciju bi najpreciznije oslikala narodna – selo gori, a baba se češlja!

Nakon što je uoči prošle sezone ključ u bravu, a time i boćarski dom, stavio BK Ljubuški, šesterostruki prvak, ove sezone su to napravile Grude i Radišići. Grude su jedina bh. ekipa koja je uz domaće uspjela osvojiti i jedan međunarodni trofej, Kup nacija, dok Radišićani uz tri prvenstva imaju četiri osvojena kupa. Praktično ove sezone će u sustavu natjecanja biti samo jedan državni prvak posuška Bura, i to s jednim osvojenim naslovom, dok su se osvajači šesnaest naslova umirovili! To je nečuveno u bilo kojem sportu, ne samo u BiH nego u regiji.

Dok su se boćarski klubovi iz Bosne s iznimkom sarajevskog Napretka umirovili, zbog troškova, velika većina klubova je iz Hercegovine, pa su česta putovanja za taj amaterski sport preskupa. BK Ljubuški se ugasio iz prenamjene boćarskog doma koji sada ima gospodarsku funkciju. Radišići su odustali ove sezone od nastupa jer nemaju terena, igrali su u boćarskom domu gdje i Ljubuški, dok su Gruđani od natjecanja odustali zbog spora sa Savezom, a razlog je par stotina maraka!? Zahvaljujući iznimnim uspjesima u prošlom desetljeću među pojedinaca vezanih za ovaj sport sujete su narasle do neba, pa nesporazumi nastaju i tamo gdje ih ne bi trebalo biti. Ipak krivnju za šutnju u sadašnjoj krizi ne bi pripisali pojedincima, nego Skupštini Boćarskog saveza BiH i njezinom Upravnom odboru.

Prošle sezone stvar je spasila bronca Nikole Mikulića na europskom prvenstvu, ali i to je ograničenog dometa, jer kako se stvari razvijaju, za dvije godine za reprezentaciju neće imati tko igrati! Jednostavno neće biti ni klubova, ni lige!

24 komentara

 1. Kako doslo tako oslo

  Like(2)Dislike(7)
 2. Od kad je ljubo grizelj dosao propadaju svi klubovi jer sav novac završava u gorici sovicima i ponesto u drinovcima.tog bandita treba smijeniti

  Like(15)Dislike(9)
 3. Cujem da se vracaju braca Zulji i da formiraju ekipu

  Like(5)Dislike(2)
 4. Nista vama grudanima nije Ljubo kriv! Pokrali sto ste mogli i sad nestalo

  Like(6)Dislike(14)
 5. Sv.stipan se ugasio jer je sav novac isao b.k grude

  Like(4)Dislike(8)
 6. a šta je se to uložilo u Drinovce otkad je Ljube, baš bi volio to znati?
  mamiće niko ne spominje!

  Like(2)Dislike(4)
 7. Provjerite koliko je novca u zadnje cetiri godine otislo Bratovstini u Goricu i ostalim goricanim udrugama, pa se necete pitati zasto se sve ostalo gasi. Sramota ko nam vodi opcinu, dobro je samo Sovicanima koje se uhljebljuje nemilice

  Like(11)Dislike(4)
 8. Boze sacuvaj sta je ostalo od grudskog sporta nogometasi prvo grude zadnje u trecoj ligi igraci strajkaju ljubo nece da im ni 50 maraka isplati da im pokrije barem troskove prijevoza a drinovci se ugasili davnih dana kosarka se odrzava na zivotu al koliko ljubo brine o njima dovoljno govori cinjenica da krov prokisnjava rukometasice se drze zbog sponzora al da je do ljube davno bi ih ugasio bocari su se dugo drzali ali ocito ni oni ne mogu prezivljavat jer im je ljubo prepolovio pare sramota…jos malo necemo imat nista a mladi ce nam se od dosade pocet drogirat e moj ljubo seljacino sovicanska sta seljak zna sta je sportska dvorana vi joa igrate na cesti a stative vam dva kamena..

  Like(8)Dislike(2)
 9. Neka je

  Like(0)Dislike(2)
 10. napravi vam covik od gruda gradic vi serkate. sta bi sada ontrebao financirati sve, gdje je ekkipa iz boćanja sto je f+godinama zderala na racun i obraz drzavnih sponzora, znate vi tko su oni al necete da pisete , jel vam gospodin brzica godinama bio predsjednik a svaku vecer bilo prezderavanje u domu, na racun dobrih igara ekipe putovali po europi , sada nestalo love i odmah je netko drugi kriv. Ljudi najlakse je drugekriviti, a nogomet , pa zar to nije sport koji godinama vode legende grudskog nogometa laf, tuso i ekipa… i sada najdenom drugi krivi… pametnom dosta…

  Like(6)Dislike(14)
 11. Stvarno bi valjalo javno objaviti spisak zaposljenih u javne sluzbe po mjesnim zajednicama. Stvarno bi valjalo objaviti koliko se proracunskog novca opcine, zupanije i drzave trosi na udruge u nasoj opcini te tko vodi te udruge i na sto je novac potrosen. Mozda bi onda neki manje laprdali. U svakom slucaju istina bi nam svima dobro dosla.

  Like(7)Dislike(1)
 12. Vi Gruđani ste sve upropastili i upropaštavate svojim ponašanjem, tobože živite u gradu a pogledajte oko sebe, nemate ništa šta vam nisu drugi iz sela okolo donili i dali. Od najbanalnijeg sporta boćanja, do nogometa, itd. Pročitajte štogot pa ćete vidit da je to istina.
  Nelegalno vam se od krizme pa dalje.
  A da nije bilo granice i trgovine ni najveći gazda vam ne bi bio di je sada.

  Like(6)Dislike(229)
 13. Dajte imena zaposlenih Goricana i Sovicana u opcinske sluzbe. Od Ljubine tajnice malog pa na dalje

  Like(9)Dislike(2)
 14. Ima ih i biće jih još je su puno napredniji od vas koji se bijete za mrginje još živite u 18 vijeku

  Like(5)Dislike(4)
 15. Ajde sovicani napojite krmenja, seljacine..jos zivite u zemunicama

  Like(3)Dislike(6)
 16. ne, treba vas iz Gruda sve zaposliti , dajte imena grudjana sto su zaposljeni , smeta vam sto vise ne mozete doboti posao ondje gdje vam je bio djed, pa otac i sada bi vi, smeta kada se zaposli netko tko nije iz gruda…. poremeceni umovi… … napad je najbolje obrana , za propast sporta sve redom krivi grudjani i sada prozivate druge….

  Like(5)Dislike(6)
 17. Dajte imena svih zaposljenih u opcinske sluzbe! Dajte imena!

  Like(1)Dislike(0)
 18. Okanite se LJube pitajte u vasih bosova neka vam oni daju novac za klubove jer ono sto su stekli nisu se uznojili,da imamo imalo pravne drzave sve bi se znalo.

  Like(4)Dislike(10)
 19. Dajte imena! Dajte imena! Sta prozivate , pa dajte imena!!!! Bassss me zanima! Ajde grudani dajte imena ali svih! Dajte imena!

  Like(1)Dislike(0)
 20. Ma nisam iz sovica al smeta mi kad se govori protiv nas sto drzimo krmenja. Sta ces ti jadu iz gruda sto ne drzis krmad isti? Poli salame i piletine s akcije? A mi cemo pecenice i slanine jos sad kad otopli iz frizdera sa paradajzom. A divljeg zelja i rebara a prsuta i sira

  Like(8)Dislike(10)
 21. Jedem prsut, kupim ga kod sovicanskih seljaka

  Like(0)Dislike(0)
 22. Naj gori su ovi sto su na drzavnim jaslama.za sebe imaju i nek imaju. Ali dadni i drugom isto nista sa sobom neces odnit

  Like(0)Dislike(1)
 23. Koliko ja znam bocarski klub u grudama je stvorio covik iz Sovica gospodin Vinko Zoric! Nogometni klub Bekija je osnovan u Sovicima i u prvim godinama postojanja igrao u Sovicima tj. U Vlasicima ispod skole! U Grudama je tada glavni sport bio gadanje kamenjem ko ce koga a malo mirniji su cuvali koze

  Like(6)Dislike(11)
 24. Ja mislim da u općini najviše radi dragićana(ako izuzmemo cicu)

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.